Laatste nieuws coronacrisis

Europese Commissie sluit contract met Novavax voor 200 miljoen coronavaccins

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is afgesloten

Dit blog is gesloten. Het belangrijkste nieuws van woensdag 4 augustus:

  • Mensen die volledig zijn ingeënt tegen Covid-19 hebben 50 tot 60 procent minder kans om besmet te raken met de Deltavariant van het coronavirus in vergelijking tot ongevaccineerden. Degene die zijn ingeënt, maar wel besmet zijn, dragen gemiddeld een lagere hoeveelheid virusdeeltjes mee. Dat bleek woensdag uit resultaten van een onderzoek van het Imperial Londen College.
  • Inmiddels heeft 85 procent van de volwassenen in Nederland tenminste één coronavaccinatie gehad. Dat meldde het RIVM. Afgelopen week kregen 812.269 mensen een injectie. Dat is het laagste wekelijkse aantal sinds mei.
  • Evenementenorganisator ID&T ziet af van het kort geding tegen de staat, dat het bedrijf in juli met veertig branchegenoten had aangespannen. „ID&T Groep ziet geen juridische grond om huidig kort geding voort te zetten en roept overheid op tot volledige heropening in september”, schreef de organisatie woensdag in een verklaring.
  • Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in het ziekenhuis daalde voor het eerst in drie weken. Waar er dinsdag nog 719 patiënten met Covid-19 waren opgenomen, daalde dat aantal woensdag met 57 tot 662. Dat bleek uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Lees hier het coronanieuws van donderdag 5 augustus

WHO-topman roept rijke landen op tot uitstel van derde prik

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft rijke landen woensdag opgeroepen tot zeker eind september te wachten met het toedienen van een derde coronaprik aan de kwetsbare bevolking. Hij ziet de doses liever beschikbaar komen voor armere landen met een relatief lage vaccinatiegraad. Onder meer Israël, Frankrijk en Duitsland nemen wereldwijd het voortouw in het voor de derde keer prikken van de kwetsbare bevolking. Hierdoor zouden zij beter beschermd zijn tegen Covid-19, is het idee, hoewel de effectiviteit van zo’n derde prik volgens de WHO nog niet wetenschappelijk bewezen is.

De WHO heeft rijke landen de afgelopen maanden herhaaldelijk opgeroepen zich in te zetten voor een betere toegang van vaccins in ontwikkelingslanden. Hoe langer en breder het coronavirus circuleert, hoe groter de kans namelijk is dat er nieuwe varianten ontstaan die ontsnappen aan de opgebouwde afweer. Tedros mikt op een vaccinatiegraad van ten minste 10 procent in elk land ter wereld. Hij zegt dinsdag te hopen dat die doelstelling kan worden behaald als rijke landen hun derde prik tot zeker eind september uitstellen, schrijven internationale persbureaus.

Volgens een belangrijke adviseur van Tedros, Bruce Aylward, illustreert de „opkomst van variant na variant” dat de wereld alleen samen uit de pandemie kan komen. „En met de enorme ongelijkheid in vaccinatiegraad, zullen we dat gewoon niet kunnen bereiken”. In Nederland zijn nog geen concrete plannen bekendgemaakt over een eventuele derde prik.

Lees ook: De vaccinfabrikanten zien een booster wel zitten, en nu ook steeds meer rijke landen

Veertien veiligheidsregio’s staan op risiconiveau ‘zeer ernstig’

Veertien van de vijfentwintig Nederlandse veiligheidsregio’s dragen momenteel het risiconiveau ‘zeer ernstig’, blijkt woensdag uit de meest recente versie van de coronakaart van de Rijksoverheid. Dat is er één minder dan vorige week. Verschillende regio’s hebben vandaag een nieuw label gekregen, waaronder Zeeland die van ‘zeer ernstig’ naar ‘zorgelijk’ (twee niveaus lager) is gegaan.

De overheid hanteert vier risiconiveaus om aan te duiden in hoeverre het coronavirus in verschillende regio’s om zich heen slaat: ‘waakzaam’, ‘zorgelijk’, ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’. Deze labels worden toegekend aan de hand van ziekenhuiscijfers en het aantal positieve tests. Het meest ernstige van deze twee aantallen in een regio bepaalt het risiconiveau. Als bij het inkleuren van de kaart deze week alleen naar het aantal positieve tests was gekeken, had geen enkele veiligheidsregio het niveau ‘zeer ernstig’ gekregen.

Pas het laagste risiconiveau ‘waakzaam’ houdt in dat de druk op de zorg meevalt en het aantal nieuwe positieve tests als laag wordt beschouwd.

Europese Commissie sluit contract met Novavax voor 200 miljoen coronavaccins

De Europese Commissie heeft een deal gesloten met de Amerikaanse farmaceut Novavax voor 200 miljoen coronavaccins. Dat heeft het orgaan woensdag bekendgemaakt. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is het middel momenteel aan het beoordelen, het moet dus nog worden goedgekeurd voor gebruik in EU-lidstaten.

Het contract maakt het mogelijk om 100 miljoen vaccins te kopen zodra het EMA het middel groen licht heeft gegeven, en nog eens 100 miljoen extra in de komende drie jaar, aldus de commissie. Naast eigen gebruik van de Novavax-vaccins door de Europese lidstaten, kunnen de landen deze vaccins ook doneren aan armere landen. Bij goedkeuring van het EMA zou het vaccin vanaf eind dit jaar beschikbaar kunnen zijn.

Volgens de derde fase van het eigen onderzoek van Novavax biedt het vaccin in 90 procent van de gevallen bescherming tegen het coronavirus, en zou het ook succesvol zijn tegen verschillende mutaties. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen noemde het middel een mogelijk „belangrijke stap in het beschermen van Europa en de rest van de wereld tegen het coronavirus”.

Een medewerker van Novavax. Foto EPA/Novavax

Toename in het aantal positieve coronatesten

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn tussen dinsdag en woensdag 2.836 nieuwe positieve coronatesten gemeld. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het instituut. Het is het hoogste aantal van de afgelopen vier dagen, zo werden tussen maandag en dinsdag 2.230 positieve tests gemeld. De dagelijkse cijfers kunnen wat schommelen, maar de gemiddelden laten de afgelopen weken een dalende lijn zien.

Het aantal sterfgevallen ten gevolge van het coronavirus steeg ook. In het afgelopen etmaal registreerde het RIVM zeven mensen die aan het virus overleden. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur overleden, deze informatie wordt soms met vertraging doorgegeven. Dinsdag kwamen drie coronagerelateerde sterfgevallen aan het licht.

Drummer van The Offspring uit band vanwege weigeren coronavaccin

De drummer van de Amerikaanse rockband The Offspring, Pete Parada, zegt uit de band te zijn gezet omdat hij zich niet wil laten vaccineren. „Onlangs is besloten dat het onveilig is om mij in de buurt te hebben in de studio of op tour”, schrijft Parada in een bericht op Instagram.

De 48-jarige Parada is geen ‘anti-vaxxer’, maar laat zich op doktersadvies niet vaccineren, schrijft hij. Hij heeft meermaals te maken gehad met het Guillain-Barré syndroom, een auto-immuunziekte waardoor de eigen zenuwuiteinden worden aangevallen door het lichaam. Dit syndroom kan door normale infecties zoals verkoudheid worden veroorzaakt, maar is ook een van de mogelijke bijwerkingen van de vaccins van AstraZeneca en Janssen.

Parada heeft bovendien al Covid-19 doorgemaakt, schrijft hij. „De infectie verliep mild en ik denk dat ik het nog wel een keer aan zou kunnen, maar ik ben er niet zo zeker van dat ik nog een ronde post-vaccinatie Guillain-Barré syndroom zou overleven.” Parada heeft meerdere keren te maken gekregen met de spierziekte die, soms tijdelijke, verlamming veroorzaakt en zegt dat het ziekteverloop elke keer ernstiger werd.

In de VS is vaccineren niet verplicht maar sommige podia stellen het wel als voorwaarde voor het bijwonen van een concert of evenement, waaronder voor het personeel. Ook zijn er staten waar bij evenementen meer bezoekers zijn toegestaan wanneer toeschouwers aantonen dat ze gevaccineerd zijn. „Ik koester geen negatieve gevoelens tegenover de band”, schrijft Parada. „Ze doen wat ze geloven dat goed voor ze is, en ik doe hetzelfde.”

Voor het eerst in drie weken daling coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in het ziekenhuis is woensdag voor het eerst in drie weken gedaald. Waar er dinsdag nog 719 patiënten met Covid-19 waren opgenomen, is dat aantal woensdag met 57 gedaald tot 662. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de reguliere afdelingen liggen er nu nog 470 mensen met het coronavirus, dat zijn er vijftig minder dan dinsdag. Verder bezetten coronapatiënten nog 192 bedden op de IC – zeven minder dan een dag eerder.

Engelse coronacijfers laten ondanks ‘Freedom Day’ verbetering zien

De piek in de Engelse coronacijfers waar critici van de Britse premier Boris Johnson voor vreesden, is tot op heden uitgebleven. Ondanks de flinke versoepelde coronamaatregelen tijdens ‘Freedom day’ twee weken geleden, neemt het aantal besmettingen weer af. Ook het aantal Engelse ziekenhuisopnames lijkt te stabiliseren.

Op 2 augustus lagen in totaal 5.309 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis; een lichte stijging ten opzichte van de week ervoor, maar de kleinste toename in twee maanden. Vorige week registreerde de gezondheidsdienst NHS een daling van 19 procent van het aantal opnames vergeleken met de week ervoor, zo meldden Britse media.

Lees ook: Leidt Freedom Day tot een Engelse cultuuroorlog om het mondkapje?

Tijdens ‘Freedom Day’ op maandag 19 juli kwamen veel coronarestricties te vervallen: de mondkapjesplicht verdween en ook de verplichting om afstand te houden, gold niet meer. Bovendien werden quarantaineregels versoepeld en gold er niet langer een maximumaantal bij het ontvangen van bezoekers.

Critici van de Britse premier Johnson vonden de versoepelingen onverstandig. Twee dagen de maatregelen werden losgelaten, werden in Engeland 50.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Ook het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames nam in die periode toe.

ID&T laat kort geding tegen de staat vallen

Evenementenorganisator ID&T ziet af van het kort geding tegen de staat, dat het bedrijf in juli met veertig branchegenoten had aangespannen. „ID&T Groep ziet geen juridische grond om huidig kort geding voort te zetten en roept overheid op tot volledige heropening in september”, schrijft de organisatie woensdag in een verklaring.

In de oorspronkelijk aanklacht vond de branche dat het kabinetsbesluit evenementen na 9 juli te staken „onrechtmatig en onzorgvuldig” genomen was. Inmiddels hebben het kabinet en het OMT „aanvullende motivering” geleverd, schrijft ID&T, en daarmee is de „nalatigheid ongedaan gemaakt”.

Ondanks dat de organisatoren juridisch geen opening zien, blijven ze „teleurgesteld” in het besluit van de overheid om grote evenementen te verbieden tot 30 augustus. „Naar onze mening is er middels Fieldlab evenementen aangetoond dat het mogelijk is op een veilige en verantwoorde manier evenementen te organiseren.”

ID&T schrijft verder vast te houden aan de eerdere toezegging van het kabinet dat bijeenkomsten met meer dan 750 personen weer door kunnen gaan als iedereen die dat wil gevaccineerd is: 1 september. „Er is immers altijd gecommuniceerd dat wanneer iedereen die dat wil zich heeft kunnen vaccineren dat de way out is. Mocht de overheid ons wederom laten bungelen en geen duurzaam toekomstperspectief bieden zullen we eventuele juridische stappen voorbereiden en wellicht zelfs onze gehele achterban van fans, leveranciers, artiesten etc. oproepen om zich te mobiliseren en zich te laten horen,” schrijft Rosanne Janmaat, de operationeel directeur van ID&T.

85 procent van de volwassenen in Nederland heeft zeker één prik gehad

Inmiddels heeft 85 procent van de volwassenen in Nederland tenminste één coronavaccinatie gehad. Dat meldt het RIVM woensdag. Afgelopen week kregen 812.269 mensen een injectie. Dat is het laagste wekelijkse aantal sinds mei. Het aantal wekelijkse prikken daalt al vijf weken op rij, hoofdzakelijk omdat er steeds meer mensen al de benodigde doses hebben gehad en er vaccinatielocaties worden gesloten.

Begin juni werd het hoogtepunt van de vaccinatie-uitrol bereikt toen in één week 1,67 miljoen mensen werden gevaccineerd. In totaal zijn tot nu toe 20,9 miljoen prikken gezet in Nederland. Daarvan zijn 12,4 miljoen een eerste vaccinatie, of een injectie met het vaccin van Janssen - waarvan er slechts één nodig is om beschermd te zijn.

Nu het grootste deel van de volwassen bevolking gevaccineerd is, wordt het vaccinatieprogramma langzaam afgebouwd. De komende tijd sluiten zeker 73 GGD-vaccinatielocaties. Ze worden vervangen door mobiele prikbussen en ‘pop-up-priklocaties’. De prikbussen gaan zich opstellen in wijken en dorpen met een lage vaccinatiegraad.

NRC houdt wekelijks bij hoeveel prikken in Nederland, Europa en de rest van de wereld zijn gezet. Lees hier hoe het nu gaat met vaccineren

Al 340 aanvragen ingediend voor afgelaste evenementen

Evenementenorganisatoren hebben al zeker 340 aanvragen ingediend voor vergoeding van gemaakte kosten, bevestigt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die de regeling uitvoert. De festivals en andere evenementen die door de coronamaatregelen in het water zijn gevallen, kunnen volledig voor de gemaakte kosten worden gecompenseerd. Het kabinet heeft hiervoor 450 miljoen euro beschikbaar gesteld in verschillende fondsen.

Of deze pot groot genoeg is, kan de RVO nog niet zeggen. „Als het einde in zicht dreigt, melden we ons weer. Maar we hebben allemaal de hoop dat dit tijdelijk is en er na 30 augustus weer andere beslissingen genomen gaan worden”, zegt een woordvoerder tegen NRC. De regeling werd vorige maand al uitgebreid: eerder zouden organisatoren 80 procent van de gemaakte kosten terugkrijgen en was daarvoor 385 miljoen euro klaargezet.

Vanaf 14 augustus zijn alleen eendaagse evenementen met maximaal 750 bezoekers weer toegestaan – op voorwaarde dat goed gecontroleerd wordt op vaccinatie- en testbewijzen. Dat meerdaagse festivals en feesten met meer dan 750 bezoekers ook na 13 augustus niet zijn toegestaan was vorige week een forse tegenvaller voor de evenementensector. Organisator ID&T spande begin juli met veertig branchegenoten al een kort geding aan tegen de staat. De eisers vinden de maatregelen te streng en wilden snel duidelijkheid over wanneer evenementen weer mogelijk zijn.

De zaak werd gepauzeerd toen het kabinet in gesprek wilde met de branche, maar deze gesprekken hebben niet geleid tot veel meer ruimte voor zomerfestivals. De organisaties bekijken nu of ze de zaak willen doorzetten.

Lees ook: Kabinet staat kleine evenementen toe, maar geen summer of love

Het deels opgebouwde festivalterrein voor Lowlands wordt afgebroken. De organisatie was al begonnen met de opbouw, maar het festival gaat net als vorig jaar opnieuw niet door. Foto Ramon van Flymen/ANP

Britse studie: na dubbele inenting 60 procent minder kans op Delta-besmetting

Mensen die volledig zijn ingeënt tegen Covid-19 hebben 50 tot 60 procent minder kans om besmet te raken met de Deltavariant van het coronavirus in vergelijking tot ongevaccineerden. Degene die zijn ingeënt, maar wel besmet zijn, dragen gemiddeld een lagere hoeveelheid virusdeeltjes mee. Daardoor zijn ze minder besmettelijk, maar de mogelijkheid tot infectie blijft aanwezig. Dat blijkt woensdag uit resultaten van een onderzoek van het Imperial Londen College.

De onderzoekers analyseerden PCR-tests van 98.000 Britse respondenten. Het virus ging meer rond in de jongere, veelal nog niet gevaccineerde groepen: 5- tot 24-jarigen zijn verantwoordelijk voor de helft van alle besmettingen in het Verenigd Koninkrijk, terwijl ze ongeveer een kwart van de Britse bevolking beslaan. In het VK zijn de vaccins van Pfizer en AstraZeneca beschikbaar.

De studie toont aan dat een dubbele inenting ook relatief goed beschermt tegen een besmetting met de Deltavariant. Dubbel gevaccineerden kunnen nog wel ziek worden van Covid-19, maar die ziekte verloopt vrijwel altijd mild. Vaccinatie biedt nog steeds goede bescherming tegen ernstige Covid-19, ziekenhuisopnames en coronasterfgevallen.

Onderzoeker Steven Riley stelt dat maatregelen straks mogelijk nog nodig zijn om nieuwe uitbraken te voorkomen. Volgens Riley tonen de resultaten eens te meer aan dat Britse jongeren relatief vaak verantwoordelijk zijn voor verhoogde infecties. Nu blijven uitbraken beperkt doordat scholen dicht zijn. „Het is onzeker wat er gaat gebeuren als de scholieren terugkeren.”

Begin deze maand opende het VK de grenzen voor volledig gevaccineerden uit Europa en de VS. Foto Peter Nicholls/Reuters

‘GGD gaat komende tijd 73 vaccinatielocaties af- of ombouwen’

De komende tijd zullen zeker 73 GGD-vaccinatiecentra hun deuren sluiten en worden vervangen door mobiele prikbussen en zogeheten pop-up-priklocaties. De bussen gaan rijden in wijken en dorpen met een lage vaccinatiegraad. De pop-up-locaties komen in buurthuizen, moskeeën en sportkantines. Dat schrijft het AD woensdag op basis van een eigen inventarisatie.

Volgens de GGD-afdelingen hoeven de prikhallen niet langer open te blijven, omdat de meeste Nederlanders inmiddels zijn ingeënt tegen Covid-19. Bovendien zijn de meeste mensen die nu nog een prik gaan halen aan de beurt voor hun tweede inenting. Daardoor zal het aantal nog te zetten vaccinaties de komende weken verder afnemen. Dagelijks krijgen gemiddeld zo’n 100.000 mensen een inenting. Een maand geleden was dat aantal twee keer zo hoog. Door het dalende vaccinatietempo kan volgens het AD circa de helft van de huidige 143 vaccinatielocaties worden ontmanteld.

De krant schrijft dat de komende tijd dertien priklocaties in de regio Rotterdam zullen sluiten. Ook in Brabant is de sluitingsdatum van elf van de veertien vaccinatiestraten bekend. In Friesland sluit de helft van de acht inentingsplekken. De GGD in Flevoland roept inwoners om niet langer te wachten met hun inenting; in Dronten en Zeewolde zullen daar de vaccinatiepunten in de sporthallen binnenkort weer worden ingezet voor sport. Bij veel vaccinatiepunten die wel openblijven kunnen mensen de komende tijd ook zonder afspraak terecht.

Een mobiele vaccinatiebus in Volendam trekt bezoekers aan. Foto Ramon van Flymen/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen rondom de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag 3 augustus:

  • De Amerikaanse stad New York voert later deze maand een vaccinatieplicht in voor alle activiteiten in publieke binnenruimten, zoals het bezoeken van een museum, café of sportschool. Daarmee probeert het stadsbestuur de vaccinatiegraad omhoog te krikken. De maatregel is niet te omzeilen met een negatieve coronatest.
  • Het aantal positieve coronatests is de afgelopen week bijna gehalveerd ten opzichte van de week ervoor, zo blijkt uit gegevens van het RIVM. Van 27 juli tot 3 augustus kwamen ruim 21.000 meldingen van positieve testuitslagen binnen, een afname van 44 procent ten opzichte van de week ervoor.
  • Het RIVM meldde dinsdagmiddag 2.263 positieve coronatests, ruim honderd meer dan een dag eerder. De ziekenhuisbezetting bleef gelijk tussen maandag- en dinsdagmiddag: in totaal lagen 719 coronapatiënten in het ziekenhuis.
  • Een 35-jarige man uit Urk is dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur voor het aanrijden van een verslaggever. Journalist Mark Baanders van omroep PowNed bezocht het vissersdorp in maart om verslag te doen van de Sionkerk die ondanks de coronamaatregelen open ging voor honderden bezoekers.

Lees hier het hele blog van dinsdag 3 augustus terug