Wit-Russische sprinter Timanovskaja aangekomen in Polen

Mensenrechten Kristina Timanovskaja kreeg eerder deze week bij de Poolse ambassade een visum op humanitaire gronden. Ook haar man zou naar Warschau komen.
Kristina Timanovskaya zwaait naar de pers voor het boarden van de vlucht naar Wenen.
Kristina Timanovskaya zwaait naar de pers voor het boarden van de vlucht naar Wenen. Foto Charly Triballeau/AFP

De Wit-Russische sprinter Kristina Timanovskaja is woensdagmiddag per vliegtuig aangekomen in de Poolse hoofdstad Warschau. Dat meldt de Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken op Twitter. Eerder op de dag vloog ze vanuit Tokio naar Wenen.

De sporter kreeg eerder deze week bij de Poolse ambassade een visum op humanitaire gronden. Waarom gekozen is voor de route via of naar Oostenrijk is niet bekend, maar volgens Reuters hebben veiligheidsoverwegingen er iets mee te maken.

Een organisatie die Wit-Russen bijstaat in Polen bevestigde woensdagmiddag aan persbureau Reuters dat Timanovskaja’s man nog diezelfde dag ook naar Warschau zou afreizen. Of hun kind meereist is niet bekendgemaakt. De twee zijn Wit-Rusland ontvlucht naar Oekraïne nadat Timanovskaja in Tokio in de problemen kwam.

Lees ook: President Loekasjenko woedend over Wit-Russische ‘Instagram-diva’

Uit team gezet

De 24-jarige atlete zou op de Olympische Spelen deelnemen aan drie onderdelen atletiek maar werd uit het team gezet nadat ze op sociale media kritiek had geuit op de coaches. Ze zei tegen haar wil ingeschreven te zijn voor de 4×400 meter estafette, terwijl ze daarvoor niet getraind had. Hierop werd ze gedwongen vervoerd naar het vliegveld, om terug naar Minsk te gaan. Hierbij zou haar ook duidelijk zijn gemaakt dat haar bij terugkomst een straf te wachten zou staan, zei ze later tegen AP. Op het vliegveld zocht Timanovskaja contact met de Japanse politie en het Internationaal Olympisch Comité, waarna ze bij de Poolse ambassade terechtkwam.

Wit-Rusland ontkent dat de kritische houding van Timanovskaja iets te maken heeft gehad met het staken van haar Olympische deelname en de plotselinge terugreis. Het zou volgens de autoriteiten gaan om een doktersadvies.