Laatste nieuws Tokio 2020

Jamaicaanse Thompson-Herah wint ook 200 meter sprint

In dit blog houdt NRC de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws bij uit Tokio. Op het programma van de Olympische Spelen staan vandaag de individuele finales op de balk met turnster Simone Biles en de uitgestelde medalraces bij het zeilen.

Dit blog is gesloten

De redactie van NRC hield hier op dinsdag 3 augustus de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen bij (ook die buiten de sportvelden) rondom de Olympische Spelen in Tokio.

De Nederlandse baanwielrenners wonnen een gouden plak op het onderdeel teamsprint. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland klopten in de finale Groot-Brittannië. De gouden medaille van de baanwielrenners betekende de zesde voor Team NL bij de Spelen in Tokio. Daardoor staat Nederland voorlopig negende in het medailleklassement. Er waren dinsdag ook teleurstellingen: zo werden de waterpolosters in de kwartfinale uitgeschakeld door Hongarije en is turner Bart Deurloo er niet in geslaagd een medaille te winnen op het onderdeel rekstok.

Lees voor de laatste ontwikkelingen het olympische blog van woensdag 4 augustus.

Halve finales basketbal: VS-Australië en Slovenië-Frankrijk

‘Team USA’ heeft dinsdag de halve finale van het basketbaltoernooi bereikt door een overwinning op Spanje. Kevin Durant was bij de Amerikanen de grote man met 29 punten. Een ontketende Ricky Rubio kon met 38 punten een nederlaag voor Spanje niet voorkomen. Het werd 95-81 voor de Verenigde Staten.

In de volgende ronde wacht Australië, dat Argentinië met ogenschijnlijk speels gemak versloeg. De Australiërs wonnen met 97-59 met in het laatste kwart zelfs een verschil van 26 punten. Patty Mills was goed voor achttien punten.

De andere halve finale gaat tussen Frankrijk en Slovenië. Frankrijk won met 84-75 van Italië, Slovenië versloeg Duitsland ruim met 94 tegen 70. Bij de Slovenen was dit keer niet Luka Doncic de grote man, maar Zoran Dragic (27 punten).

Springruiters Houtzager en Van der Vleuten naar individuele finale

Springruiters Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten hebben zich bij de Olympische Spelen gekwalificeerd voor de individuele finale. Willem Greve redde het niet om zich bij de beste dertig combinaties te scharen.

Houtzager ging met Sterrehof’s Dante foutloos rond in 88,02 seconden en dat was genoeg voor een plaats bij de beste dertig. Maikel van der Vleuten ging met Beauville Z eveneens foutloos rond in 84,61 seconden.

Willem Greve haalde het niet met Zypria S N.O.P. Hij maakte een fout op de voorlaatste hindernis en eindigde met 4 strafpunten buiten de top 30.

Springruiter Marc Houtzager en zijn paard Dante. Foto Hamad I Mohammed/Reuters

Brazilië en Spanje gaan strijden om voetbalgoud

Brazilië en Spanje hebben zich dinsdag geplaatst voor de finale van het olympisch voetbaltoernooi. Brazilië won na strafschoppen van Mexico, Spanje had een verlenging nodig om thuisland Japan te verslaan.

Na 120 minuten stond er bij Mexico-Brazilië nog steeds 0-0 op het scorebord, waarna strafschoppen moest uitmaken wie er naar de finale mocht. Daarin miste Mexico twee van de drie penalty’s en schoot Brazilië wel vier keer raak, waarmee het pleit beslecht was. Bij Brazilië stond Ajax-speler Antony in de basis.

Ook bij Japan-Spanje bleef het lang gelijk. Pas in de 115de minuut brak Real Madrid-aanvaller Marco Asensio de ban voor Spanje. Hij schoot vanaf zo’n tien meter hard raak. Japan ging nog op zoek naar gelijkmaker, maar die viel niet meer.

Zweedse polsstokhoogspringer Duplantis wint goud met 6,02 meter

De Zweed Armand ‘Mondo’ Duplantis heeft met groot machtsvertoon het goud veroverd bij het polsstokhoogspringen op de Olympische Spelen. De pas 21-jarige Duplantis was de enige in de finale die zonder foutsprongen de 6 meter wist te bedwingen. Hij haalde in zijn eerste poging 6,02. Drie pogingen om zijn wereldrecord op 6,19 meter te brengen, mislukten.

Het zilver was voor de Amerikaan Christopher Nilsen, die tot 5,97 meter kwam. De Braziliaan Thiago Braz won het brons met 5,87. De Nederlander Menno Vloon figureerde in de finale. Hij sprong af op 5,70 en eindigde met een hoogte van 5,55 als 13de.

Foto Kai Pfaffenbach/Armand Duplantis

Simone Biles wint met brons op balk vooral van zichzelf

Toen turnster Simone Biles dinsdag haar bronzen medaille in ontvangst nam, na de finale balk, moet zij het gevoel hebben gehad dat zij goud had gewonnen. Want zij mocht het dan hebben afgelegd tegen haar Chinese tegenstanders Guan Chenchen (goud) en Tang Xijin (zilver), ze behaalde wel een formabele overwinning op zichzelf. En wat is kostbaarder dan dat?

De afgelopen week was de 24-jarige Biles – een sportdiva in haar geboorteland Verenigde Staten – het gesprek van de dag, nadat zij voortijdig de landenfinale had verlaten wegens mentale problemen en daarna ook de individuele allroundfinale en de finales op vloer, brug en sprong en paard liet schieten. Alleen op de slotdag van het turnen kwam ze nog in actie op één onderdeel.

Lees ook: Simone Biles wint met brons op balk vooral van zichzelf

Synchroonzwemsters De Brouwer in Tokio naar finale bij duetten

In het Tokyo Aquatics Centre hebben de synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer zich bij de duetten geplaatst voor de finale. Ze voldeden aan de eis, een plaats bij de beste twaalf na twee onderdelen. Op de technische oefening eindigden de tweelingzussen (22) op de negende plaats. Na twee onderdelen staan ze eveneens negende.

De Nederlandse score op de technische oefening was 87,2612. Noortje en Bregje de Brouwer waren een dag eerder op de vrije oefening als tiende geëindigd. Ze kwamen toen uit op een totaal van 88,1667.

De finale is woensdag.

Elaine Thompson-Herah wint ook 200 meter sprint

De Jamaicaanse atlete Elaine Thompson-Herah heeft na haar winst op de 100 meter ook de 200 meter bij de vrouwen gewonnen. Ze finishte in een tijd van 21,53 seconden, een persoonlijk record. Thompson-Herah evenaart daarmee haar prestatie in Rio de Janeiro van vijf jaar geleden, toen ze ook beide sprintnummers wist te winnen.

De tweede plek was voor Christine Mboma uit Namibië in 21,81 seconden, de Amerikaanse Gabrielle Thomas (21,87) eindigde als derde. Shelley-Ann Fraser-Price, die op de 100 meter nog als tweede eindigde, viel in een tijd van 21,94 seconden net buiten het podium.

Dafne Schippers, in Rio nog goed voor zilver op de 200 meter, ontbrak in de finale. Zij hoopte na een moeizame voorbereiding op een stunt, maar kwam niet door de halve finales.

800 meter
Op de 800 meter ging de winst naar de 19-jarige Amerikaanse Athing Mu. Zij liep bijna de volledige race op kop en zette in de laatste ronde nog eens aan. Die versnelling kon geen van de andere atletes volgen. De eveneens 19-jarige Britse Keely Hodgkinson pakte het zilver, het brons was voor de 24-jarige Amerikaanse Raevyn Rogers.

Athing Mu in actie tijdens de finale van de 800 meter. Foto Francisco Seco/AP Photo

De Olympische Spelen vanuit de lucht gezien

Een verwoede poging om uit een houdgreep te komen, opspattend zand bij het verspringen en feestvierende sporters. De Olympische Spelen vanuit de lucht gezien.

Bekijk hier de volledige fotosetie met beeld van de Olympische Spelen van boven

Hockeyfinale mannen gaat tussen Australië en België

De finale bij het olympisch mannenhockeytoernooi gaat tussen Australië en België. De Australiërs, die in de kwartfinale Nederland uitschakelden na shoot-outs, wonnen dinsdag met 3-1 van Duitsland. België was eerder op de dag te sterk voor India.

Australië, dat van de laatste vijf officiële duels met Duitsland er drie had gewonnen, stond met rust 2-1 voor. Vlak voor tijd maakte Lachlan Sharp een einde aan de spanning.

België, dat net als Australië als eerste was geëindigd in de groep, kwam al na twee minuten op voorsprong uit een strafcorner. Binnen tien minuten veranderde India met twee goals die voorsprong in een achterstand. Alexander Hendrickx zorgde er daarna via drie strafcorners voor dat België op 4-2 kwam. Dohmen zette vlak voor tijd de eindstand op het bord: 5-2.

In Rio de Janeiro vijf jaar geleden stond België ook in de finale. Toen verloor het team van Argentinië.

Lukas Windferer van Duitsland in duel met Tom Wickham en Tim Brand van Australië. Foto Amr Abdallah Dalsh/Reuters

Polsstokhoogspringer Vloon snel klaar

Polsstokhoogspringer Menno Vloon is in de olympische finale blijven steken op een hoogte van 5.55 meter. Hij ging drie keer in de fout op 5.70 meter. De 27-jarige Vloon geraakte in zijn carrière pas zo’n vijftien keer over die hoogte. Eind februari sprong hij een Nederlands record met 5.96 meter, maar dat was een uitschieter.

Op de 200 meter slaagde Taymir Burnet er niet in om de finale te halen. Hij finishte in zijn heat als achtste en laatste. Een tweede plek had volstaan voor een plek in de finale.

Ook op de 5.000 meter was een Nederlandse atleet snel klaar in Tokio; Mike Foppen stapte in zijn serie voortijdig uit, hij had kramp.

Lees ook: Polsstokhoogspringen wordt na tienduizenden sprongen routine – Menno Vloon is zover nog niet

Deurloo valt van rekstok, zevende in finale

Bart Deurloo is er niet in geslaagd een medaille te winnen op het onderdeel rekstok. De Nederlandse turner greep tijdens zijn oefening mis, waarmee zijn kansen op een podiumplek waren verkeken. Hij eindigde uiteindelijk als zevende.

De Japanner Daiki Hashimoto, olympisch kampioen op de individuele meerkamp, won de finale met een score van 15.066. De Kroaat Srbic werd tweede (14.900) en de Rus Nagorny derde (14.533).

Bart Deurloo eindigde als zevende in de finale van de rekstok. Foto Morry Gash/AP Photo

Waterpolosters uitgeschakeld in kwartfinale door Hongarije

Voor de Nederlandse waterpolosters zit het olympisch toernooi erop. Het team van bondscoach Arno Havenga verloor dinsdag in de kwartfinale van Hongarije met 14-11. Voor Oranje resten nu nog de duels om de vijfde tot en met achtste plaats.

Hongarije stond na twee kwarten met 8-7 voor en breidde die voorsprong uit tot 10-7. Nederland kwam terug tot 10-10, waarna de Hongaarsen in het laatste deel van de wedstrijd toch iets sterker bleken.

Oranje was in de poule als derde geëindigd achter Spanje en Australië en daardoor veroordeeld tot een duel met Hongarije. De laatste vier officiële duels met dat team had Nederland verloren. Hongarije neemt het in de halve finale op tegen Spanje.

Debby Willemsz met een redding tegen Hongarije. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

Simone Biles pakt brons op de balk

De Amerikaanse turnster Simone Biles is in de finale op het onderdeel balk als derde geëindigd. Het is voor Biles de enige turnfinale waar zij aan mee zal doen, nadat ze zich eerder terugtrok op de overige onderdelen vanwege haar mentale gezondheid.

Biles kwam dinsdag op de balk tot een score van 14.000 en moest daarmee de twee Chinese turnsters Guan Chenchen en Tang Xijin voor zich dulden. De Amerikaanse pakte vijf jaar geleden in Rio de Janeiro ook al brons op het onderdeel. Toen won Sanne Wevers de olympische finale.

In Rio was Biles goed voor vier gouden medailles. Aanvankelijk ging ze in Tokio op voor een verbetering van dat aantal, maar na de kwalificaties gaf ze aan een aantal finales te zullen missen vanwege mentale problemen. Ze kreeg nog wel een zilveren medaille voor haar deelname aan de meerkamp met de Verenigde Staten. Ook op dat onderdeel miste ze de finale.

Lees ook: Turnster Simone Biles vecht tegen stress - en tegen critici die haar zwakheid verwijten

Simone Biles tijdens haar oefening in de balkfinale. Foto Mike Blake/Reuters

Een blik op de medailles: Team NL weer in top tien

De gouden medaille van de baanwielrenners betekende de zesde voor Team NL bij de Spelen in Tokio. Daardoor staat Nederland voorlopig negende in het medailleklassement. Hoe ziet de top van de medaillespiegel er verder uit?

Olympisch goud baanwielrenners in teamsprint

De Nederlandse baanwielrenners hebben dinsdag de olympische titel veroverd op het onderdeel teamsprint. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland klopten in de finale Groot-Brittannië. Ook Matthijs Büchli krijgt een medaille, vanwege zijn aandeel in de kwalificaties.

De teamsprinters klokten in de finale een tijd van 41,369 seconden en waren daarmee ruim drie seconden sneller dan de Britten. Vooraf was al een strijd verwacht tussen Nederland en Groot-Brittannië. Frankrijk eindigde op de derde plaats.

Van den Berg, Lavreysen en Büchli kwamen in de kwalificaties al tot de snelste tijd. Een ronde later was het team met Hoogland als vervanger van Büchli vier tienden sneller dan de Britten.

De medaille voor de baanwielrenners betekent de zesde gouden plak voor Nederland deze Spelen.

Lees ook: Op de wielerbaan zijn Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland vrienden, teamgenoten én rivalen

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland in actie in het Izu Velodrome. Foto Koen van Weel/ANP

Deense baanwielrenners ondanks val naar finale ploegenachtervolging

De Deense baanwielrenners hebben zich dinsdag toch geplaatst voor de finale op het onderdeel ploegenachtervolging. Voor de Denen leek een finaleplaats uit het zicht, nadat zij in hun race vol op de derde Britse rijder waren geklapt, die de aansluiting had verloren met zijn eigen team. De Denen wonnen de rit om een finaleplek daardoor niet, maar volgens de jury was de val veroorzaakt door de Brit.

In de finale wacht voor de Denen een confrontatie met Italië. Het viertal, met onder meer Ineos-rijder Filippo Ganna in de gelederen, scherpte eerder op de dag al het wereldrecord op de ploegenachtervolging aan.

Twitter avatar UCI_Track UCI Track Cycling Men’s Team Pursuit First Round ✅ It will be Italy vs Denmark for the GOLD 🥇 #Tokyo2020 | #Olympics | #CyclingTrack

Baanwielrenners naar finale tegen Groot-Brittannië

De baanwielrenners hebben zich geplaatst voor de finale van de teamsprint. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland kwamen in 41,431 seconden tot de snelste tijd in de eerste ronde. In de finale is Groot-Brittannië de tegenstander.

Het Britse trio klokte tegen Duitsland een tijd van 41,829 seconden. Alleen de twee beste tijden van de vier eerste ronde duels kwalificeerden zich voor de finale. Australië eindigde als derde.

De Nederlandse baanwielrenners scherpten dinsdag voor de tweede keer op rij het olympisch record aan. Ook het wereldrecord is in handen van Nederland. Dat staat op 41,225 seconden.

Teamsprinters in olympisch record naar snelste tijd in kwalificatie

De Nederlandse baanwielrenners hebben in de kwalificaties van de teamsprint de snelste tijd gereden. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli kwamen in Tokio tot een tijd van 42,134 seconden, een nieuw olympisch record. De Britse sprinters, de belangrijkste concurrent van de Nederlanders, waren een tiende van een seconde langzamer.

In de eerste ronde wacht voor de teamsprinters nu Polen, dat de langzaamste tijd noteerde in de kwailificaties. Matthijs Büchli wordt in dat duel vervangen door Jeffrey Hoogland. De Britten nemen het op tegen Duitsland.

Matthijs Büchli, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg tijdens de kwalificatie. Foto Koen van Weel/ANP

Zilver levert in India een leven lang gratis pizza’s op

Nederlandse sporters verdienen met een gouden medaille 30.000 euro. Een zilveren medaille is goed voor 22.500 euro en voor een bronzen plak krijgt een atleet 15.000 euro. In het buitenland worden olympische helden zo nu en dan op een andere wijze beloond. Een overzicht van opmerkelijke prijzen:

  • De Hongkongse schermer Edgar Cheung won het eerste goud voor zijn land in 25 jaar. Reden voor de MTR, het bedrijf dat het openbaar vervoer in de speciale bestuurlijke regio faciliteert, om Cheung een ticket voor het leven te geven.
  • De 26-jarige Mirabai Chanu uit India won de eerste medaille voor haar land op de Spelen van Tokio. Bij het gewichtheffen in de klasse tot 49 kilogram pakte Chanu het zilver. Dominos India biedt haar voor die prestatie levenslang gratis pizza aan.
  • Voor de 30-jarige Filipijnse gewichtsheffer Hidilyn Diaz leverde de eerste plek naast een gouden medaille ook een andere prijs op. Van de nationale vliegmaatschappijen AirAsia Philippines en Philippine Airlines mag Diaz een aantal keer gratis mee op een vlucht.

Noor Warmholm met wereldrecord naar goud op 400 meter horden

De Noor Karsten Warholm is de nieuwe olympisch kampioen op de 400 meter horden. De 25-jarige atleet liep in een onvoorstelbare tijd naar het goud: 45,94 seconden. Warholm was daarmee bijna acht tienden sneller dan zijn eigen wereldrecord (46,70). De Amerikaan Rai Benjamin werd tweede in 46,17, het brons ging naar de Braziliaan Alison dos Santos met een tijd van 46,72.

„Tijdens trainingen zei mijn coach soms dat dit mogelijk zou zijn met een perfecte race”, zei Warholm over het breken van de 46-secondengrens. „Ik kon het me nauwelijks voorstellen omdat het zo’n grote barrière was. Ik durfde er niet eens van te dromen.”

De Amerikaan Benjamin wist na afloop niet wat hem was overkomen. „Als je mij van tevoren had verteld dat ik hier 46,1 zou lopen en tweede zou worden, had ik je waarschijnlijk een klap verkocht en mijn kamer uitgezet. Maar ik ben blij onderdeel te zijn geweest van een historische race.”

De drie medaillewinnaars van de 400 meter horden: Alison dos Santos (brons), Karsten Warholm (goud) en Rai Benjamin (zilver). Foto Nic Bothma

Net geen medaille Nicholas Heiner in Finn-klasse

Zeiler Nicholas Heiner is er dinsdag niet in geslaagd een medaille te winnen in de Finn-klasse. Heiner stond voorafgaand aan de afsluitende medal race vijfde in het klassement en was afhankelijk van de resultaten van anderen. De Nederlander zeilde naar een tweede plaats en schoof daardoor slechts één plek op in het klassement.

Het goud was voor de Brit Giles Scott. Hij wist als vierde te eindigen in de medal race en hield daarmee de Hongaar Zsonbor Berecz achter zich. De Spanjaard Joan Cardona Mendez pakte de bronzen medaille.

De gouden medaille van de Brit Scott zal voorlopig de laatste zijn in de Finn. Over drie jaar in Parijs staat de klasse niet meer op het programma.

Heiner was in 2019 nog goed voor zilver op de WK. Zijn vader won in 1996 in de Finn-klasse brons tijdens de Spelen van Atlanta.

Nicholas Heiner tijdens een van de races in de Finn. Foto Ivan Alvarado/Reuters

Zeilsters Duetz en Bekkering grijpen nog net brons

De zeilsters Annette Duetz en Annemiek Bekkering hebben op de Olympische Spelen het brons gepakt in de klasse 49erFX. Het Nederlandse duo, tweevoudig wereldkampioen, was de medalrace begonnen als leider in het klassement, samen met de Braziliaansen Martine Grael en Kahena Kunze. Die verdedigden hun titel van Rio 2016 met succes.

Halverwege verloren Duetz en Bekkering veel terrein. De Duitsen Tina Lutz en Susann Beucke voeren op dat moment voor zilver en stonden die plek niet meer af. Met de Spaanse regerend wereldkampioenen Tamara Echegoyen en Paula Barcelo Martin vocht het Nederlandse duo om het brons. De negende plaats in de medalrace bleek nog net genoeg voor Duetz en Bekkering.

De medalrace stond eigenlijk voor maandag gepland, maar toen waaide het niet hard genoeg in de Baai van Enoshima.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz vieren hun bronzen medaille. Foto Bernat Armangue/AP Photo

Sprinter Burnet naar halve finales 200 meter

De Nederlandse sprinter Taymir Burnet heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 200 meter. De 28-jarige atleet van Curaçao spurtte in zijn serie naar de derde plaats in zijn beste seizoenstijd van 20,60 en verzekerde zich van een directe plek in de halve finales woensdagavond (Japanse tijd).

Burnet trok na de bocht goed door op het rechte stuk en moest alleen Jereem Richards uit Trinidad en Tobago (20,52) en de Zuid-Afrikaan Shaun Maswanganyi (20,58) voor laten gaan. „Ik denk dat ik voor het eerst in mijn carrière in baan 2 liep. Dat is niet mijn favoriete baan vanwege de krappe bocht. Je moet slim lopen en energie sparen voor het rechte stuk”, zei hij na zijn race bij de NOS.

„Ik heb op dat laatste stuk alles gegeven en ben tevreden. In de halve finales wil ik sneller”, aldus Burnet, die in aanloop naar de Spelen een knieblessure opliep door een botsing op de training met Joris van Gool.

Burnet behoort al enkele jaren tot de beste sprinters in Nederland, maar hij wacht nog op individueel succes. Hij won op de EK in 2018 wel brons met de estafetteploeg op de 4×100 meter. Ook in Tokio zal hij uitkomen op de estafette. De sprinter haalde op de WK van 2019 in Doha de halve finales van de 200 meter. Hij liep toen ook zijn persoonlijk record van 20,34.

In Tokio wordt de opvolger van de Usain Bolt bekend. De Jamaicaanse sprintlegende won drie Spelen achtereen het goud op de 200 meter. De Amerikaan Kenneth Bednarek was de snelste in de series met 20,01. Landgenoot en wereldkampioen Noah Lyles zette met 20,18 de derde tijd neer.

Klaver en De Witte door naar halve finales 400 meter

De Nederlandse atletes Lieke Klaver en Lisanne de Witte hebben zich bij de Olympische Spelen in Tokio geplaatst voor de halve finales van de 400 meter.

Klaver eindigde als derde in haar serie in 51,37 en verzekerde zich direct van een deelname in de halve finales op woensdagavond. De Witte liep in haar serie naar de vierde plaats en was afhankelijk van haar tijd. Haar 51,68 bleek na de zes heats snel genoeg om ook door te mogen in het olympisch toernooi.

Klaver en De Witte kwamen in Tokio ook al uit in de estafetteploeg op de 4×400 gemengd, die in de finale als vierde eindigde. De Witte mocht in de serie lopen, Klaver werd zowel in de serie als finale ingezet. Beiden maakten deel uit van het estafetteteam dat op de EK indoor in Polen het goud veroverde op de 4×400 meter.

De 22-jarige Klaver is het opkomende talent op de 400 meter, die ook snel is op de 200 meter. Ze won al eens een wedstrijd uit de prestigieuze Diamond League en stond dit voorjaar in Polen in de finale van de EK indoor. Ze finishte als vijfde.

De 28-jarige De Witte won brons op de EK van 2018 en ook brons op de EK indoor van 2019. De atlete uit Castricum was tot deze zomer in het bezit van het Nederlands record op de 400 meter met 50,77, maar dat record is ze inmiddels kwijt aan rijzende ster Femke Bol, die al 50,37 liep.

Lieke Klaver dinsdag tijdens haar serie bij de 400 meter in Tokio. Foto Jewel Samad / AFP

Welkom in dit blog

De redactie van NRC houdt elke dag de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen bij (ook die buiten de sportvelden) rondom de Olympische Spelen in Tokio. De Nederlandse topatlete Sifan Hassan slaagde er maandag op wonderbaarlijke wijze in om goud binnen te slepen op de 5.000 meter. De dag verliep ook positief voor de Nederlandse hockeyvrouwen. De ploeg van bondscoach Alyson Annan won met 3-0 van Nieuw-Zeeland en plaatste zich voor de halve finale van de Olympische Spelen. Verder verwierf atlete Femke Bol probleemloos een plek in de finale van de 400 meter horden. Voor Dafne Schippers eindigde de dag in mineur. Zij strandde in de halve finales op de 200 meter.

Lees hier het hele blog van 2 augustus terug

Vandaag staan onder meer de medalraces van de zeilers in de klasse 49ers op het programma. Deze wedstrijden zouden eigenlijk plaatsvinden op maandag, maar werden uitgesteld omdat er te weinig wind was. Verder doet de Amerikaanse turnster Simone Biles vandaag mee in de individuele finales op de balk. Ze trok zich eerder terug uit andere finales, zoals de individuele allroundfinale.

Hieronder het hele toernooiprogramma van Nederland, in deze laatste week van de Spelen in Tokio: