Laatste nieuws coronacrisis

FVD’ers weigeren voor integriteitscommissie Kamer te verschijnen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC het nieuws over het coronavirus in Nederland en het buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van woensdag 11 augustus:

    Twee parlementariërs van Forum voor Democratie, Gideon van Meijeren en Simone Kerseboom, weigeren voor de nieuwe integriteitscommissie van de Tweede Kamer te verschijnen. Daar moeten ze zich verantwoorden omdat ze zich niet aan de coronaregels in het parlement hebben gehouden. Van Meijeren en Kerseboom zijn echter niet van plan te gaan.
    Zeven van de vijfentwintig Nederlandse veiligheidsregio’s hebben momenteel het risiconiveau ‘zeer ernstig’. Dat is een halvering ten opzichte van vorige week, toen veertien regio’s op die manier werden geclassificeerd.
    Door een technische storing zijn er woensdagmiddag minder positieve tests bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geregistreerd dan er daadwerkelijk zijn vastgesteld.
Volg hier het blog van donderdag 12 augustus

FVD’ers weigeren voor integriteitscommissie Kamer te verschijnen

Twee parlementariërs van Forum voor Democratie, Gideon van Meijeren en Simone Kerseboom, weigeren voor de nieuwe integriteitscommissie van de Tweede Kamer te verschijnen. Ze moeten daar uitleg geven over de drie zoenen die ze elkaar in mei gaven, na afloop van Kersebooms debuuttoespraak. Via Twitter heeft Van Meijeren woensdag laten weten dat hij niet van plan is te komen.

Van Meijeren schrijft dat hij zijn collega „op volstrekt normale wijze” feliciteerde met haar maiden speech. Drie mensen, onder wie voormalig 50Plus-bestuurder Geert Dales, vonden echter dat de FVD’ers de coronamaatregelen in het parlement op ontoelaatbare wijze hadden geschonden en dienden een klacht in bij het College van onderzoek integriteit, zoals de commissie officieel heet.

Het College stuurde de Kamerleden vorige week een brief met een uitnodiging voor een gesprek met voorzitter Liesbeth Horstink-von Meyenfeldt, bevestigt het aan persbureau ANP. Van Meijeren heeft de brief met de oproep op Twitter geplaatst. „Wij erkennen het gezag van dit ‘college’ niet en zullen niet verschijnen”, schrijft hij erbij. „Het is aan de kiezer om te bepalen of Kamerleden integer zijn!”

Mogelijke sancties
Als Van Meijeren en Kerseboom inderdaad wegblijven, zal de commissie zich nog altijd over de klachten buigen. Mocht het eindoordeel luiden dat de klachten gegrond zijn, dan kan het College het bestuur van de Kamer adviseren sancties op te leggen. Het kan dan gaan om een waarschuwing, maar ook om een schorsing van hoogstens een maand.

De onafhankelijke integriteitscommissie, die bestaat uit drie leden die zelf niet in het parlement zitten, is officieel sinds april dit jaar aan het werk. Het College moet het bestuur meer slagkracht geven om op te treden tegen integriteitsschendingen van volksvertegenwoordigers. Vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer stemden vorig jaar vóór de komst ervan, maar Forum voor Democratie hoorde daar niet bij.

Lees ook: Tweede Kamer komt op valreep met integriteitscommissie

Halvering van aantal veiligheidsregio’s met risiconiveau ‘zeer ernstig’

Zeven van de vijfentwintig Nederlandse veiligheidsregio’s hebben momenteel het risiconiveau ‘zeer ernstig’. Dat is een halvering ten opzichte van vorige week, toen veertien regio’s op die manier werden geclassificeerd. Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt op het coronadashboard van de overheid. In totaal is in twaalf regio’s het risiconiveau bijgesteld naar beneden.

Nederland kent vier risiconiveaus: ‘waakzaam’, ‘zorgelijk’, ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’. Deze leggen vast hoe het in de regio’s gesteld is met het coronavirus en de verspreiding daarvan. De niveaus worden bepaald op basis van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal besmettingen. In tien regio’s is de coronasituatie gekenmerkt als ‘ernstig’, in acht regio’s als ‘zorgelijk’. Geen enkele regio voldoet aan het laagste niveau van ‘waakzaam’.

In onder meer de regio’s Utrecht, Hollands-Midden en Zaanstreek-Waterland is de situatie rondom het coronavirus iets positiever geworden; deze gebieden krijgen sinds woensdag de classificatie ‘ernstig’ in plaats van ‘zeer ernstig’. Onder meer in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Limburg-Noord is de situatie nog wel ‘zeer ernstig’.

Europol rolt oplichters op die beschermingsmiddelen aanboden op nepsites

Het Europese politieapparaat Europol heeft een crimineel netwerk ontmaskerd dat tijdens de coronapandemie via nepsites beschermingsmiddelen aanbood. In totaal zijn bij 34 invallen in Nederland, Roemenië en Ierland 23 verdachten gearresteerd. Zij zouden bedrijven in meer dan twintig landen voor een totaalbedrag van 1 miljoen euro hebben opgelicht, staat in een woensdag verschenen verklaring van Europol.

Het netwerk bestaat volgens Europol uit in Europa verblijvende personen afkomstig uit verschillende Afrikaanse landen. Met neppe emailadressen en webpagina’s deden zij zich voor als legitieme bestaande bedrijven, om producten te verkopen die nooit geleverd werden. De buitgemaakte bedragen werden witgewassen via Roemeense bankrekeningen, het geld werd daarna in cash opgenomen bij pinautomaten.

Opsporingsdiensten hadden de criminele organisatie al sinds 2017 in het vizier. Voor de pandemie boden de criminelen andere fictieve producten te koop aan, zoals houten pallets. Afgelopen jaar verplaatste de groep de focus naar beschermingsmiddelen.

Een automaat met onder meer mondkapjes, vitaminepillen en handgel. Foto Sem van der Wal/ANP

Te lage rapportage RIVM-cijfers door storing

Door een technische storing zijn er woensdagmiddag minder positieve tests bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geregistreerd dan er daadwerkelijk zijn vastgesteld. Volgens een RIVM-woordvoerder komt de te lage rapportage door een storing bij de landelijke koepel GGD-GHOR, die de meldingen en teststraten-data niet volledig heeft doorgegeven aan het RIVM.

Het onvolledige cijfer omvat 2.155 positieve testen, een vergelijkbaar aantal met de dagen ervoor. De landelijke gezondheidsdienst geeft het aantal positieve tests door aan het RIVM, die het te lage aantal van vandaag morgen zal corrigeren. Dan zal het dagcijfer dus hoger uitvallen dan er daadwerkelijk is vastgesteld. De oorzaak is niet bekend; de GGD heeft nog niet gereageerd op het voorval.

Thaise regering moet ban op ‘nieuws dat bang maakt’ terugtrekken

De Thaise regering heeft besloten haar nieuwe wetgeving, die de vrijheid van berichtgeving over het coronavirus in traditionele en sociale media sterk inperkte, terug te trekken. Dat melden lokale media, waaronder de Thaise krant Thai Rath. Premier Prayuth Chan-ocha voerde de wet in om de verspreiding van wat hij nepnieuws noemt tegen te gaan, maar de nieuwe regels gaven zijn regering ook de mogelijkheid om kranten te vervolgen voor de publicatie van „nieuws dat publieke angst veroorzaakt”. Internetproviders waren door de nieuwe regels verplicht de IP-adressen van de personen of bedrijven die het nieuws verspreidden vrij te geven, en hun verbinding met het internet per direct op te heffen.

Een groep van Thaise mediaorganisaties ging in beroep tegen de wet van de premier. Vorige week verbood de Thaise rechter de staat al om te handelen naar de wet, in ieder geval totdat de zaak gehoord kon worden. Thaise oppositiepartijen dienden net voor het terugtrekken van de wet op dinsdag een officiële klacht in bij de Nationale Anticorruptie Commissie, en beschuldigde premier Prayuth Chan-ocha van misbruik van macht en het inperken van het grondrecht van vrijheid van meningsuiting. Via de commissie zou de zaak bij het Thaise Hooggerechtshof terecht kunnen komen, dat de premier uit zijn functie kan zetten.

In Thailand veroorzaakt het coronavirus op het moment de ernstigste golf aan besmettingen tot nu toe. Dagelijks worden zo’n 20.000 nieuwe besmettingen geconstateerd. Op woensdag vinden voor de tweede dag op rij grote protesten plaats in Bangkok. Demonstranten zijn boos over de chaotische vaccinatiecampagne van Chan-ocha, en zijn onvermogen de laatste golf te onderdrukken.

Demonstranten die het aftreden van premier Chan-ocha eisen, worden met traangas weggejaagd door de politie in Bangkok. Foto Lillian Suwanrumpha/ AFP

Aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen gedaald

In de ziekenhuizen liggen woensdagmiddag 656 coronapatiënten. Dat zijn er dertig minder dan op dinsdagmiddag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Op de intensive care liggen worden momenteel 210 coronapatiënten verzorgd, vier minder dan een dag eerder. Op de reguliere verpleegafdelingen liggen 446 patiënten als gevolg van het coronavirus, 26 minder dan dinsdagmiddag.

Duitse regio roept mensen op voor nieuwe vaccinatie na prikken met zoutoplossing

De Duitse regionale bestuurseenheid van het gebied Friesland roept inwoners op zich te melden als zij tussen 5 maart en 20 april een vaccin ontvangen hebben in het vaccinatiecentrum Roffhausen. Zo’n 8.600 mensen hebben in die periode mogelijk een zoutoplossing ontvangen in plaats van een coronavaccinatie. Een medewerker van de vaccinatielocatie heeft die oplossing toegediend.

In april berichtten Duitse media over dit geval, waarbij een zorgmedewerker mogelijk een flesje met Pfizer/BioNTech liet vallen en dit wilde verhullen door prikken te zetten met de zoutoplossing. Het zou toen gaan om slechts dit ene flesje waarmee zes mensen gevaccineerd kunnen worden, maar de regionale bestuurseenheid meldde dinsdag dat niet worden uitgesloten dat meer mensen erdoor getroffen zijn. Er loopt nog een politieonderzoek naar de medewerker.

Voor de veiligheid zegt raadslid Sven Ambrosy een extra vaccinatie aan te raden. Het raadslid stelt geschokt te zijn door het incident: „Het district Friesland zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de getroffenen zo snel mogelijk hun vaccinatiebescherming krijgen.”

Foto Matthias Rietschel/Reuters

Na versoepeling van de lockdown zag supermarktconcern Ahold omzet wat dalen

Nu de strengste coronamaatregelen op veel plekken zijn verdwenen, eet de consument weer vaker buitenshuis en koopt hij minder in de supermarkt. Dat blijkt uit de cijfers van het tweede kwartaal van dit jaar, die supermarktconglomeraat Ahold Delhaize woensdag publiceerde. De omzet lag met 18,6 miljard euro 3 procent lager dan in dezelfde periode van 2020.

Omdat de pandemie de boodschappenverkoop vorig jaar een uitzonderlijke impuls gaf, vergelijkt het supermarktbedrijf daarom liever met de gemiddelde omzet over de afgelopen twee jaar. In dat geval lag de omzet 16,4 procent hoger. Het uitgavenpatroon van de consument is dus wel degelijk blijvend veranderd, meent topman Frans Muller. De prestaties zijn dusdanig dat Ahold zijn winstverwachtingen voor dit jaar opschroeft.

Veel Nederlanders zeggen minder te bewegen tijdens de pandemie

Veel Nederlanders zijn naar eigen zeggen tijdens de coronapandemie minder gaan bewegen. Zo stelde 30 tot 50 procent minder te bewegen. Slechts 15 procent zegt juist meer te bewegen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in woensdag gepubliceerd heeft.

Ondanks deze afname voldeden méér mensen aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad, maar het is mogelijk dat deze schattingen in het gepubliceerde onderzoek hoger zijn uitgevallen. Uit de peiling onder zeker 50.000 mensen bleek dat Nederlanders in 2020 iets vaker en iets langer sportten dan in 2019. Het ging daarbij vooral om beweging in en rondom het huis, zoals wandelen en huishoudelijke klussen. Echter: moeilijk bereikbare doelgroepen kon het RIVM vanwege het coronavirus niet thuis opzoeken vanwege de maatregelen. De mensen die met een online enquête lastig te benaderen zijn, bewegen in het algemeen minder, aldus het instituut.

Mensen wandelen in het Nationaal park De Loonse en Drunense Duinen. Foto Eric Brinkhorst

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen rondom de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag 10 augustus:

  • In Duitsland zijn coronatesten vanaf 11 oktober niet meer gratis. De maatregel lijkt een poging om meer mensen ervan te overtuigen zich te laten vaccineren.
  • In de afgelopen zeven dagen zijn 18.048 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is een daling van 14 procent ten opzichte van de week ervoor, toen iets meer dan 21.000 positieve tests binnenkwamen bij het RIVM.
  • Vanwege de coronamaatregelen is er op Prinsjesdag dit jaar weer geen traditionele rijtoer van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Net als vorig jaar houdt de koning de jaarlijkse Troonrede in de Grote Kerk of de Sint-Jacobskerk in Den Haag.
  • Verschillende GGD’s zijn met scholen en universiteiten in gesprek over het geven van voorlichting over coronavaccinatie, om de vaccinatiegraad onder jongeren te verhogen.

Lees hier het hele coronablog van dinsdag 10 augustus terug