Rutte: VN-klimaatrapport is ‘zeer zorgelijk’

KlimaatVolgens Rutte is er momenteel „een gat” tussen de Nederlandse klimaatdoelen en de daadwerkelijk bereikte resultaten. VN-leider Guterres spreekt van „code rood”.
Een man op een auto bij een overstroming eind juli in het Chinese Zhengzhou.
Een man op een auto bij een overstroming eind juli in het Chinese Zhengzhou. Foto Aly Song/Reuters

Het maandag verschenen VN-klimaatrapport is „zeer zorgelijk”. Dat vindt demissionair premier Mark Rutte, die stelt dat zowel het huidige demissionaire kabinet als een volgend kabinet zich moeten inzetten voor het klimaat. Volgens Rutte is er momenteel „een gat” tussen de Nederlandse klimaatdoelen en de daadwerkelijk bereikte resultaten. Hij trekt een vergelijking tussen de Nederlandse sportprestaties en het klimaatbeleid. „We hebben net enorm goed gepresteerd op de Olympische Spelen, ik denk dat we dat op de Olympische Spelen van het klimaat ook kunnen”.

In het rapport wordt geconcludeerd dat de mens „ondubbelzinnig” verantwoordelijk is voor klimaatverandering. In de reacties vanuit de nationale en internationale politiek klinken hierop vooral oproepen tot actie. Niet-EU-landen moeten hun klimaatambitie verhogen, reageert bijvoorbeeld staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Dilan Yesilgöz (VVD) tegen persbureau ANP. „In eigen land doen we ons uiterste best om onze nationale klimaatdoelen ook te halen.” Op Twitter schrijft Yesilgöz dat de uitstoot van broeikasgassen de komende decennia sterk moet worden verminderd.

Volgens Eurocommissaris Frans Timmermans (Klimaat) onderstrepen de conclusies „de immense urgentie” om nu in te grijpen om de klimaatcrisis aan te pakken. De Britse premier Boris Johnson hoopt dat de waarschuwingen in het rapport een „wake-upcall” zijn voor „de wereld” om actie te ondernemen. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft zich in soortgelijke bewoordingen uitgesproken.

Volgens secretaris-generaal van de VN António Guterres is het „code rood” voor de mensheid. De conclusies van het klimaatpanel betekenen als het aan hem ligt het einde van het gebruik van fossiele brandstoffen die „de planeet vernietigen”.

Noodsituatie

De oproepen tot actie klinken ook uit activistische hoek. Klimaatactiviste Greta Thunberg schrijft dat het wetenschappelijke bewijs in het rapport noopt tot „moedig zijn” en het nemen van beslissingen. De klimaatcrisis is volgens Thunberg een „noodsituatie” en moet als zodanig worden beschouwd. Ook Greenpeace stelt dat dringend actie nodig is. De milieuorganisatie heeft het over „een beslissend moment voor de mensheid”.

Op iedere plek ter wereld zijn de gevolgen van klimaatveranderingen zichtbaar, concludeert het IPCC, en deze effecten zullen in de toekomst alleen maar sterker worden. In het ergste scenario is de aarde eind deze eeuw 4,4 graden warmer geworden. Klimaatverandering vertaalt zich onder meer in weersextremen, waaronder meer en intensere hittegolven, meer en langer aanhoudende droogtes en een toename van zware orkanen.

Lees ook: VN-experts: klimaatverandering raakt nu hele wereld en wordt sterker