Laatste nieuws Tokio 2020

Teruglezen: handbalsters lijden pijnlijke nederlaag tegen Frankrijk

In dit blog houdt NRC de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws bij uit Tokio. Op het programma van de Olympische Spelen staan vandaag onder meer de halve finale in het hockey voor vrouwen, waarin Nederland tegen Groot-Brittannië speelt en de finale van de 400 meter horden, waarin Femke Bol meedoet.

Het blog van 4 augustus is gesloten

De redactie van NRC houdt dagelijks de belangrijkste ontwikkelingen rondom de Spelen in Tokio bij. Hieronder kunt u de dag van woensdag 4 augustus teruglezen.

Volg hier het blog van donderdag 5 augustus

Nederland gaat medaillerecord uit 2000 evenaren

Nederland staat met 23 medailles momenteel tiende in het klassement van de Olympische Spelen. Ondertussen zijn de Nederlandse bokser Nouchka Fontijn en de hockeyvrouwen van Oranje al verzekerd van een medaille, waardoor Nederland minstens 25 medailles in de wacht zal slepen. Daarmee is het record uit 2000 met 25 medailles behaald.

Olympische droom handbalsters ten einde na desastreus begin tegen Frankrijk

De opmaat naar de Olympische Spelen was niet bepaald vlekkeloos geweest. Een matige prestatie tijdens het Europees kampioenschap vorig jaar (zesde plaats), cirkelspeelster Yvette Broch die zich vanwege het strenge vaccinatiebeleid afmeldde en de door een blessure veroorzaakte afwezigheid van topspeelster en aanjager Estevana Polman. Maar de nederlaag woensdag tegen Frankrijk was voor de Nederlandse handbalsters even onverwacht als pijnlijk. Het team van de Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade ging in Tokio na vooral een dramatische start met 32-22 hard onderuit.

Het begin van het duel leek het Nederlands team verdwaald, alsof het eerste fluitsignaal nog niet had geklonken. Foute inspeelpasses over vier meter, ballen zonder sturing in de handen van Françaises. Na bijna acht minuten spelen stond Frankrijk met 9-3 voor, amper tien minuten later was de stand 14-4. Dat was vooral het resultaat van zwakke en slordige aanvallen van de Nederlandse vrouwen. De magneet zat dit keer niet in de handen van doelvrouw Tess Wester, maar in die van de Franse goalie Leynaud.

Lees hier het hele handbalverslag terug: Olympische droom handbalsters ten einde na desastreus begin tegen Frankrijk

Nederlandse gewichtheffer Kuworge (19) eindigt zesde bij olympisch debuut

De Nederlandse gewichtheffer Enzo Kuworge is bij zijn debuut op de Olympische Spelen als zesde geëindigd in de klasse boven 109 kilogram. De 19-jarige Kuworge was de eerste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen sinds 1968; 53 jaar geleden werd Nederland in Mexico-Stad vertegenwoordigd door Piet van der Kruk.

Bij het trekken kwam Kuworge tot 175 kilo en bij het stoten tot 234 kilo, goed voor een totaalscore van 409 kilo. Kuworge begon met 175 kilo bij het trekken en zag vervolgens twee pogingen stranden om 180 kilo te tillen. Bij het stoten kwam hij bij zijn laatste poging tot 234 kilo, wat tot grote blijdschap leidde.

Kuworge is wereldkampioen bij de junioren. Hij hoorde pas kort voor de Spelen dat hij naar Tokio mocht afreizen. Hij voldeed niet volledig aan de eisen van NOC*NSF, maar wegens een aantal afmeldingen kreeg hij van de internationale bond toch een startbewijs.

Het onderdeel werd gewonnen door favoriet Lasha Talakhadze uit Georgië, die zowel bij het trekken als het stoten het wereldrecord verbeterde. Hij kwam uit op een totaalscore van 488 kilo; 223 kilo bij het trekken en 265 kilo bij het stoten.

Gewichtheffer Enzo Kuworge heft de halter boven zijn hoofd. Hij deed mee in de klasse zwaarder dan 109 kilogram en maakte zijn olympische debuut. Foto Hedayatullah Amid/EPA

Canadese sprinter De Grasse pakt olympisch goud op 200 meter

Andre De Grasse heeft de 200 meter op de Olympische Spelen gewonnen. De Canadese atleet kwam tot een nieuw Canadees record van 19,62 seconden in de finale en versloeg daarmee Kenneth Bednarek en regerend wereldkampioen Noah Lyles, beiden uit de Verenigde Staten. Bednarek pakte zilver met 19,68 en Lyles brons met 19,74

De Grasse versnelde in de laatste 100 meter en passeerde Bednarek, die als snelste uit de bocht was gekomen. Het is de eerste gouden medaille voor De Grasse op de Olympische Spelen. Op de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 pakte de Canadees zilver op de 200 meter en brons op de 100 meter. Op de 100 meter van de Spelen van Tokio pakte De Grasse afgelopen zondag ook brons.

Andre De Grasse viert zijn gouden medaille op de 200 meter, gehuld in de Canadese vlag. Foto Petr David Josek/AP Photo

Handbalsters lijden pijnlijke nederlaag tegen Frankrijk

De Nederlandse handbalvrouwen zijn in de kwartfinale uitgeschakeld door Frankrijk. In het Yoyogistadion werd het 32-22 voor de Fransen, die vijf jaar geleden tijdens de Spelen in Rio de Janeiro Nederland ook al uitschakelden. Toen was de halve finale het eindstation voor Oranje.

Nederland gaf al vroeg in de wedstrijd een grote voorsprong weg. Frankrijk sloeg een gat van maar liefst tien punten: 14-4. Oranje knokte zich terug naar 16-11, maar voor rust wist Frankrijk nog drie keer te scoren: 19-11. Het uitvallen van sterspeelster Loïs Abbingh met een blessure kwam daar nog eens bij.

In de tweede helft speelde Frankrijk de wedstrijd vakkundig uit, wat resulteerde in de pijnlijke nederlaag met een puntenverschil van tien. In de halve finale spelen de Fransen vrijdag tegen Zweden, dat met 39-30 won van Zuid-Korea. De andere halve finale zal gaan tussen Noorwegen en de ploeg van het Russische Olympisch Comité.

De Nederlandse verdediging kan Estelle Nze Minko niet van scoren houden. Foto Susana Vera/Reuters

Nederlandse hockeysters in finale tegen Argentinië

De Nederlandse hockeyvrouwen spelen vrijdag in de finale tegen Argentinië. De Argentijnen versloegen woensdagmiddag India, de grote verrassing van het hockeytoernooi, met 2-1. Eerder op de dag was Nederland al met 5-1 te sterk voor Groot-Brittannië.

India kwam tegen Argentinië in de tweede minuut nog wel via een door Gurjit Kaur benutte strafcorner op voorsprong. Voor rust incasseerde de formatie van de Nederlandse bondscoach Sjoerd Marijne de gelijkmaker van Maria Barrionuevo, waarna diezelfde Barrionuevo zes minuten in de tweede helft het winnende doelpunt scoorde.

Nederland speelt vrijdag om 12.00 uur de finale. India mag zich nog wel opmaken voor de strijd om het brons.

Atlete Anouk Vetter leidt na eerste dag zevenkamp

Anouk Vetter is de olympische zevenkamp sterk begonnen. De 28-jarige atlete uit Arnhem gaat na de eerste dag, waarop vier onderdelen werden afgewerkt, zelfs aan de leiding in de tussenstand.

Vetter begon met een persoonlijk record op de 100 meter horden van 13,09, de derde tijd. Bij het tweede onderdeel, het hoogspringen, noteerde ze 1,80 meter. Vervolgens stootte ze de kogel naar een verre 15,29 meter en liep daarna de 200 meter in 23,81 seconden. Ze vergaarde 3968 punten. Noord Vidts en regerend olympisch kampioene Nafissatou Thiam, beiden afkomstig uit België, volgen op de plaatsen twee en drie.

Vetter plaatste zich pas laat voor Tokio. Ze stelde haar ticket deze zomer veilig met de tweede plaats in 6420 punten bij de meerkamp in het Oostenrijkse Götzis. De Arnhemse is de Europees kampioene van 2016 in Amsterdam. In 2017 veroverde ze brons op de WK in Londen

Anouk Vetter snelt op de 200 meter, het vierde onderdeel van de meerkamp, naar een tijd van 23,81 seconden. Foto Lucy Nicholson/Reuters

Brons voor springruiter Maikel van der Vleuten met Beauville Z

Maikel van der Vleuten heeft woensdag een bronzen medaille veroverd op de Olympische Spelen. Met Beauville Z was de springruiter uit Geldrop goed voor de derde tijd in de barrage waarin alle zes combinaties foutloos bleven.

Het goud was voor de Brit Ben Maher, die met Explosion W het parcours aflegde in 37,85 seconden. Zilver ging naar de Zweed Peder Fredricson met All Inn: 38,02. Van der Vleuten kwam over de laatste hindernis na 38,90 seconden.

Maikel van Vleuten met Beauville Z in de barrage op weg naar brons. Foto Michael Reynolds/EPA

Synchroonzwemsters De Brouwer negende in finale duetten

In het Tokyo Aquatics Centre hebben de synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer de negende plaats behaald in de finale. In de afsluitende vrije oefening scoorde het Nederlandse duo 88,9000. Dat bracht hun op een totaal van 176,1612. Het duo stond na twee onderdelen ook al op de negende plaats.

Het goud ging naar het Russische koppel Svetlana Kolesnisjenko en Svetlana Romashina. Het Russische tweetal, dat ook na de technische onderdelen al bovenaan stond, kwam tot een totaal van 195,9079. China eindigde als tweede, voor Oekraïne.

Tweelingzusjes Noortje de Brouwer en Bregje de Brouwer tijdens de finale van het synchroonzwemmen. Foto Patrick B. Kraemer

Springruiter Van der Vleuten gaat voor medaille in barrage

Springruiter Maikel van der Vleuten heeft zicht op een medaille bij de individuele wedstrijd op de Olympische Spelen. De ruiter uit Geldrop legde met Beauville Z in de finale een foutloze ronde af en was ook nog de snelste van de zes combinaties die in een barrage gaan uitmaken wie zich olympisch kampioen mag noemen.

Behalve Van der Vleuten gaat het om de Japanner Daisuke Fukushima met Chanyon, de Brit Ben Maher met Explosion W en liefst drie Zweedse combinaties: Henrik von Ackermann met King Edward, Malin Baryard-Johnsson met Indiana en Peder Fredricson met All Inn. Allen bleven foutloos.

Dat gold niet voor Marc Houtzager, die op Dante als negende aan de beurt was. Tot de zevende hindernis ging het goed voor de ruiter uit Rouveen. Daarna volgden drie fouten en werd de tijdslimiet net overschreden: 13 strafpunten.

Klaver en De Witte niet door naar finale 400 meter

De Nederlandse atletes Lieke Klaver en Lisanne de Witte hebben zich in Tokio niet geplaatst voor de finale van de 400 meter. De 22-jarige Klaver eindigde in haar heat van de halve finales als zesde in 51,37. De Witte kwam in haar heat niet verder dan de de achtste plaats.

Klaver liep dezelfde tijd als in de series en bleef opnieuw boven haar persoonlijke record van 50,98. De Witte kwam na 52,09 seconden over de streep en bleef daardoor ver verwijderd van kwalificatie.

Klaver kwam in Tokio ook al uit in de estafetteploeg op de 4×400 gemengd, die in de finale als vierde eindigde. Ze maakt, net als De Witte, ook deel uit van het estafetteteam voor de 4×400 vrouwen, dat donderdag de series loopt.

Sifan Hassan overtuigend door naar finale op 1.500 meter

Sifan Hassan is door naar de finale van de 1.500 meter. De Nederlandse atlete was in haar halve finale de snelste in een tijd van 4.00,23, waar een plek bij de eerste vijf voldoende was.

Hassan besloot afgelopen weekend om naast de 5.000 meter en 10.000 meter ook op de 1.500 meter te starten. Ze streeft daarmee een unieke trilogie na. Gevreesd werd dat haar deelname ten koste zou gaan van haar medaillekansen op andere afstanden. Maandag bewees ze vooralsnog het tegendeel door goud te winnen op de 5.000 meter, na eerder op de dag nog de series van de 1.500 meter te hebben gelopen.

In die series viel Hassan in de laatste ronde, maar stond ze snel weer op om vervolgens iedereen voorbij te sprinten. De finale van de 1.500 meter is vrijdag om 14.50 uur, een dag later staat Hassan aan de start van de 10.000 meter.

Sifan Hassan komt als eerste over de streep in de halve finale van de 1.500 meter. Foto Phil Noble/Reuters

Medaillespiegel: Nederland dicht bij medaillerecord

Met twee nieuwe medailles komt het medaillerecord snel dichterbij voor de Nederlandse olympische ploeg. Dankzij de zilveren plak van Sharon van Rouwendaal op de 10 kilometer zwemmen in open water en de bronzen medaille voor Femke Bol op de 400 meter horden staat Nederland nu op 22 medailles. Dat zijn er drie minder dan het recordaantal van 25, behaald tijdens de Spelen in Sydney (2000).

Nederland was tot nu toe goed voor zes gouden, acht zilveren en acht bronzen medailles. China staat stijf aan kop in het medailleklassement vanwege het aantal gouden medailles, terwijl de Verenigde Staten tot nu toe het meeste eremetaal in de wacht sleepte.

Baansprinters Hoogland en Lavreysen met gemak naar achtste finales

Baanwielrenners Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen zijn zonder problemen doorgestoten naar de achtste finales op het sprintonderdeel. Hoogland rekende in de tweede ronde af met de Duitser Stefan Boetticher, Lavreysen reed een serie na hem de Surinamer Jaïr Tjon En Fa uit het wiel.

Boetticher, in 2013 wereldkampioen op de sprint, probeerde Hoogland te verrassen door al vroeg aan te gaan. Hoogland ving zijn aanval op en reed naar een tijd van 10.034. In de serie daarna kwam Tjon En Fa, een van de drie Surinaamse deelnemers aan de Spelen, er niet aan te pas. Hij verloor in de laatste ronde het wiel van Lavreysen, die in 9.766 over de streep kwam.

Eerder op de ochtend reden Hoogland en Lavreysen in de kwalificatie naar exact dezelfde tijd. De 9.215 was een nieuw olympisch record. Donderdag staan de achtste finales en kwartfinales op het programma, waarna op vrijdag de medailles worden verdeeld. Vanaf de halve finales wordt de winnaar bepaald op basis van drie races.

Baanwielrenner Harrie Lavreysen in actie op de sprint. Foto Peter Parks/AFP

Blessure houdt Samuel ook uit series 4×100 estafette in Tokio

Atlete Jamile Samuel gaat ook niet van start in de series van de 4×100 meter. Afgelopen week besloot de 29-jarige Amsterdamse sprintster zich al af te melden voor de 100 en 200 meter, vanwege een blessure aan haar hamstring.

Het is nog niet duidelijk of Samuel wel aan de eventuele finale van de estafette kan starten. Ze is doorgaans vaste loopster in het Nederlandse estafettekwartet. Voor de 4×100 meter zijn nog 5 Nederlandse atletes beschikbaar: Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn, Nadine Visser, Naomi Sedney en Leonie van Vliet.

„Ik zal mijn team naar de finish schreeuwen en hopelijk mag ik de finale lopen,” schrijft Samuel (29) op Instagram. Ze is voor de derde keer aanwezig op de Olympische Spelen. In Londen 2012 werd ze met de estafetteploeg op 4×100 meter zesde. In Rio 2016 kwam ze op de 200 meter niet verder dan de eerste ronde en werd ze met de estafetteploeg ook uitgeschakeld in de eerste ronde.

Baanwielrenster Braspenninckx via herkansingen naar kwartfinales

Baanwielrenster Shanne Braspenninckx is er via de herkansingen in geslaagd de kwartfinales te bereiken op het onderdeel keirin. De Nederlandse werd in haar heat in de herkansingen eerste, waar een plek bij de beste twee volstond. Braspenninckx was veroordeeld tot de herkansingen, nadat ze eerder op woensdag derde was geworden in haar heat in de eerste ronde.

Braspenninckx komt donderdag net als landgenoot Van Riessen in actie in de kwartfinales. Van Riessen werd in haar eerste ronde heat tweede en kwalificeerde zich daarmee direct. De twee waren eerder dit toernooi samen goed voor een vierde plek op het onderdeel teamsprint.

Schoonspringster Van Duijn op toren naar halve finale Spelen

Schoonspringster Celine van Duijn heeft de halve finale bereikt op de 10-metertoren. De 28-jarige Amersfoortse had in de voorronde aan 306,80 punten ruim voldoende om zich te plaatsen. Van de dertig schoonspringsters in de voorronde gingen er achttien door naar de halve finale van donderdag (03.00 uur Nederlandse tijd). De beste twaalf daarin strijden later op de dag om de medailles.

Van Duijn stond na haar eerste van vijf sprongen met een score van 54,60 punten op de 22e plaats, maar werkte zich omhoog in het klassement met scores van 60,90, 67,20, 58,50 en 65,50. Na de laatste sprong volgde aan de badrand een omhelzing met coach Edwin Jongejans.

Celine van Duijn tijdens haar sprong van de toren. Foto Molly Darlington/Reuters

Baansprinters Hoogland en Lavreysen simpel naar tweede ronde

De baansprinters Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen hebben zonder problemen de tweede ronde bereikt bij het sprinttoernooi op de Olympische Spelen. Hoogland kende weinig problemen met de Nieuw-Zeelander Ethan Mitchell. Lavreysen, de regerend wereldkampioen, was te sterk voor de Maleisiër Mohd Azizulhasni Awang.

Hoogland en Lavreysen komen woensdag nog één keer in actie, vanaf 11.13 uur in de strijd om een plaats in de achtste finales.

Zeilsters Berkhout en Zegers eindigen als tiende op Spelen

Zeilsters Lobke Berkhout en Afrodite Zegers zijn als tiende geëindigd op de Olympische Spelen. Ze werden in de afsluitende medalrace van de 470-klasse negende en verloren nog een positie op de ranglijst.

De Britse vrouwen Hannah Mills en Eilidh McIntyre zeilden in de baai van Enoshima naar een gouden medaille. Agnieszka Skrzypulec en Jolanta Ogar uit Polen moesten genoegen nemen met een zilveren plak. Camille Lecointre en Aloïse Retornaz gaan met een bronzen medaille terug naar Frankrijk.

Baansprintster Van Riessen naar kwartfinales op keirin, Braspennincx in herkansing

Baanwielrenster Laurine van Riessen heeft zich op de Olympische Spelen rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales op het onderdeel keirin. Shanne Braspennincx moet na een derde plaats in de herkansing.

Van Riessen finishte op de wielerpiste van Izu in haar heat als tweede achter de Britse Katy Marchant en was zo meteen zeker van een vervolg. Later schoof ze zelfs nog door naar de eerste plek na de diskwalificatie van Marchant.

Braspennincx probeerde in haar serie de Oekraïense Olena Starikova en Japanse Yuka Kobayashi buitenom te passeren, maar slaagde daar niet in. Zij kan in de herkansingen alsnog een plaats in de kwartfinales afdwingen.

Laurine van Riessen (links) in actie in haar serie op de Keirin. Foto Matthew Childs/Reuters

Hoogland en Lavreysen in zelfde snelste tijd door kwalificatie

Baanwielrenners Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen hebben in de kwalificatie van het sprinttoernooi beide de snelste tijd neergezet. Achter elkaar klokten ze 9.215 seconden op de 200 meter met zogeheten vliegende start, maar Hoogland werd als eerste gerangschikt.

In de eerste ronde, die om 9.35 uur van start gaat, staan Hoogland en Lavreysen tegenover de Nieuw-Zeelander Ethan Mitchell en de Maleisiër Mohd Azizulhasni Awang. Hoogland en Lavreysen pakten dinsdag al samen met Matthijs Büchli en Roy van den Berg goud op de teamsprint.

Jeffrey Hoogland rijdt naar 9.215, een olympisch record. Even later rijdt Harrie Lavreysen dezelfde tijd. Foto Odd Andersen/AFP

Golfster Van Dam bij Spelen in achterhoede na eerste ronde

Golfster Anne van Dam heeft bij de start van het olympisch toernooi voor vrouwen niet voor een verrassing kunnen zorgen. De 25-jarige Nederlandse ging in Tokio rond in 74 slagen, drie boven het baangemiddelde. Van Dam, de eerste Nederlandse vrouw die bij de Spelen meedoet aan het golftoernooi, staat daarmee in de achterhoede.

Van Dam, die vier bogeys en één birdie noteerde, draait tot nu toe geen goed seizoen. Op de jaarranglijst van de vrouwengolfbond LPGA neemt ze de 123e positie in en op de wereldranglijst is ze weggezakt naar plaats 155. Bij haar laatste toernooi voor de start van de Spelen, twee weken terug bij de Amundi Evian Championship in Frankrijk, eindigde ze onderin.

Lees ook: Anne van Dam is telkens weer op zoek naar dat goede gevoel

Anne van Dam in actie op de baan van de Kasumigaseki Country Club. Foto Toby Melville/Reuters

Nederlandse hockeysters naar finale na ruime zege op Groot-Brittannië

De Nederlandse hockeysters hebben zich ten koste van Groot-Brittannië, de regerend olympisch kampioen, geplaatst voor de finale van de Olympische Spelen. In het Oi Hockey Stadium in Tokio werd het liefst 5-1.

Felice Albers zette Nederland in de 19e minuut op voorsprong na uitstekend voorbereidend werk van Laurien Leurink. Een minuut later kon de Nederlandse bank opnieuw opspringen toen Marloes Keetels er met een schot vanaf de rand van de cirkel 2-0 van maakte.

Maria Verschoor zorgde in het derde kwart voor de 3-0 door een strafcorner van Caia van Maasakker van richting te veranderen, Albers zorgde met haar tweede doelpunt van de ochtend voor de 4-0. Giselle Ansley maakte de stand iets draaglijker voor de Britse speelsters, maar met haar negende goal van het toernooi zorgde Matla toch weer voor een marge van vier.

Vijf jaar geleden verloren de hockeysters in de finale van de Spelen van Rio de Janeiro na shoot-outs van de Britse ploeg. Na de reguliere speeltijd was de stand toen 3-3.

In de finale neemt Oranje het vrijdag op tegen Argentinië of India, dat geleid wordt door de Nederlandse bondscoach Sjoerd Marijne. De eindstrijd is vrijdag om 12.00 uur Nederlandse tijd.

Lees ook: Weer een Europese titel, maar alles moeten winnen zorgt voor druk bij de Nederlandse hockeysters

De speelsters van Nederland vieren de 5-1 overwinning na afloop van de halve finale tegen Groot-Brittannië op het olympisch hockeytoernooi. Foto Koen van Weel/ANP

Femke Bol wint brons op 400 horden in nieuw Europees record

Femke Bol heeft haar verrassend snelle opmars naar de wereldtop in de atletiek bezegeld met de bronzen medaille op de 400 meter horden bij de Olympische Spelen in Tokio.

De pas 21-jarige Amersfoortse moest in de finale in het Olympisch Stadion alleen buigen voor de Amerikaanse Sydney McLaughlin en regerend wereldkampioene Dalilah Muhammad, eveneens uit de Verenigde Staten. McLaughlin liep naar het goud in een wereldrecord van 51,46, Muhammad veroverde het zilver in 51,58. Bol noteerde een Europees record van 52,03 in de snelste race ooit gelopen op dit onderdeel.

„Het is zo gek. Je kijkt zo lang uit naar dit moment en opeens is het gedaan. Dat is juist supermooi, echt heel gaaf”, reageerde Bol tegenover de NOS.

Ze was vol lof over de twee Amerikaansen die haar voor bleven. „Die meiden zijn echt van een bizar niveau. Ik ben blij dat ik er best wel dichtbij kon blijven”, vertelde Bol. „Ik moest gewoon echt op mijn allerbest zijn. Dat was de enige manier dat ik hen kon verslaan. Ik mocht geen foutje maken of iets. Dat is wel gelukt. Mijn vorm was er en dat blijkt. Ik wist wel dat ik rond de 52,0 kon lopen. Ik ging zo hard als ik kon. Ik probeerde mee te gaan en ik denk dat dat mij naar deze tijd heeft gebracht.”

Bol was blij dat ze eindelijk in een rechtstreeks duel tegenover McLaughlin en Muhammad stond. „Ik mocht tegen de besten lopen, eindelijk. Ik hoop dat ik ze nu wat vaker tegenkom. Dat helpt mij ook naar een hoger niveau. Ik wil iedereen heel erg bedanken die om half vijf op is gestaan om te gaan kijken. Dat helpt heel erg. Het is zo gaaf om hier te staan. Ik kan het nog niet helemaal beseffen.”

Femke Bol tijdens de finale 400 meter horden van de Olympische Spelen in Tokio. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Sharon van Rouwendaal zwemt berekenend naar zilver

Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft op de Olympische Spelen zilver gepakt op de 10 kilometer door het open water. De olympisch kampioene van Rio 2016 moest haar titel afstaan aan Ana Marcela Cunha uit Brazilië. Van Rouwendaal tikte na zeven rondes door de baai in Tokio als tweede aan. Het brons ging naar de Australische Kareena Lee.

Cunha nam in de laatste ronde de leiding en stond die niet meer af. Van Rouwendaal, die vijf jaar geleden voor de kust van de Copacabana naar het goud soleerde, miste de kracht om de Braziliaanse in de finishstraat nog voorbij te zwemmen.

Van Rouwendaal stelde was ondanks dat ze haar olympische titel niet kon prolongeren tevreden met zilver. „Als favoriet voelde ik alles bij mij liggen. Ik had het niet beter kunnen doen vandaag. Ik ben heel erg blij met zilver, het was een hele goede race”, zei de Nederlandse tegen de NOS.

Ze startte nu als favoriete, maar de Braziliaanse Ana Marcela Cunha bleek te sterk. „Ik wilde achter Ana Marcela blijven. Als je voor ligt, trekken ze je allemaal terug. Dan zou ik aan het einde helemaal geen energie meer hebben gehad. Ik wilde op plek twee, drie of vier zwemmen en dan naar voren komen”, legde Van Rouwendaal uit. „Uiteindelijk wordt het een sprint. Ik had wel moeite met die Australische. Zij had echt een hele hoge slagfrequentie en was echt aan het ‘vechten’ in mijn heupen. Daardoor kon ik niet meer naar Ana Marcela”, zei ze over Kareena Lee, die brons pakte.

Eerder dit jaar wist Van Rouwendaal nog wel te winnen van Cunha. „Maar toen lagen we met z’n tweeën en keek niet iedereen naar je. Dat was veel makkelijker. Ik heb vandaag zo’n slimme race neergezet. Ik moest het aan het einde slim aanpakken, want ik mocht ze ook niet meer van achteren laten komen”, sprak Van Rouwendaal. „Je wilt natuurlijk je titel verdedigen. Ik lees ook vaak dat mensen schrijven dat sporters goud hebben verloren. Dat is niet zo. Mijn gouden medaille ligt thuis op mijn nachtkastje en nu heb ik zilver. Die neem ik ook mee.”

Sharon van Rouwendaal met de zilveren medaille tijdens de huldiging van de 10 kilometer open water zwemmen bij de Olympische Spelen van Tokio. Foto Olaf Kraak/ANP

Welkom in dit blog

De redactie van NRC houdt elke dag de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen bij (ook die buiten de sportvelden) rondom de Olympische Spelen in Tokio. De Nederlandse baanwielrenners hebben dinsdag een gouden plak veroverd op het onderdeel teamsprint. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland klopten in de finale Groot-Brittannië. De gouden medaille van de baanwielrenners betekende de zesde voor Team NL bij de Spelen in Tokio. Daardoor staat Nederland voorlopig negende in het medailleklassement. Er waren dinsdag ook teleurstellingen: zo werden de waterpolosters in de kwartfinale uitgeschakeld door Hongarije en is turner Bart Deurloo er niet in geslaagd een medaille te winnen op het onderdeel rekstok.

Lees hier het hele blog van 3 augustus terug

Vandaag komen onder anderen atlete Femke Bol, de Nederlandse hockeysters en handbalsters in actie. Bol loopt woensdag om 04.30 uur (Nederlandse tijd) de finale in de 400 meter horden. Verder zullen de hockeysters tegen Groot-Brittannië strijden om een finaleplaats en spelen de handbalsters in de kwartfinales tegen Frankrijk.

Hieronder het hele toernooiprogramma van Nederland, in deze laatste week van de Spelen in Tokio: