Veel Nederlanders zeggen minder te bewegen tijdens de pandemie

Mensen wandelen in het Nationaal park De Loonse en Drunense Duinen.
Mensen wandelen in het Nationaal park De Loonse en Drunense Duinen. Foto Eric Brinkhorst

Veel Nederlanders zijn naar eigen zeggen tijdens de coronapandemie minder gaan bewegen. Zo stelde 30 tot 50 procent minder te bewegen. Slechts 15 procent zegt juist meer te bewegen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in woensdag gepubliceerd heeft.

Ondanks deze afname voldeden méér mensen aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad, maar het is mogelijk dat deze schattingen in het gepubliceerde onderzoek hoger zijn uitgevallen. Uit de peiling onder zeker 50.000 mensen bleek dat Nederlanders in 2020 iets vaker en iets langer sportten dan in 2019. Het ging daarbij vooral om beweging in en rondom het huis, zoals wandelen en huishoudelijke klussen. Echter: moeilijk bereikbare doelgroepen kon het RIVM vanwege het coronavirus niet thuis opzoeken vanwege de maatregelen. De mensen die met een online enquête lastig te benaderen zijn, bewegen in het algemeen minder, aldus het instituut.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronablog 11 augustus