Macron belooft 100 miljoen euro en coronavaccins aan Libanon, Biden 100 miljoen dollar

Explosie Beiroet Bij de opening van de online conferentie om meer geld op te halen voor Libanon bekritiseerde de Franse president Macron verder het „falende” overheidsbeleid. Volgens hem is dit de oorzaak van de economische onrust in het land.
De Franse president Emmanuel Macron bij de donorconferentie.
De Franse president Emmanuel Macron bij de donorconferentie. Foto Christophe Simon/Pool/Reuters

De Franse president Emmanuel Macron heeft Libanon in de komende maanden 100 miljoen euro beloofd plus minstens een half miljoen coronavaccins. Dat liet hij woensdag weten tijdens een online conferentie om geld op te halen voor de wederopbouw na de explosie in hoofdstad Beiroet vorig jaar, meldt persbureau AFP woensdag. Het geld is voornamelijk bedoeld voor zorg, voedsel en onderwijs.

In navolging van de belofte van Macron maakte later op woensdag ook de Amerikaanse president Joe Biden bekend 100 miljoen dollar (84,5 miljoen euro) naar Libanon te sturen. In totaal leverde de conferentie 357 miljoen dollar op, meldt persbureau ANP. Het online evenement werd georganiseerd door Frankrijk en de Verenigde Staten.

De financiële steun moet niet gezien worden als een steunbetuiging voor de Libanese regering, stellen de presidenten. Bij de opening van het evenement bekritiseerde Macron de „falende Libanese politici” die volgens hem de oorzaak zijn voor de economische onrust in het land. Ook Biden was kritisch op de Libanese politici en zei dat geen enkel bedrag ooit genoeg zou zijn als er geen hervormingen komen in het land.

‘Blanco cheque’

Precies een jaar geleden overleden door een explosie in de haven van Beiroet zeker 218 mensen. Ongeveer 7.000 mensen raakten gewond en 300.000 verloren hun woning. De explosie werd veroorzaakt door de nalatige opslag van ammoniumnitraat, iets waar de overheid verantwoordelijk voor was. Het kabinet stapte op, maar een nieuwe regering bleef uit en ondertussen zakte Libanon verder weg in een economische crisis. Alleen laaggeplaatste medewerkers van de haven zijn verantwoordelijk gehouden en zitten in de gevangenis.

Macron waarschuwde daarom dat het geld dat woensdag wordt opgehaald en dat Frankrijk naar het land stuurt geen „blanco cheque” zal zijn voor de Libanese politiek. „Want zij zijn het die sinds de crisis – en ook daarvoor – falen.” Hij wees erop dat Frankrijk en de Europese Unie inzetten op nieuwe sancties voor het land, zodat er sneller een nieuwe regering gekozen wordt.

In de nasleep van de enorme explosie werd vorig jaar bij eenzelfde soort conferentie bijna 280 miljoen dollar opgehaald. Dit bedrag werd toen via onafhankelijke hulporganisaties uitgedeeld in het land. De bedoeling is dat dat nu weer gebeurt. Verder zijn er geen voorwaarden aan het gebruik van het geld verbonden.

Lees ook: Een jaar na de explosie in Beiroet en de top ontloopt alle schuld