Ook Biden wil dat Cuomo vertrekt om wangedrag

Gouverneur New York President Biden vindt dat de gouverneur van New York moet aftreden, na een rapport over jarenlang wangedrag op de werkvloer.

President Joe Biden beantwoordt persvragen over Andrew Cuomo.
President Joe Biden beantwoordt persvragen over Andrew Cuomo. Foto Shawn Thew / EPA

De politieke val van Andrew Cuomo lijkt nabij. De gouverneur van New York, vorig jaar nog de held van de eerste coronagolf, kreeg dinsdag officieel het predicaat ‘seksueel roofdier’ – en een trap na van president Biden. In een 165 pagina’s tellend rapport bevestigde de openbaar aanklager van New York de beschuldigingen die een reeks van vrouwen aan het adres van de 63-jarige Cuomo hadden geuit. De aanklager onderzocht klachten van negen (oud-)ambtenaren en twee andere vrouwen en kwam tot de conclusie dat die gegrond zijn.

De gouverneur heeft, zo concludeert het rapport, de wet overtreden door vrouwen regelmatig ongewenst te betasten en ongepaste opmerkingen te maken. Er zijn voorbeelden van opdringerig omhelzen, knijpen in billen of borsten en het ongevraagd kussen van een vrouw die hij voor het eerst ontmoette.

President Biden zei dat Cuomo moet aftreden. Op de vraag of hij van plan is de gouverneur af te zetten, antwoordde Biden, die onderstreepte dat hij het rapport niet had gelezen, dat het aan de volksvertegenwoordiging in de staat New York is om een impeachment-procedure te beginnen.

Schijnbaar onvermoeibaar

Gezien zijn eerste reactie lijkt Cuomo niet van plan uit zichzelf af te treden. De gouverneur verspreidde een videoboodschap waarin hij herhaalde wat hij het afgelopen jaar steeds zei: de feiten liggen anders, ik heb nooit een vrouw tegen haar zin betast, ik ben nu eenmaal een aanrakerig type. Dinsdag voegde hij eraan toe dat de aanklager bevooroordeeld is.

In maart vorig jaar was Andrew Cuomo nog een van de populairste Democratische politici van de VS. New York was het hardst getroffen deel van het land, en de gouverneur vocht schijnbaar onvermoeibaar tegen de pandemie. Zijn no-nonsense persconferenties staken af tegen de zwalkende liveshows van president Trump. Columnisten en talkshow-presentatoren verklaarden hem de liefde („Ik ben Cuomoseksueel”, grapten Trevor Noah en Ellen DeGeneres tegen elkaar), toenmalig presidentskandidaat Biden verwees naar Cuomo voor „lessen in leiderschap”.

Van die glans bleef begin dit jaar weinig over. Eerst werd bekend dat Cuomo’s staatsbestuur cijfers over het aantal Covid-19-besmettingen in verzorgingshuizen twee keer lager had voorgesteld dan zij in werkelijkheid waren. Zo hoopte zijn staf te vermijden dat de schuld voor het hoge sterftecijfer onder bejaarden bij de gouverneur zou komen te liggen.

Over de staf van de gouverneur was het rapport ook heel kritisch. Naaste medewerkers – die functioneerden als „een mix van West Wing en The Devil Wears Prada”, zoals een medewerker door de aanklager liet optekenen – steunden Cuomo door dik en dun. Zo werd het vertrouwelijke dossier van een vrouw die publiekelijk Cuomo had aangesproken op zijn opdringerig gedrag, naar journalisten gestuurd. Vrouwen die door de gouverneur werden lastig gevallen, durfden vaak niet naar voren te komen met klachten, uit angst voor wraak.