Laatste nieuws Tokio 2020

Zilver voor Anouk Vetter op olympische zevenkamp, Emma Oosterwegel pakt brons

In dit blog houdt NRC de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws bij uit Tokio. Ook vandaag komt Team NL in actie op de Spelen, onder meer in het waterpolo, schoonspringen en wielrennen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de Olympische Spelen in Tokio van donderdag 5 augustus is gesloten. Volg het laatste nieuws in het nieuwe blog:

Lees ook: IOC stuurt twee Wit-Russen weg uit Tokio om zaak-Timanovskaja

Nu al de meest succesvolle zomerspelen voor Nederland ooit

Met alle medailles van de afgelopen dagen heeft de Nederlandse olympische ploeg de coronazorgen en teleurstellende prestaties uit het eerste weekend naar de achtergrond gedrukt. Met in totaal 26 medailles zijn het nu al de meest succesvolle zomerspelen ooit.

Daar komen nog minimaal drie medailles bij. Bokser Nouchka Fontijn is dankzij haar plaats in de halve finale zeker van brons, de hockeyvrouwen staan in de finale tegen Argentinië en baanwielrenners Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland vormen twee van de vier overgebleven deelnemers in het sprinttoernooi.

Van Riessen kneust long en breekt sleutelbeen, meerdere ribben

De Nederlandse baanwielrenster Laurine van Riessen heeft donderdag bij haar valpartij een gebroken sleutelbeen, meerdere ribbreuken en een gekneusde long opgelopen. Dat heeft sportkoepel NOC-NSF dondermiddag bekendgemaakt. Ze blijft ter observatie in het ziekenhuis.

De 33-jarige renster kwam tijdens de halve finale op de keirin ten val nadat ze het achterwiel van de Duitse Ema Hinze aantikte. In haar val nam ze de Britse Katy Marchant mee. Van Riessen werd langs de baan behandeld en moest op een brancard worden afgevoerd.

Van Riessen gold als een van de favorieten voor de eindzege op het keirinonderdeel. De Nederlandse eer werd in de finale hooggehouden door Shanne Braspennincx, die verrassend het goud pakte.

Laurine van Riessen ligt vlak na haar val op de baan in het Izu Velodrome. Foto Odd Andersen/AFP

Nederlandse olympiërs verbreken met 26 medailles record uit 2000

Met de zevenkampmedailles van Vetter en Oosterwegel erbij staat de Nederlandse olympische equipe nu op 26 medailles: een nieuw record. Op de Olympische Zomerspelen van Sydney in 2000 kwamen de Nederlandse sporters tot 25 medailles. Dit jaar is de oogst van Team NL tot nu toe zeven goud, negen zilver en tien brons. Daar komen er sowieso nog een paar bij. In een aantal disciplines is namelijk al een plak zeker, maar moeten de wedstrijden nog worden afgerond.

Amerikaanse basketballers in olympische finale tegen Frankrijk

De Amerikaanse basketballers liggen op koers voor hun vijftiende olympische titel. De ploeg met sterspelers uit de sterke Noord-Amerikaanse profcompetitie NBA versloeg donderdag Australië in de halve eindstrijd (97-78) en treffen zaterdag in de finale Frankrijk. De Fransen waren in de andere halve finale met 90-89 te sterk voor Slovenië.

In de groepsfase van deze Spelen verloren de Verenigde Staten van Frankrijk (76-83). Het was de zesde nederlaag in de olympische historie voor de Amerikaanse basketballers.

Ontknoping van de zevenkamp: zilver voor Vetter, brons voor Oosterwegel

Anouk Vetter heeft de tweede plaats in het klassement van de zevenkamp weten te behouden op het laatste onderdeel, de 800 meter. Ze haalde tijdens het evenement 6.689 punten, een Nederlands record. Terwijl zij het zilver pakte, wist ploeggenoot Emma Oosterwegel ook op het podium te komen. Zij behaalde een bronzen medaille met 6.590 punten. Olympisch goud gaat naar de Belgische Nafissatou Thiam, de titelhoudster, die 6.791 punten scoorde.

Woensdag, de eerste dag van de zevenkamp, ging Vetter (28) na vier onderdelen aan de leiding in het klassement. Ze verloor donderdagochtend een plek in de tussenstand door de uitslagen bij het speerwerpen. Oosterwegel (23) klom tijdens dat zesde onderdeel van de zevenkamp naar de vierde plaats, met één punt achterstand op een podiumplaats.

De Nederlandse atletiekploeg staat nu in Tokio op vier medailles. Eerder was er goud voor Sifan Hassan op de 5.000 meter en brons voor Femke Bol op de 400 meter horden.

De nummers 1, 2 en 3 op de olympische zevenkamp na de ontknoping op de 800 meter. Foto Fabrizio Bensch/Reuters

Atleet Bonevacia laatste in finale 400 meter

Liemarvin Bonevacia is in de olympische finale van de 400 meter in Tokio op de achtste en laatste plaats geëindigd. De 32-jarige atleet van Curaçao noteerde een tijd van 45,07. Steven Gardiner van de Bahamas won het goud in 43,85, het zilver was voor Anthony Zambrano uit Colombia (44,08) en brons ging naar Kirani James uit Grenada (44,19).

Bonevacia strandde op de Spelen van 2012 en 2016 in de halve finale, maar in Tokio steeg hij boven zichzelf uit door zich met een Nederlands record van 44,62 te plaatsen voor de finale. Na afloop zei hij dat hij „altijd al had gedroomd van het lopen van een olympische finale”.

Belgische hockeyers olympisch kampioen

De Belgische hockeyers zijn olympisch kampioen. In de finale werd Australië na shoot-outs verslagen: 3-2. Na vier kwarten was de stand 1-1. Met de gouden medaille is de prijzenkast van de Belgische ploeg compleet: eerder werden ze wereld- en Europees kampioen.

Donderdag opende de Belg Florent van Aubel na ruim een half uur spelen de score voor de ploeg van de Nieuw-Zeelandse bondscoach Shane McLeod en zijn Nederlandse assistent Michel van den Heuvel. Australië kwam in de 48ste minuut op gelijke hoogte en daarna hielden beide ploegen elkaar in evenwicht.

In de shoot-outs viel de beslissing in de laatste beurt voor Australië; de Belgische doelman Vincent Vanasch bracht tot twee keer toe redding – de videoscheidsrechter greep in eerste instantie in – en bezorgde daarmee zijn land het eerste hockeygoud in de olympische geschiedenis. Vijf jaar geleden in Rio verloor België in de finale van Argentinië (2-4), in 1920 was er brons bij de Spelen van Antwerpen.

Speciaal topsportproject

Bijna drie jaar geleden werden de Belgische hockeyers voor het eerst wereldkampioen, ook na shoot-outs. Toen werd Nederland in de WK-finale in de Indiase stad Bhubaneswar verslagen na een doelpuntloos duel. Het was de voorlopige bekroning van een verhaal dat begon in 2005. Toen werd de Nederlander Bert Wentink aangesteld als technisch directeur van de Koninklijke Belgische Hockey Bond (KBHB). Hij kreeg van de net aangetreden voorzitter Marc Coudron de opdracht België naar de wereldtop te brengen.

Wentink richtte het topsportproject ‘Be Gold’ op, dat voor de opleiding moest zorgen van hockeytalent voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Uniek in de geschiedenis van de Belgische teamsport. De best mogelijke voorwaarden werden geschapen, niet alleen voor de nationale (jeugd)teams, ook voor de clubs. „We zijn vooral bezig geweest om een goede en gezonde infrastructuur neer te zetten, met onder meer goede trainers voor iedereen”, zei voorzitter Coudron in november 2018 tegen NRC.

Het zilver van Rio is in Tokio dan toch goud geworden. Na de Spelen neemt Michel van den Heuvel de plaats van McLeod als bondscoach in. Aan hem de taak om de Belgische ploeg aan de wereldtop te houden.

Meer over het traject en de ambities van Marc Coudron: België wil méér dan alleen het podium

De Belgische doelpuntenmaker Florent van Aubel aan de bal in de olympische hockeyfinale tegen Australië. Foto Bernadett Szabo/Reuters

Tijdstip en locatie van finale in vrouwenvoetbal verplaatst vanwege hitte

De finale van het vrouwenvoetbal vindt niet meer vrijdagochtend in Tokio plaats, maar in de avond in Yokohama. Dat heeft het organiserend comité donderdag bekendgemaakt. Eigenlijk was de wedstrijd tussen Zweden en Canada om 11.00 uur lokale tijd gepland, maar rond die tijd wordt het te heet in de Japanse hoofdstad. Volgens de weersvoorspellingen wordt het ‘s middags zo’n 32 graden.

De twee teams hadden eerder om die reden al hun kritiek geuit op de planning. Zo schreef de Zweedse reservekeepster Zecira Musovic op Twitter: „De overweging om de finale om 11.00 uur lokale tijd te laten spelen betekent dat de gezondheid van de spelers in gevaar wordt gebracht door de extreme weersomstandigheden.” Volgens haar hadden commerciële belangen een te grote rol gespeeld in de aanvankelijke planning van het speelschema. De aftrap van de finale zou in de ochtend zijn gepland omdat dat gunstig was voor live-uitzendingen in de Verenigde Staten. Team USA heeft die finale niet gehaald; de Amerikaanse voetbalsters wonnen donderdag brons in de troostfinale tegen Australië (4-3).

Twitter avatar ZeciraMusovic Zećira Mušović To even consider playing a final at 11:00 local time in Japan is a direct danger to the players’ health due to extreme weather conditions. Once again money talks way too much in a discussion that should not be a discussion.

De eerdere wedstrijden van het voetbaltoernooi voor de vrouwenploegen waren tussen 16.30 en 20.30 lokale tijd gepland; met de nieuwe speeltijd hoeven de finalisten het ritme waaraan ze gewend waren geraakt, dus ook minder om te gooien, zo schrijft The Guardian. Nu treffen de voetbalsters elkaar om 21.00 uur lokale tijd in Yokohama (14.00 uur Nederlandse tijd), vlak buiten Tokio. Op dezelfde locatie was al de finale van het mannenvoetbal tussen Spanje en Brazilië gepland.

Lees ook: In Tokio is het eigenlijk te heet om te sporten

Estafetteploeg naar finale 4×400 meter dankzij Femke Bol

De Nederlandse estafetteploeg vrouwen heeft de olympische finale van de 4×400 meter bereikt. Femke Bol, die als laatste in actie kwam na Lieke Klaver, Laura de Witte en Lisanne de Witte, maakte een flinke achterstand goed en finishte in een Nederlands record: 3.24,01 minuten. De oude toptijd stond op 3.26,98. Nederland werd vierde in de serie, maar de tijd was voldoende om door te gaan naar eindstrijd, die zaterdag wordt gelopen.

De oogst van de Nederlandse equipe: 24 medailles binnen

Dit is de huidige medaillespiegel, met de 24 plakken die Nederlandse sporters tot nu toe wisten te winnen: zeven keer goud (de laatste is van Shanne Braspennincx), acht keer zilver en negen keer brons.

Hierin zijn enkele ‘zekere’ medailles nog niet meegerekend omdat de onderdelen nog moeten worden afgewerkt: de hockeysters staan in de finale en boksster Nouchka Fontijn is ook al zeker van minimaal brons. Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen komen vrijdagochtend in actie tijdens de halve finales van het sprinttoernooi op de baan; dat betekent dat er daar ook nog minimaal brons wordt gewonnen.

Met die medailles meegerekend overtreft Team NL het record van 25 gewonnen plakken van de Spelen in Sydney in 2000.

Toch geen podiumplaats voor Jan-Willem van Schip bij het omnium

Baanwielrenner Jan Willem van Schip is donderdag op de zesde plaats geëindigd van het omnium. Hij kon zijn concurrenten op het laatste onderdeel, de puntenkoers, niet bijhouden en verloor over die race het zicht op een medaille.

Eerder op de dag zag het er beter uit voor de 26-jarige. Op het openingsonderdeel scratch was Van Schip als derde geëindigd, en hij won de temprace. In de afvalkoers werd hij vierde, waardoor hij in het klassement op de tweede plaats stond. Maar die plek heeft hij dus niet kunnen vasthouden.

In het Velodrome in waren de omnium-medailles voor de Brit Matthew Walls (goud), de Nieuw-Zeelander Campbell Stewart (zilver) en Italiaan Elia Viviani (de titelverdediger veroverde het brons). Van Schip behaalde uiteindelijk 112 punten; 41 punten achter Walls.

Goud voor Braspennincx op onderdeel keirin

Shanne Braspennincx is de olympisch kampioen op het onderdeel keirin. De baanrenster finishte donderdag als eerste in het Izu Velodrome, voor de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews en de Canadese Lauriane Genest.

„Ik ben op het moment gegaan dat ik dacht dat ik moest gegaan, en ik wist het te houden tot de streep”, zo vatte de debutant op de Spelen haar finale samen tegenover NOS. Ze versnelde in de laatste van de zes ronden, kwam op kop op het moment dat de bel klonk, en bleef op die positie.

Braspennincx volgt met haar goud Elis Ligtlee op, die tijdens de Zomerspelen van Rio de Janeiro won op hetzelfde onderdeel. Haar partner Jeffrey Hoogland vierde haar overwinning uitbundig mee in het stadion; hij komt morgen op de baan uit in de halve finales van het sprinttoernooi.

Foto Matthew Childs/Reuters
Foto Matthew Childs/Reuters
Foto Peter Parks/AFP

Lavreysen en Hoogland doen vrijdag mee in halve finales sprinttoernooi

Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland hebben allebei gemakkelijk de halve finales van het sprinttoernooi bereikt. De baanwielrenners hadden allebei aan twee heats genoeg. Jason Kenny (Verenigd Koninkrijk) probeerde een vroege aanval in te zetten tegen Lavreysen, maar dat was tevergeefs. Hoogland was duidelijk veel te sterk voor de Fransman Sebastien Vigier. De twee Nederlanders komen vrijdagochtend (Nederlandse tijd) weer in actie in het Izu Velodrome. Daarna wordt ook de finale van het sprinttoernooi verreden.

Lees ook: Op de wielerbaan zijn Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland vrienden, teamgenoten én rivalen

Shanne Braspennincx door naar finale in het keirin

Shanne Braspennincx heeft zich op indrukwekkende wijze gekwalificeerd voor de finale op het onderdeel keirin. Zij finishte in haar halve finale als eerste. De beste drie gaan door. Dat waren verder de Canadese sprintsters Kelsey Mitchell en Lauriane Genest. De Duitse wereldkampioene Emma Hinze, die in de kwartfinales net voor de valpartij van Laurine van Riessen zat, werd uitgeschakeld.

In de andere halve finale plaatsten zich de Oekraïensen Olena Starikova en Lioebov Basova en de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews. De finale wordt nog deze donderdagochtend (Nederlandse tijd) verreden in het Izu Velodrome.

Keirin: ernstige val van Van Riessen, Braspennincx door naar halve finales

Laurine van Riessen is donderdagochtend in de kwartfinales van het keirin hard ten val gekomen. Dat gebeurde in de laatste van de zes rondes in het Izu Veldorome. De Nederlandse raakte het achterwiel van de Duitse Emma Hinze, moest naar boven uitwijken en kwam toen in botsing met de Britse favoriet Katy Merchant. Die kon zelf weer op haar fiets stappen, maar Van Riessen bleef liggen. Ze werd per brancard afgevoerd, en is daarna naar het ziekenhuis gebracht. Een woordvoerster van de Nederlandse baanploeg heeft aan persbureau ANP laten weten de wielrenster „weer volledig bij bewustzijn” is.

Van Riessen zat in de eerste heat van de kwartfinales. Shanne Braspennincx, met wie ze eerder tijdens deze Spelen een verrassende vierde plek haalde op de teamsprint, moest direct daarna de baan op. Zij wist zich overtuigend te plaatsen voor de halve finales; ze won haar heat.

De val van Laurine van Riessen, die ook de Britse Katy Marchant meenam. Foto Koen van Weel/ANP

Hoogland en Lavreysen bereiken kwartfinales op het sprinttoernooi baanwielrennen

Baanwielrenners Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen hebben donderdagochtend (Nederlandse tijd) de kwartfinales bereikt op het sprinttoernooi. Beiden troffen in de achtste finales een Maleisische sprinter. Hoogland was te sterk voor Mohd Awang, regerend wereldkampioen Lavreysen bereikte eerder de finish dan Muhammad Sahrom.

De kwartfinales volgen donderdag om 09.45 uur. De halve finales en de finale staan voor vrijdag gepland. Lavreysen (24) versloeg op de WK in Berlijn anderhalf jaar geleden zijn maatje Hoogland (28) in de finale. Beiden hebben al goud op zak van de teamsprint, de eerste olympische gouden medaille voor de Nederlandse mannen in het baanwielrennen sinds 1936.

Lees ook: Een fris stel benen maakt het grote verschil voor de Nederlandse baansprinters

Waterpolosters naar strijd om vijfde plaats

De Nederlandse waterpolosters hebben bij de Spelen China verslagen met 13-6 (1-0 5-2 2-1 5-3). De ploeg van bondscoach Arno Havenga mag nu met Australië of Canada gaan strijden om de vijfde plaats.

Nederland verloor eerder deze week in de kwartfinales van Hongarije (11-14). Veel speelsters gaven na afloop van die wedstrijd aan Tokio zo snel mogelijk te willen verlaten. Maud Megens noemde het spelen om de plaatsen vijf tot en met acht zelfs „een soort van extra mishandeling”.

Eerste olympische medaille Indiase hockeyers sinds 1980

De hockeyers van India zijn in Tokio derde geworden. In de strijd om het brons won de achtvoudig olympisch kampioen met 5-4 van Duitsland. Het is de eerste keer sinds de Spelen van Moskou in 1980 dat India bij het hockeytoernooi op het podium staat.

Duitsland staat voor het eerst sinds Sydney 2000 met lege handen. Bij de vier Spelen daarna werd de Duitse hockeyploeg twee keer olympisch kampioen (2008 en 2012) en pakte twee keer brons (2004 en 2016).

De finale van het olympisch hockeytoernooi gaat tussen Australië en België. De wedstrijd begint om 12.00 uur Nederlandse tijd.

Golfster Van Dam staat halverwege voorlaatste

Anne van Dam heeft zich op de tweede dag van het olympisch golftoernooi niet kunnen verbeteren. De Nederlandse golfster liep een ronde van 78 slagen (+7) en zakte naar de 59ste plaats. Er doen in Tokio zestig golfsters mee.

Het golftoernooi wordt mogelijk met een dag ingekort. De slotronde op zaterdag zou niet kunnen worden gespeeld vanwege tropisch omstandigheden met onweer boven de baan op de Kasumigaseki Country Club. „We hebben de deelneemsters gezegd dat ze erop voorbereid moeten zijn dat het toernooi maar drie rondes kent”, aldus een woordvoerder van de organisatie.

Lees ook: Anne van Dam is telkens weer op zoek naar dat goede gevoel

Vetter is leiding kwijt op zevenkamp

De Nederlandse Anouk Vetter is na zes onderdelen en plaats gezakt in het klassement de olympische zevenkamp. De Belgische Nafissatou Thiam is haar gepasseerd na het speerwerpen. De olympisch kampioene van Rio 2016 won het onderdeel met een worp van 54,68 meter, terwijl Vetter tot 51,20 meter kwam. In de tussenstand heeft Thiam nu 64 punten voorsprong op Vetter, die wel stevig de tweede plaats in handen heeft. De 800 meter is donderdag om 14.20 uur Nederlandse tijd het zevende en laatste onderdeel.

Emma Oosterwegel is ook bezig aan een sterke zevenkamp. De 23-jarige Nederlandse werd bij het speerwerpen tweede met 54,60 en is naar de vierde plaats geklommen in de tussenstand. Oosterwegel heeft nog kans op een medaille, ze heeft 1 punt minder dan de nummer drie Kendell Williams uit de Verenigde Staten.

Zevenkampster Anouk Vetter baalt na het onderdeel speerwerpen. Foto Andrew Boyers/Reuters

Organisatie: 31 nieuwe positieve coronatests rond Spelen, 1 sporter

Volgens het organiserend Comité zijn er 31 nieuwe, aan de Olympische Spelen gerelateerde coronagevallen gerapporteerd. Dat blijkt uit de cijfers van donderdag. Op woensdag waren er 29 besmettingen; de organisatie publiceert al sinds kort voor het begin van de Zomerspelen in Tokio elke dag over de stand van zaken rondom het coronavirus.

Onder de nieuwe gevallen zit één sporter met een positieve testuitslag. Het zou gaan om een synchroonzwemster uit de Griekse ploeg. Dat land had zich eerder al teruggetrokken op het onderdeel duetten vanwege een besmettingen. Verder hadden enkele medewerkers, vrijwilligers en journalisten een positieve test.

In heel Japan loopt het aantal coronabesmettingen momenteel in rap tempo op. In Tokio geldt al de noodtoestand, donderdag werd bekend dat acht andere regio’s die maatregel ook gaan instellen in een poging verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan.

Schoonspringster Van Duijn doet deze ochtend mee in de finale op de 10-metertoren

Schoonspringster Celine van Duijn maakt later deze ochtend - rond 08.00 uur Nederlandse tijd - haar opwachting in de finale op de 10-metertoren, nadat ze in de halve eindstrijd op de tiende plaats eindigde. Een plek bij de beste twaalf was nodig om tot de finale door te dringen. Er stonden achttien schoonspringsters in de halve finale.

De 28-jarige Van Duijn kwam na vijf sprongen uit op een puntentotaal van 306,45. Van Duijn begon moeizaam met een score van 56,00, maar klom in het klassement door scores van 59,45, 65,60, 63,00 en 62,40. Een dag eerder kwam de Amersfoortse in de voorronde uit op een totaal van 306,80. De Chinese Quan Hongchan plaatste zich met het hoogste puntentotaal voor de finale, met 415,65.

Vrouwen halen finale op de 4×100 meter, mannen uitgeschakeld in series

De Nederlandse estafettevrouwen op de 4×100 meter zijn bij de Olympische Spelen in Tokio nipt doorgedrongen tot de finale. Het kwartet Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney eindigde in de heat als vijfde in 42,81. Die klassering betekende geen rechtstreekse toegang tot de eindstrijd, maar de tijd behoorde tot de twee tijdsnelsten en leverde alsnog een finaleplaats op. De finale van de 4×100 meter voor de vrouwen is vrijdag.

De wissel tussen Visser en Schippers liep niet goed. Tweevoudig wereldkampioene 200 meter Schippers, die in Tokio niet de finale wist te halen van dat nummer, vertrok iets te vroeg en moest inhouden om het stokje van Visser over te nemen. Achteraf zei Schippers daarover: „Er zat een engeltje op mijn schouder.”

De 42,81 was langzamer dan het Nederlands record van 42,04 uit 2016, waarmee de ploeg destijds in Amsterdam de Europese titel veroverde. Op de Spelen van Rio in 2016 ging het mis in de series bij een wissel tussen startloopster Jamile Samuel en Schippers. Samuel ontbrak in Tokio in de series vanwege een hamstringblessure. Schippers kampt nu met een dubbele hernia.

De Nederlandse mannen zat het op de estafette minder mee. Churandy Martina, Joris van Gool, Taymir Burnet en Chris Garia werden in de series uitgeschakeld. Slotloper Martina vertrok te vroeg en was al uit het wisselvak voordat het stokje aan hem was overgedragen.

Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney tijdens de eerste ronde van de 4×100 meter vrouwen in het Olympisch Stadion tijdens het atletiektoernooi van de Olympische Spelen in Tokio. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Welkom in dit blog

De redactie van NRC houdt elke dag de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen bij (ook die buiten de sportvelden) rondom de Olympische Spelen in Tokio. Woensdag begon goed voor zwemster Sharon van Rouwendaal; ze pakte zilver op de 10 kilometer door het open water. Atlete Femke Bol sleepte vervolgens brons binnen op de 400 horden en de Nederlandse hockeysters plaatsten zich ten koste van Groot Brittannië voor de finale. Atlete Sifan Hassen rende zich overtuigend naar de finale van de 1.500 meter en springruiter Van der Vleuten en zijn paard gaan met brons naar huis.

Deze medailles brachten Team NL op een totaal van 23 medailles. Dat worden er zeker 25: bokser Nouchka Fontijn en de hockeyvrouwen van Oranje zijn al verzekerd van een plak. Daarmee zal het record van 25 medailles uit het jaar 2000 geëvenaard worden.

Lees hier het hele blog van 4 augustus terug

Vandaag zijn Nederlandse sporters onder meer te zien in het wielrennen en de atletiek. In de atletiek komt Team NL in actie in de finale meerkamp vrouwen. Ook nemen de Nederlandse waterpolovrouwen het op tegen China, al zit een plek hoger dan vijf er voor hen niet meer in.

Hieronder het hele toernooiprogramma van Nederland, in deze laatste week van de Spelen in Tokio: