Europol rolt oplichters op die beschermingsmiddelen aanboden op nepsites

Een automaat met onder meer mondkapjes, vitaminepillen en handgel.
Een automaat met onder meer mondkapjes, vitaminepillen en handgel. Foto Sem van der Wal/ANP

Het Europese politieapparaat Europol heeft een crimineel netwerk ontmaskerd dat tijdens de coronapandemie via nepsites beschermingsmiddelen aanbood. In totaal zijn bij 34 invallen in Nederland, Roemenië en Ierland 23 verdachten gearresteerd. Zij zouden bedrijven in meer dan twintig landen voor een totaalbedrag van 1 miljoen euro hebben opgelicht, staat in een woensdag verschenen verklaring van Europol.

Het netwerk bestaat volgens Europol uit in Europa verblijvende personen afkomstig uit verschillende Afrikaanse landen. Met neppe emailadressen en webpagina’s deden zij zich voor als legitieme bestaande bedrijven, om producten te verkopen die nooit geleverd werden. De buitgemaakte bedragen werden witgewassen via Roemeense bankrekeningen, het geld werd daarna in cash opgenomen bij pinautomaten.

Opsporingsdiensten hadden de criminele organisatie al sinds 2017 in het vizier. Voor de pandemie boden de criminelen andere fictieve producten te koop aan, zoals houten pallets. Afgelopen jaar verplaatste de groep de focus naar beschermingsmiddelen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Onvolledige dagcijfers over positieve tests door technische storing