Duitse regio roept mensen op voor nieuwe vaccinatie na prikken met zoutoplossing

Foto Matthias Rietschel/Reuters

De Duitse regionale bestuurseenheid van het gebied Friesland roept inwoners op zich te melden als zij tussen 5 maart en 20 april een vaccin ontvangen hebben in het vaccinatiecentrum Roffhausen. Zo’n 8.600 mensen hebben in die periode mogelijk een zoutoplossing ontvangen in plaats van een coronavaccinatie. Een medewerker van de vaccinatielocatie heeft die oplossing toegediend.

In april berichtten Duitse media over dit geval, waarbij een zorgmedewerker mogelijk een flesje met Pfizer/BioNTech liet vallen en dit wilde verhullen door prikken te zetten met de zoutoplossing. Het zou toen gaan om slechts dit ene flesje waarmee zes mensen gevaccineerd kunnen worden, maar de regionale bestuurseenheid meldde dinsdag dat niet worden uitgesloten dat meer mensen erdoor getroffen zijn. Er loopt nog een politieonderzoek naar de medewerker.

Voor de veiligheid zegt raadslid Sven Ambrosy een extra vaccinatie aan te raden. Het raadslid stelt geschokt te zijn door het incident: „Het district Friesland zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de getroffenen zo snel mogelijk hun vaccinatiebescherming krijgen.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Veel Nederlanders zeggen minder te bewegen tijdens de pandemie