Brieven

Brieven

Wetenschap

Verkeerde eer

De bewering van Ed van den Heuvel, in Natuurwetenschap lijkt wel degelijk veel op topsport (Brieven, 3/8), dat de exacte wetenschap wel degelijk veel overeenkomsten heeft met topsport is historisch onjuist. Hij stelt: „Net zoals in de sport degene die als eerste de finish haalt daarvoor de eer krijgt, wordt in de exacte- en natuurwetenschappen degene die als eerste iets ontdekte daarvan de eer gegeven.”

Van den Heuvel geeft onder andere de wetten van Newton als voorbeeld. Echter, de Eerste Wet van Newton (de traagheidswet) werd al in de vierde eeuw voor Christus opgesteld door de Chinese wetenschapper Mo Zi. Evenzo is de beroemde reeks van Leibniz voor het berekenen van pi niet voor het eerst ontdekt door Leibniz maar al eeuwen eerder door de Indiase wiskundige Madhava. Dus niet degene die als eerste iets heeft ontdekt wordt daarvoor de eer gegeven in de wetenschap, maar degene die door (veelal eurocentrische) wetenschappers en wetenschapshistorici als ‘ontdekker’ wordt aangewezen krijgt de eer.

Amsterdam

Paardensport

Gepamperd dier

Het zat er natuurlijk aan te komen, zo’n Commentaar, als er een paard afgemaakt wordt (Een ruiter weet wat hij zichzelf aandoet op de Spelen, het paard niet, 4/8).

Jammer wel, dat stemming maken, want ‘onze’ paarden hebben een zeer goed leven. Veel beter dan in de vrije natuur en zéker veel beter dan vergelijkbare dieren als koeien en varkens. Daar worden er dagelijks miljoenen van afgemaakt en die worden niet veertien jaar oud, zoals dit springpaard is geworden. Varkens zijn overigens ook nog eens een stuk intelligenter dan paarden.

Dan natuurlijk weer de populaire vraag: Wat zou het paard willen? Nou, ik denk dat ik dat wel weet. Als ik als mens de keus had tussen 35 jaar worden, levend in mijn natuurlijke staat (holbewoner) of 85 in gedomesticeerde staat, met daarbij de kans op een auto-ongeluk, dan zou ik voor de 85 kiezen. Rare discussie eigenlijk, want je kan niet terug naar vroeger.

Wij hebben nu eenmaal veel dieren (vee, honden, katten) en eigenljk de hele natuur aangepast aan onze behoeften. Nogmaals: rijpaarden worden over het algemeen gepamperd, en er wordt alles aan gedaan om ze een lang leven te geven; zeker deze, want hij zal niet goedkoop geweest zijn.

Rijen

Wall Street

Niet de oplossing

In het artikel Op Wall Street is een ton nu het minimum (exclusief bonus) (3/8) staat dat Goldman Sachs de salarissen van junior bankiers zal verhogen, in reactie op recente klachten over te hoge werkdruk onder deze groep starters. Op het eerste gezicht klinkt dit initiatief redelijk, omdat een salarisverhoging wellicht het gat kan dichten tussen extreme werkdruk en ogenschijnlijk achterblijvende salarissen.

Hogere lonen zorgen echter op zichzelf niet voor een lagere werkdruk. Zij kunnen de werkdruk zelfs verhogen, zodat klachten over inhumane werkomstandigheden, stress, vermoeidheid, en burn-out verder toe zullen nemen. Zo snel een werkgever zich namelijk bindt aan het betalen van hogere lonen, kan het verder opvoeren van de werkdruk ineens een legitieme optie lijken.

Loonniveaus zijn zonder meer van belang in het bereiken van een gezonde arbeidsovereenkomst. Echter, omdat werkdruk kan toenemen als gevolg van een loonsverhoging, zou het naïef zijn om hogere salarissen op zichzelf als oplossing te accepteren voor de onbalans tussen werkdruk en beloning. Werkgevers hebben ook de morele verantwoordelijkheid om pro-actief te zijn in het direct inperken van extreme druk op de werkvloer. Geen enkele loonsverhoging legitimeert de psychologische en fysieke prijs die werknemers anders blijven betalen.

en

Klimaatcrisis

We zijn al te laat

We moeten dus wél aan klimaat adaptatie gaan doen, want het is te laat voor preventie. Het is een leuk plan hoor, van briefschrijver Leida Schuringa (We moeten niet aan adaptatie doen maar aan preventie, 30/7) maar hoe voorkóm je dat het klimaat nog harder uit de bocht vliegt? Ik denk: niet. Er zijn, of zullen, ‘tipping points’ bereikt worden waarna een neerwaartse (of opwaarts, thermisch gesproken) spiraal ontstaat. Preventie had tijdens Rutte I misschien nog net nut gehad maar helaas moest de economie groeien en het klimaat z’n kop houden. Bedankt daarvoor nog trouwens. Succes verder met de adaptatie allemaal. We zullen het nodig hebben.

Eindhoven

Tata Steel

Stel nou dat

In alle berichtgeving over Tata Steel (Omwonenden Tata betalen onderzoek milieuschade, 29/7) én tekort op de woningmarkt vraag ik me af: hoeveel woningen zou je eigenlijk kunnen bouwen op het terrein waar nu Tata Steel is gevestigd? Een paarhonderdduizend?

Amsterdam