Al 340 aanvragen ingediend voor afgelaste evenementen

Het deels opgebouwde festivalterrein voor Lowlands wordt afgebroken. De organisatie was al begonnen met de opbouw, maar het festival gaat net als vorig jaar opnieuw niet door.
Het deels opgebouwde festivalterrein voor Lowlands wordt afgebroken. De organisatie was al begonnen met de opbouw, maar het festival gaat net als vorig jaar opnieuw niet door. Foto Ramon van Flymen/ANP

Evenementenorganisatoren hebben al zeker 340 aanvragen ingediend voor vergoeding van gemaakte kosten, bevestigt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die de regeling uitvoert. De festivals en andere evenementen die door de coronamaatregelen in het water zijn gevallen, kunnen volledig voor de gemaakte kosten worden gecompenseerd. Het kabinet heeft hiervoor 450 miljoen euro beschikbaar gesteld in verschillende fondsen.

Of deze pot groot genoeg is, kan de RVO nog niet zeggen. „Als het einde in zicht dreigt, melden we ons weer. Maar we hebben allemaal de hoop dat dit tijdelijk is en er na 30 augustus weer andere beslissingen genomen gaan worden”, zegt een woordvoerder tegen NRC. De regeling werd vorige maand al uitgebreid: eerder zouden organisatoren 80 procent van de gemaakte kosten terugkrijgen en was daarvoor 385 miljoen euro klaargezet.

Vanaf 14 augustus zijn alleen eendaagse evenementen met maximaal 750 bezoekers weer toegestaan – op voorwaarde dat goed gecontroleerd wordt op vaccinatie- en testbewijzen. Dat meerdaagse festivals en feesten met meer dan 750 bezoekers ook na 13 augustus niet zijn toegestaan was vorige week een forse tegenvaller voor de evenementensector. Organisator ID&T spande begin juli met veertig branchegenoten al een kort geding aan tegen de staat. De eisers vinden de maatregelen te streng en wilden snel duidelijkheid over wanneer evenementen weer mogelijk zijn.

De zaak werd gepauzeerd toen het kabinet in gesprek wilde met de branche, maar deze gesprekken hebben niet geleid tot veel meer ruimte voor zomerfestivals. De organisaties bekijken nu of ze de zaak willen doorzetten.

Lees ook: Kabinet staat kleine evenementen toe, maar geen summer of love Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘GGD gaat komende tijd 73 vaccinatielocaties af- of ombouwen’