Baansprinters Hoogland en Lavreysen met gemak naar achtste finales

Baanwielrenner Harrie Lavreysen in actie op de sprint.
Baanwielrenner Harrie Lavreysen in actie op de sprint. Foto Peter Parks/AFP

Baanwielrenners Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen zijn zonder problemen doorgestoten naar de achtste finales op het sprintonderdeel. Hoogland rekende in de tweede ronde af met de Duitser Stefan Boetticher, Lavreysen reed een serie na hem de Surinamer Jaïr Tjon En Fa uit het wiel.

Boetticher, in 2013 wereldkampioen op de sprint, probeerde Hoogland te verrassen door al vroeg aan te gaan. Hoogland ving zijn aanval op en reed naar een tijd van 10.034. In de serie daarna kwam Tjon En Fa, een van de drie Surinaamse deelnemers aan de Spelen, er niet aan te pas. Hij verloor in de laatste ronde het wiel van Lavreysen, die in 9.766 over de streep kwam.

Eerder op de ochtend reden Hoogland en Lavreysen in de kwalificatie naar exact dezelfde tijd. De 9.215 was een nieuw olympisch record. Donderdag staan de achtste finales en kwartfinales op het programma, waarna op vrijdag de medailles worden verdeeld. Vanaf de halve finales wordt de winnaar bepaald op basis van drie races.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Baansprinters Hoogland en Lavreysen simpel naar tweede ronde