Reportage

In Italië is de coronapas je ‘extra toegangskaartje’

Coronaregels in Italië Toeristen in Rome hebben begrip voor de nieuwe maatregelen. „Ik heb gezien wat Covid-19 kan doen.”

Ingang van het Colosseum in Rome, Italië.
Ingang van het Colosseum in Rome, Italië. Foto Riccardo De Luca/AP

‘Kijk, dit is ’m. Alles in orde.” Antonella uit Venetië doet met haar vriendin een weekje Rome, en net als de andere wachtenden bij de ingang van de Vaticaanse musea heeft ze haar mobieltje in de hand, om haar ‘green pass’ te laten zien. „Het is eigenlijk een extra toegangskaartje.”

Sinds vrijdag moet iedereen boven de twaalf jaar die in Italië een museum bezoekt, liever binnen eet in een restaurant omdat daar airco is, naar de bioscoop of een pretpark wil, zijn ‘coronapaspoort’ en een identiteitsbewijs laten zien. Er zijn wat betogingen tegen geweest, maar veel beperkter dan in Frankrijk. Antonella, die niet met haar achternaam in NRC wil omdat ze met vrienden ruzie heeft over vaccinatie, zegt: „Ik vind deze maatregel een teken van respect voor mijn eigen veiligheid en voor die van anderen. Dit gaat niet om het individu, maar om de gemeenschap.”

In gesprekjes met toeristen die wachten tot het hun gereserveerde tijd is, is nauwelijks kritiek of ongemak te horen. Alleen David Ansorena, uit Barcelona, aarzelt. „Het is niet helemaal eerlijk tegenover de mensen die zich om welke reden dan ook niet laten vaccineren. Die kunnen minder.’’Lily Santos, uit San Bernardino, Californië, vindt de extra controle prima. Ze werkt zelf in een ziekenhuis. „Ik heb gezien wat Covid-19 kan doen met mensen. We moeten doen wat we kunnen om verspreiding tegen te gaan.”

Voor musea en archeologische plaatsen levert de extra controle geen grote organisatorische problemen op. Voor restaurants is dat anders. Restauranthouders klagen dat ze nauwelijks tijd hebben om iedereen te controleren. En dan zouden ze ook nog, zeiden de regels aanvankelijk, iedereen om een identificatie moeten vragen om te kijken of de naam klopt met de green pass. Die eis is maandag ingetrokken.

Ansorena uit Barcelona vertelt dat hij één keer binnen heeft gegeten, maar niet is gecontroleerd. De Nederlandse Inge van Luijk, met man en dochters in Rome, heeft dat anders meegemaakt. „Twee keer gegeten, twee keer gecontroleerd.”

Bij het Colosseum staat een lange rij. Twee grote vernevelaars blazen druppels vooruit, om te voorkomen dat mensen het te warm krijgen. Ook hier is de teneur: we doen wat nodig is. Anna Popp uit Zuid-Duitsland is zelfs gepikeerd dat ze niet beter gecontroleerd is: ze had allerlei formulieren ingevuld voor de vlucht naar Rome, maar daar heeft bij aankomst niemand om gevraagd. „Er zit ook iets willekeurigs in: wel een pas om naar binnen te mogen, maar kijk eens hoe dicht de mensen hier op elkaar staan.”

Buiten eten mag altijd

Bij de ingang staat Diego Pacelli de digitale en papieren coronapaspoorten te controleren – de identiteitscontrole gebeurt binnen, door beveiligers. „We zien weinig mensen die hun zaken niet op orde hebben”, vertelt hij. „Soms denken mensen dat de green pass hier niet nodig is omdat je grotendeels in de buitenlucht bent. Maar het gaat niet om binnen of buiten, het gaat erom dat mensen hier dicht bij elkaar komen.”

Lees ook: Gedwongen vaccinatie: demonstraties in Frankrijk, applaus in Italië

Voor restaurants gaat het juist wel om binnen of buiten. Buiten eten mag altijd, binnen alleen met een coronapaspoort. „Zo doen we dat”, zegt Toni Del Vecchio, van restaurant Ristoro della salute. Hij opent een speciale app, VerificaC19, en scant de QR-code. En kijk: naam, geboortedatum en een groen vinkje. „Dat is toch niet zo veel moeite”, vraagt hij. „En het werkt perfect.” De politie is nog niet langs geweest, maar hij weet dat de zaak tijdelijk dicht moet als klanten niet goed zijn gecheckt.

De controle werkt zo goed, dat tientallen mensen die zich hadden laten verleiden een vervalste QR-code te kopen, voor 150 tot 500 euro, zich nu bekocht voelen. De app ziet dat de code niet echt is. Ze zijn hun geld kwijt, en een klacht indienen als je zelf aan vervalsing hebt meegewerkt? Daar begint niemand aan.

Vanaf 1 september heb je ook een green pass nodig om te vliegen of voor lange trein- of busreizen.