Europese Commissie sluit contract met Novavax voor 200 miljoen coronavaccins

Een medewerker van Novavax.
Een medewerker van Novavax. Foto EPA/Novavax

De Europese Commissie heeft een deal gesloten met de Amerikaanse farmaceut Novavax voor 200 miljoen coronavaccins. Dat heeft het orgaan woensdag bekendgemaakt. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is het middel momenteel aan het beoordelen, het moet dus nog worden goedgekeurd voor gebruik in EU-lidstaten.

Het contract maakt het mogelijk om 100 miljoen vaccins te kopen zodra het EMA het middel groen licht heeft gegeven, en nog eens 100 miljoen extra in de komende drie jaar, aldus de commissie. Naast eigen gebruik van de Novavax-vaccins door de Europese lidstaten, kunnen de landen deze vaccins ook doneren aan armere landen. Bij goedkeuring van het EMA zou het vaccin vanaf eind dit jaar beschikbaar kunnen zijn.

Volgens de derde fase van het eigen onderzoek van Novavax biedt het vaccin in 90 procent van de gevallen bescherming tegen het coronavirus, en zou het ook succesvol zijn tegen verschillende mutaties. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen noemde het middel een mogelijk „belangrijke stap in het beschermen van Europa en de rest van de wereld tegen het coronavirus”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Voor het eerst in drie weken daling coronapatiënten in ziekenhuizen