Femke Bol wint brons op 400 horden in nieuw Europees record

Femke Bol tijdens de finale 400 meter horden van de Olympische Spelen in Tokio.
Femke Bol tijdens de finale 400 meter horden van de Olympische Spelen in Tokio. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Femke Bol heeft haar verrassend snelle opmars naar de wereldtop in de atletiek bezegeld met de bronzen medaille op de 400 meter horden bij de Olympische Spelen in Tokio.

De pas 21-jarige Amersfoortse moest in de finale in het Olympisch Stadion alleen buigen voor de Amerikaanse Sydney McLaughlin en regerend wereldkampioene Dalilah Muhammad, eveneens uit de Verenigde Staten. McLaughlin liep naar het goud in een wereldrecord van 51,46, Muhammad veroverde het zilver in 51,58. Bol noteerde een Europees record van 52,03 in de snelste race ooit gelopen op dit onderdeel.

„Het is zo gek. Je kijkt zo lang uit naar dit moment en opeens is het gedaan. Dat is juist supermooi, echt heel gaaf”, reageerde Bol tegenover de NOS.

Ze was vol lof over de twee Amerikaansen die haar voor bleven. „Die meiden zijn echt van een bizar niveau. Ik ben blij dat ik er best wel dichtbij kon blijven”, vertelde Bol. „Ik moest gewoon echt op mijn allerbest zijn. Dat was de enige manier dat ik hen kon verslaan. Ik mocht geen foutje maken of iets. Dat is wel gelukt. Mijn vorm was er en dat blijkt. Ik wist wel dat ik rond de 52,0 kon lopen. Ik ging zo hard als ik kon. Ik probeerde mee te gaan en ik denk dat dat mij naar deze tijd heeft gebracht.”

Bol was blij dat ze eindelijk in een rechtstreeks duel tegenover McLaughlin en Muhammad stond. „Ik mocht tegen de besten lopen, eindelijk. Ik hoop dat ik ze nu wat vaker tegenkom. Dat helpt mij ook naar een hoger niveau. Ik wil iedereen heel erg bedanken die om half vijf op is gestaan om te gaan kijken. Dat helpt heel erg. Het is zo gaaf om hier te staan. Ik kan het nog niet helemaal beseffen.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Olympische Spelenblog 4 augustus