Nederlandse politie houdt eerste verdachte gewelddadigheden Mallorca aan

Spanje De verdachte van de fatale mishandeling op Mallorca is een 19-jarige man uit Hilversum. Hij wordt verdacht van twee keer poging tot doodslag.
Op de plek waar Carlo Heuvelman in elkaar werd geslagen zijn bloemen neergelegd.
Op de plek waar Carlo Heuvelman in elkaar werd geslagen zijn bloemen neergelegd. Foto John-Patrick Morarescu

De Nederlandse politie heeft woensdagochtend een aanhouding verricht in verband met gewelddadigheden op Mallorca op de avond waarop een 23-jarige man uit Waddinxveen overleed. Een 19-jarige man is aangehouden in Hilversum, meldt het Openbaar Ministerie. De man wordt ervan verdacht dat hij in de nacht van 13 op 14 juli op Mallorca twee slachtoffers tegen het hoofd heeft geschopt, en is tweemaal poging doodslag ten laste gelegd. Het gaat hierbij volgens het OM niet om het dodelijke slachtoffer.

De aanhouding heeft betrekking op twee incidenten, die beide gefilmd zijn. Het eerste was in een horecagelegenheid in de plaats El Arenal, de tweede op de boulevard. Bij het eerste incident is een slachtoffer tegen het hoofd geschopt. Bij het tweede incident raakte de 27-jarige Carlo Heuvelman zwaargewond. Hij overleed vier dagen later in het ziekenhuis. Nu blijkt dat er buiten Heuvelman zeker nog een slachtoffer viel. Het slachtoffer van het geweld op de beelden die veelvuldig zijn gedeeld op internet is niet Carlo Heuvelman, zo heeft volgens het OM Spaans onderzoek aangetoond.

Er zijn verklaringen van elf ooggetuigen opgenomen. Acht van hen hebben aangifte gedaan van geweld. De politie doet nog onderzoek naar de precieze rol van andere betrokkenen. Vrijdag wordt de 19-jarige verdachte voorgeleid.

Dodelijke afloop

Tijdens een vechtpartij op Mallorca tussen twee groepen Nederlanders raakte Carlo Heuvelman uit Waddinxveen dusdanig gewond dat hij later kwam te overlijden. Omdat zowel de verdachten als het slachtoffer Nederlands zijn, heeft Spanje de zaak overgedragen.

Online gingen vermeende beelden van het incident rond waarop te zien is hoe een man tegen zijn hoofd wordt geschopt. Het Openbaar Ministerie schrijft nu dat uit onderzoek is gebleken dat die beelden niet het geweld tegen Heuvelman tonen, maar dat het een ander incident betreft. Vorige week waarschuwde het OM het weblog GeenStijl om geen „digitale heksenjacht” naar de daders te voeren. De negatieve publiciteit zou voor de verdachten juist tot strafvermindering kunnen leiden in de rechtszaal. Ook zaten er onjuistheden in de berichtgeving van GeenStijl en was onterecht de conclusie getrokken dat een van de verdachten de zoon van een officier van justitie zou zijn.

De groep verdachten bestond aanvankelijk uit negen Nederlanders in de leeftijd tussen 18 en 20 jaar oud. Eén van hen werd in Spanje aangehouden, de rest van de groep was al terug naar Nederland gevlogen. De in Spanje gearresteerde verdachte werd later weer vrijgelaten omdat uit videobeelden was gebleken dat hij niet meedeed aan de aanval op Heuvelman.

Correctie (4 augustus 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de verdachte werd aangeklaagd om zijn rol bij het dodelijke ongeval waarbij Carlo Heuvelman om het leven kwam. Dit blijkt anders te liggen: het ging hier om een ander incident op dezelfde avond. Dat is hierboven aangepast.