Drummer van The Offspring uit band vanwege weigeren coronavaccin

De drummer van de Amerikaanse rockband The Offspring, Pete Parada, zegt uit de band te zijn gezet omdat hij zich niet wil laten vaccineren. „Onlangs is besloten dat het onveilig is om mij in de buurt te hebben in de studio of op tour”, schrijft Parada in een bericht op Instagram.

De 48-jarige Parada is geen ‘anti-vaxxer’, maar laat zich op doktersadvies niet vaccineren, schrijft hij. Hij heeft meermaals te maken gehad met het Guillain-Barré syndroom, een auto-immuunziekte waardoor de eigen zenuwuiteinden worden aangevallen door het lichaam. Dit syndroom kan door normale infecties zoals verkoudheid worden veroorzaakt, maar is ook een van de mogelijke bijwerkingen van de vaccins van AstraZeneca en Janssen.

Parada heeft bovendien al Covid-19 doorgemaakt, schrijft hij. „De infectie verliep mild en ik denk dat ik het nog wel een keer aan zou kunnen, maar ik ben er niet zo zeker van dat ik nog een ronde post-vaccinatie Guillain-Barré syndroom zou overleven.” Parada heeft meerdere keren te maken gekregen met de spierziekte die, soms tijdelijke, verlamming veroorzaakt en zegt dat het ziekteverloop elke keer ernstiger werd.

In de VS is vaccineren niet verplicht maar sommige podia stellen het wel als voorwaarde voor het bijwonen van een concert of evenement, waaronder voor het personeel. Ook zijn er staten waar bij evenementen meer bezoekers zijn toegestaan wanneer toeschouwers aantonen dat ze gevaccineerd zijn. „Ik koester geen negatieve gevoelens tegenover de band”, schrijft Parada. „Ze doen wat ze geloven dat goed voor ze is, en ik doe hetzelfde.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Voor het eerst in drie weken daling coronapatiënten in ziekenhuizen