Contactloos

Pinbetaling zonder pas wint aan populariteit

Pinnen gebeurt steeds vaker zonder bankpas, bijvoorbeeld met een een smartphone, smartwatch of een zogenoemde wearable, een draagbaar sieraad met ingebouwde contactloze betaalchip. Van de betalingen aan de toonbank wordt sinds juni 15 procent zonder pas gedaan, terwijl bij 14 procent van de betalingen de pinpas in de betaalterminal wordt gestoken. In juli was 86 procent van alle betalingen contactloos, bijvoorbeeld ook door de pinpas op het pinapparaat te leggen, meldt de Betaalvereniging Nederland. Bij steeds meer Nederlandse pinkassa’s is het niet nodig de pas in het apparaat te steken. Bij een limiet van 100 euro wordt wel de pincode gevraagd, maar ook daarvoor hoeft de pas niet meer in het apparaat te worden gestopt. Afgelopen juli werden ruim 467 miljoen pinbetalingen verricht. (ANP)