Vermiste Wit-Russische activist dood aangetroffen in Oekraïens park

Moordonderzoek Vitali Sjisjov, voorman van een ngo die Wit-Russen helpt te ontkomen aan politieke vervolging, raakte maandag vermist en is een dag later dood gevonden.
De overleden activist Vitali Sjisjov.
De overleden activist Vitali Sjisjov. Foto Tadeusz Giczan

Een vermiste Wit-Russische activist is dinsdagmorgen dood aangetroffen in een park in de Oekraïense hoofdstad Kiev, waar hij woonde. Dat heeft de politie in Kiev bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. De politie heeft een onderzoek naar de zaak geopend en houdt onder meer rekening met moord.

De activist, Vitali Sjisjov, was maandagmorgen van huis vertrokken om een rondje te joggen en keerde vervolgens niet meer terug. Een dag later werd zijn lichaam gevonden. Volgens de politie was Sjisjov opgehangen, in een park niet ver van zijn woning. Dat Sjisjov is opgehangen, kan er volgens de politie op duiden dat eventuele moordenaars hebben geprobeerd om de indruk te wekken dat er sprake is van zelfmoord. Vooralsnog houdt de politie echter alle mogelijkheden open.

Lees ook: President Loekasjenko woedend over Wit-Russische ‘Instagram-diva’

Sjisjov leidde vanuit Kiev een ngo waarmee hij volgens persbureau Reuters Wit-Russen hielp te ontkomen aan vervolging door de dictatoriale regering in Minsk. Hij zou volgens Viasna, een andere Wit-Russische mensenrechtenorganisatie, tijdens eerdere hardlooprondjes al gevolgd zijn door „vreemde” figuren.

Vervolging

De organisatie van Sjisjov, het Belarusian House in Ukraine (BHU), heeft volgens persbureau AP laten weten dat de activist eind 2020 noodgedwongen de wijk nam naar Oekraïne. Op dat moment waren in Wit-Rusland grootschalige protesten aan de gang tegen het bewind van president Aleksandr Loekasjenko. BHU zegt dat zowel hun „lokale bronnen” in Oekraïne als hun „mensen in Wit-Rusland” er al op wezen dat er mogelijk actie zou worden ondernomen tegen Sjisjov, bijvoorbeeld in de vorm van „ontvoering of liquidatie”.

Het regime van Loekasjenko vervolgt en onderdrukt op grote schaal kritische journalisten en activisten. In april dwong Wit-Rusland een vliegtuig met aan boord de regeringscriticus Roman Pratasevitsj en diens vriendin te landen in Minsk. Het duo werd opgepakt en zit nu in huisarrest. Momenteel speelt een rel rondom de atlete Kristina Timanovskaja, die na commentaar op haar coaches en het Wit-Russische Olympisch Comité gedwongen terug moest naar haar thuisland. Ze weigerde en heeft nu een humanitair visum gekregen voor Polen. Haar echtgenoot is vanuit Wit-Rusland naar Oekraïne gevlucht.

In een eerdere versie van dit artikel werd de achternaam van de atlete geschreven als Tsimanoeskaja. De Nederlandse transcriptie is gewijzigd in Timanovskaja.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-0113 of www.113.nl.