Duitse regering stelt 30 miljard beschikbaar voor herstel overstroomd gebied

Noodweer Het geld is bedoeld voor de wederopbouw van beschadigde huizen en infrastructuur, en compensatie van slachtoffers van het noodweer van halverwege juli. De Duitse deelstaten leggen samen 28 miljard euro bij.
Een verwoeste spoorweg in het Ahrweilergebied , vlak na de overstromingen van halverwege juli.
Een verwoeste spoorweg in het Ahrweilergebied , vlak na de overstromingen van halverwege juli. Foto Christof Stache/AFP

De Duitse regering heeft op dinsdag een federaal fonds geïntroduceerd van 30 miljard euro voor de wederopbouw van beschadigde huizen en infrastructuur en compensatie van slachtoffers van de overstromingen van halverwege juli. Dat bevestigt bondkanselier Angela Merkel in een verklaring. De zestien Duitse deelstaten bij elkaar vullen het fonds aan met nog eens 28 miljard euro.

Merkel kondigde verder aan dat de regering bijdraagt aan het noodfonds van 400 miljoen euro dat meteen na de overstromingen werd opgezet. Er wordt 88 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de deelstaten voor het installeren of moderniseren van sirene-installaties, omdat „waarschuwing van de bevolking bij een ramp moet worden verbeterd”, en er komt een systeem waarmee lokale autoriteiten pushberichten naar iedere telefoon kunnen sturen. Het Duitse OM onderzoekt nog of de districtchef van de regio Ahrweiler nalatigheid te verwijten is - de waarschuwing en evacuatie van de bevolking na de overstromingen zou te langzaam op gang zijn gekomen.

Op maandag maakte de premier van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet al bekend dat de schade van de overstromingen in zijn deelstaat zo’n 13 miljard euro bedraagt. Onder meer 150 scholen en 250 noodzakelijke gebouwen als apotheken, dokterspraktijken en poliklinieken raakten beschadigd door het noodweer. Bij de overstromingen vielen in Duitsland 181 doden en honderden gewondden. Tientallen mensen worden nog steeds vermist.

Lees ook: De wateroverlast in Duitsland wakkert complottheorieën aan