Veertien veiligheidsregio’s staan op risiconiveau ‘zeer ernstig’

Veertien van de vijfentwintig Nederlandse veiligheidsregio’s dragen momenteel het risiconiveau ‘zeer ernstig’, blijkt woensdag uit de meest recente versie van de coronakaart van de Rijksoverheid. Dat is er één minder dan vorige week. Verschillende regio’s hebben vandaag een nieuw label gekregen, waaronder Zeeland die van ‘zeer ernstig’ naar ‘zorgelijk’ (twee niveaus lager) is gegaan.

De overheid hanteert vier risiconiveaus om aan te duiden in hoeverre het coronavirus in verschillende regio’s om zich heen slaat: ‘waakzaam’, ‘zorgelijk’, ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’. Deze labels worden toegekend aan de hand van ziekenhuiscijfers en het aantal positieve tests. Het meest ernstige van deze twee aantallen in een regio bepaalt het risiconiveau. Als bij het inkleuren van de kaart deze week alleen naar het aantal positieve tests was gekeken, had geen enkele veiligheidsregio het niveau ‘zeer ernstig’ gekregen.

Pas het laagste risiconiveau ‘waakzaam’ houdt in dat de druk op de zorg meevalt en het aantal nieuwe positieve tests als laag wordt beschouwd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Europese Commissie sluit contract met Novavax voor 200 miljoen coronavaccins