Nederlandse hockeysters naar finale na ruime zege op Groot-Brittannië

De speelsters van Nederland vieren de 5-1 overwinning na afloop van de halve finale tegen Groot-Brittannië op het olympisch hockeytoernooi.
De speelsters van Nederland vieren de 5-1 overwinning na afloop van de halve finale tegen Groot-Brittannië op het olympisch hockeytoernooi. Foto Koen van Weel/ANP

De Nederlandse hockeysters hebben zich ten koste van Groot-Brittannië, de regerend olympisch kampioen, geplaatst voor de finale van de Olympische Spelen. In het Oi Hockey Stadium in Tokio werd het liefst 5-1.

Felice Albers zette Nederland in de 19e minuut op voorsprong na uitstekend voorbereidend werk van Laurien Leurink. Een minuut later kon de Nederlandse bank opnieuw opspringen toen Marloes Keetels er met een schot vanaf de rand van de cirkel 2-0 van maakte.

Maria Verschoor zorgde in het derde kwart voor de 3-0 door een strafcorner van Caia van Maasakker van richting te veranderen, Albers zorgde met haar tweede doelpunt van de ochtend voor de 4-0. Giselle Ansley maakte de stand iets draaglijker voor de Britse speelsters, maar met haar negende goal van het toernooi zorgde Matla toch weer voor een marge van vier.

Vijf jaar geleden verloren de hockeysters in de finale van de Spelen van Rio de Janeiro na shoot-outs van de Britse ploeg. Na de reguliere speeltijd was de stand toen 3-3.

In de finale neemt Oranje het vrijdag op tegen Argentinië of India, dat geleid wordt door de Nederlandse bondscoach Sjoerd Marijne. De eindstrijd is vrijdag om 12.00 uur Nederlandse tijd.

Lees ook: Weer een Europese titel, maar alles moeten winnen zorgt voor druk bij de Nederlandse hockeysters Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Femke Bol wint brons op 400 horden in nieuw Europees record