Onderzoek: gouverneur Cuomo van New York viel zeker elf vrouwen lastig

Wangedrag De werkomgeving rond Andrew Cuomo was „giftig” en „vol angst en intimidatie”. Dat blijkt uit een onderzoek ingesteld door de procureur-generaal, waarvoor 179 mensen zijn ondervraagd.
De gouverneur van New York Andrew Cuomo ontkent alle aantijgingen van seksueel wangedrag.
De gouverneur van New York Andrew Cuomo ontkent alle aantijgingen van seksueel wangedrag. Foto Spencer Platt/AFP

De gouverneur van de Amerikaanse staat New York, Andrew Cuomo, heeft tussen 2013 en 2020 zeker elf vrouwen seksueel lastiggevallen, onder wie overheidsmedewerkers. Dat blijkt dinsdag uit maandenlang onderzoek ingesteld door de New Yorkse procureur-generaal Letitia James. De werkomgeving rond Cuomo was was „giftig” en „vol angst en intimidatie”, concluderen de onderzoekers op basis van gesprekken met 179 bronnen, onder wie vermeende slachtoffers. Cuomo zelf ontkent dinsdag opnieuw alle aantijgingen.

In het rapport staat dat de 63-jarige Cuomo zich jarenlang zou hebben schuldig gemaakt aan seksueel wangedrag. Daarbij zou hij, vooral jonge, vrouwen tegen hun wil hebben betast, gekust en geknuffeld en „ongepaste opmerkingen” hebben gemaakt. Ook zou hij „wraak” hebben genomen op zeker één oud-werknemer die haar verhaal heeft geopenbaard. Hij zou haar in „diskrediet” hebben gebracht, maar op wat voor manier is onduidelijk.

Met zijn misdragingen heeft Cuomo meerdere wetten overtreden, wordt in het rapport geconcludeerd. Een van de slachtoffers was volgens de onderzoekers een politievrouw. De gouverneur zou achter haar hebben gestaan in een lift en tegen haar wil haar borst en geslachtsdeel hebben aangeraakt. Naast overheidsmedewerkers, zou Cuomo ook vrouwen buiten de overheid hebben lastiggevallen.

Duizenden documenten

Het onderzoek naar Cuomo werd afgelopen maart ingesteld nadat meerdere vrouwen hem beschuldigden van seksueel wangedrag. Dit heeft een 168 pagina’s tellend rapport opgeleverd, met conclusies gebaseerd op gesprekken met onder andere vermeende slachtoffers en overheidsmedewerkers. Ook zijn ruim 74.000 documenten, e-mails en foto’s als bewijsmateriaal beoordeeld.

In een verklaring op sociale media ontkent de gouverneur dinsdag alle bevindingen van het betreffende onderzoek. „Ik heb nooit iemand ongepast aangeraakt”, aldus Cuomo, die sinds 2011 gouverneur is. „Dat is gewoon niet wie ik ben en dat is niet wie ik ooit ben geweest.” De conclusies in het rapport zijn volgens Cuomo „heel anders” dan de realiteit. De bevindingen kunnen een flinke deuk veroorzaken in het imago van Cuomo en zijn regering, hoewel het onderzoek civiel van aard was en niet direct zal leiden tot strafrechtelijke vervolging.

Aftreden

Cuomo weigert vooralsnog zijn functie neer te leggen, ondanks oproepen daartoe van de New Yorkse politiek. De Democratische leider van de New Yorkse senaat Andrea Stewart-Cousins schrijft dinsdag in een verklaring op Twitter dat het rapport „onaanvaardbaar gedrag” van Cuomo blootlegt en roept hem op om af te treden.

Ook Carl Heastie, voorzitter van de het Lagerhuis van New York, reageerde dinsdag ontzet op de conclusies uit het rapport. De bevindingen zijn volgens hem „verontrustend” en wijzen op „iemand die ongeschikt is voor een ambt”, zo meldt persbureau Reuters. Ook de Democratische senatoren Chuck Schumer en Kirsten Gillibrand riepen Cuomo afgelopen maanden op om te vertrekken.