WHO-topman roept rijke landen op tot uitstel van derde prik

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft rijke landen woensdag opgeroepen tot zeker eind september te wachten met het toedienen van een derde coronaprik aan de kwetsbare bevolking. Hij ziet de doses liever beschikbaar komen voor armere landen met een relatief lage vaccinatiegraad. Onder meer Israël, Frankrijk en Duitsland nemen wereldwijd het voortouw in het voor de derde keer prikken van de kwetsbare bevolking. Hierdoor zouden zij beter beschermd zijn tegen Covid-19, is het idee, hoewel de effectiviteit van zo’n derde prik volgens de WHO nog niet wetenschappelijk bewezen is.

De WHO heeft rijke landen de afgelopen maanden herhaaldelijk opgeroepen zich in te zetten voor een betere toegang van vaccins in ontwikkelingslanden. Hoe langer en breder het coronavirus circuleert, hoe groter de kans namelijk is dat er nieuwe varianten ontstaan die ontsnappen aan de opgebouwde afweer. Tedros mikt op een vaccinatiegraad van ten minste 10 procent in elk land ter wereld. Hij zegt dinsdag te hopen dat die doelstelling kan worden behaald als rijke landen hun derde prik tot zeker eind september uitstellen, schrijven internationale persbureaus.

Volgens een belangrijke adviseur van Tedros, Bruce Aylward, illustreert de „opkomst van variant na variant” dat de wereld alleen samen uit de pandemie kan komen. „En met de enorme ongelijkheid in vaccinatiegraad, zullen we dat gewoon niet kunnen bereiken”. In Nederland zijn nog geen concrete plannen bekendgemaakt over een eventuele derde prik.

Lees ook: De vaccinfabrikanten zien een booster wel zitten, en nu ook steeds meer rijke landen Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Europese Commissie sluit contract met Novavax voor 200 miljoen coronavaccins