85 procent van de volwassenen in Nederland heeft zeker één prik gehad

Inmiddels heeft 85 procent van de volwassenen in Nederland tenminste één coronavaccinatie gehad. Dat meldt het RIVM woensdag. Afgelopen week kregen 812.269 mensen een injectie. Dat is het laagste wekelijkse aantal sinds mei. Het aantal wekelijkse prikken daalt al vijf weken op rij, hoofdzakelijk omdat er steeds meer mensen al de benodigde doses hebben gehad en er vaccinatielocaties worden gesloten.

Begin juni werd het hoogtepunt van de vaccinatie-uitrol bereikt toen in één week 1,67 miljoen mensen werden gevaccineerd. In totaal zijn tot nu toe 20,9 miljoen prikken gezet in Nederland. Daarvan zijn 12,4 miljoen een eerste vaccinatie, of een injectie met het vaccin van Janssen - waarvan er slechts één nodig is om beschermd te zijn.

Nu het grootste deel van de volwassen bevolking gevaccineerd is, wordt het vaccinatieprogramma langzaam afgebouwd. De komende tijd sluiten zeker 73 GGD-vaccinatielocaties. Ze worden vervangen door mobiele prikbussen en ‘pop-up-priklocaties’. De prikbussen gaan zich opstellen in wijken en dorpen met een lage vaccinatiegraad.

NRC houdt wekelijks bij hoeveel prikken in Nederland, Europa en de rest van de wereld zijn gezet. Lees hier hoe het nu gaat met vaccineren Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Al 340 aanvragen ingediend voor afgelaste evenementen