Thaise regering moet ban op ‘nieuws dat bang maakt’ terugtrekken

Demonstranten die het aftreden van premier Chan-ocha eisen, worden met traangas weggejaagd door de politie in Bangkok.
Demonstranten die het aftreden van premier Chan-ocha eisen, worden met traangas weggejaagd door de politie in Bangkok. Foto Lillian Suwanrumpha/ AFP

De Thaise regering heeft besloten haar nieuwe wetgeving, die de vrijheid van berichtgeving over het coronavirus in traditionele en sociale media sterk inperkte, terug te trekken. Dat melden lokale media, waaronder de Thaise krant Thai Rath. Premier Prayuth Chan-ocha voerde de wet in om de verspreiding van wat hij nepnieuws noemt tegen te gaan, maar de nieuwe regels gaven zijn regering ook de mogelijkheid om kranten te vervolgen voor de publicatie van „nieuws dat publieke angst veroorzaakt”. Internetproviders waren door de nieuwe regels verplicht de IP-adressen van de personen of bedrijven die het nieuws verspreidden vrij te geven, en hun verbinding met het internet per direct op te heffen.

Een groep van Thaise mediaorganisaties ging in beroep tegen de wet van de premier. Vorige week verbood de Thaise rechter de staat al om te handelen naar de wet, in ieder geval totdat de zaak gehoord kon worden. Thaise oppositiepartijen dienden net voor het terugtrekken van de wet op dinsdag een officiële klacht in bij de Nationale Anticorruptie Commissie, en beschuldigde premier Prayuth Chan-ocha van misbruik van macht en het inperken van het grondrecht van vrijheid van meningsuiting. Via de commissie zou de zaak bij het Thaise Hooggerechtshof terecht kunnen komen, dat de premier uit zijn functie kan zetten.

In Thailand veroorzaakt het coronavirus op het moment de ernstigste golf aan besmettingen tot nu toe. Dagelijks worden zo’n 20.000 nieuwe besmettingen geconstateerd. Op woensdag vinden voor de tweede dag op rij grote protesten plaats in Bangkok. Demonstranten zijn boos over de chaotische vaccinatiecampagne van Chan-ocha, en zijn onvermogen de laatste golf te onderdrukken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Veel Nederlanders zeggen minder te bewegen tijdens de pandemie