Simone Biles pakt brons op de balk

Simone Biles tijdens haar oefening in de balkfinale.
Simone Biles tijdens haar oefening in de balkfinale. Foto Mike Blake/Reuters

De Amerikaanse turnster Simone Biles is in de finale op het onderdeel balk als derde geëindigd. Het is voor Biles de enige turnfinale waar zij aan mee zal doen, nadat ze zich eerder terugtrok op de overige onderdelen vanwege haar mentale gezondheid.

Biles kwam dinsdag op de balk tot een score van 14.000 en moest daarmee de twee Chinese turnsters Guan Chenchen en Tang Xijin voor zich dulden. De Amerikaanse pakte vijf jaar geleden in Rio de Janeiro ook al brons op het onderdeel. Toen won Sanne Wevers de olympische finale.

In Rio was Biles goed voor vier gouden medailles. Aanvankelijk ging ze in Tokio op voor een verbetering van dat aantal, maar na de kwalificaties gaf ze aan een aantal finales te zullen missen vanwege mentale problemen. Ze kreeg nog wel een zilveren medaille voor haar deelname aan de meerkamp met de Verenigde Staten. Ook op dat onderdeel miste ze de finale.

Lees ook: Turnster Simone Biles vecht tegen stress - en tegen critici die haar zwakheid verwijten Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Olympisch goud baanwielrenners in teamsprint