Britse studie: na dubbele inenting 60 procent minder kans op Delta-besmetting

Begin deze maand opende het VK de grenzen voor volledig gevaccineerden uit Europa en de VS.
Begin deze maand opende het VK de grenzen voor volledig gevaccineerden uit Europa en de VS. Foto Peter Nicholls/Reuters

Mensen die volledig zijn ingeënt tegen Covid-19 hebben 50 tot 60 procent minder kans om besmet te raken met de Deltavariant van het coronavirus in vergelijking tot ongevaccineerden. Degene die zijn ingeënt, maar wel besmet zijn, dragen gemiddeld een lagere hoeveelheid virusdeeltjes mee. Daardoor zijn ze minder besmettelijk, maar de mogelijkheid tot infectie blijft aanwezig. Dat blijkt woensdag uit resultaten van een onderzoek van het Imperial Londen College.

De onderzoekers analyseerden PCR-tests van 98.000 Britse respondenten. Het virus ging meer rond in de jongere, veelal nog niet gevaccineerde groepen: 5- tot 24-jarigen zijn verantwoordelijk voor de helft van alle besmettingen in het Verenigd Koninkrijk, terwijl ze ongeveer een kwart van de Britse bevolking beslaan. In het VK zijn de vaccins van Pfizer en AstraZeneca beschikbaar.

De studie toont aan dat een dubbele inenting ook relatief goed beschermt tegen een besmetting met de Deltavariant. Dubbel gevaccineerden kunnen nog wel ziek worden van Covid-19, maar die ziekte verloopt vrijwel altijd mild. Vaccinatie biedt nog steeds goede bescherming tegen ernstige Covid-19, ziekenhuisopnames en coronasterfgevallen.

Onderzoeker Steven Riley stelt dat maatregelen straks mogelijk nog nodig zijn om nieuwe uitbraken te voorkomen. Volgens Riley tonen de resultaten eens te meer aan dat Britse jongeren relatief vaak verantwoordelijk zijn voor verhoogde infecties. Nu blijven uitbraken beperkt doordat scholen dicht zijn. „Het is onzeker wat er gaat gebeuren als de scholieren terugkeren.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Al 340 aanvragen ingediend voor afgelaste evenementen