‘GGD gaat komende tijd 73 vaccinatielocaties af- of ombouwen’

Een mobiele vaccinatiebus in Volendam trekt bezoekers aan.
Een mobiele vaccinatiebus in Volendam trekt bezoekers aan. Foto Ramon van Flymen/ANP

De komende tijd zullen zeker 73 GGD-vaccinatiecentra hun deuren sluiten en worden vervangen door mobiele prikbussen en zogeheten pop-up-priklocaties. De bussen gaan rijden in wijken en dorpen met een lage vaccinatiegraad. De pop-up-locaties komen in buurthuizen, moskeeën en sportkantines. Dat schrijft het AD woensdag op basis van een eigen inventarisatie.

Volgens de GGD-afdelingen hoeven de prikhallen niet langer open te blijven, omdat de meeste Nederlanders inmiddels zijn ingeënt tegen Covid-19. Bovendien zijn de meeste mensen die nu nog een prik gaan halen aan de beurt voor hun tweede inenting. Daardoor zal het aantal nog te zetten vaccinaties de komende weken verder afnemen. Dagelijks krijgen gemiddeld zo’n 100.000 mensen een inenting. Een maand geleden was dat aantal twee keer zo hoog. Door het dalende vaccinatietempo kan volgens het AD circa de helft van de huidige 143 vaccinatielocaties worden ontmanteld.

De krant schrijft dat de komende tijd dertien priklocaties in de regio Rotterdam zullen sluiten. Ook in Brabant is de sluitingsdatum van elf van de veertien vaccinatiestraten bekend. In Friesland sluit de helft van de acht inentingsplekken. De GGD in Flevoland roept inwoners om niet langer te wachten met hun inenting; in Dronten en Zeewolde zullen daar de vaccinatiepunten in de sporthallen binnenkort weer worden ingezet voor sport. Bij veel vaccinatiepunten die wel openblijven kunnen mensen de komende tijd ook zonder afspraak terecht.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘GGD gaat komende tijd 73 vaccinatielocaties af- of ombouwen’