Noor Warmholm met wereldrecord naar goud op 400 meter horden

De drie medaillewinnaars van de 400 meter horden: Alison dos Santos (brons), Karsten Warholm (goud) en Rai Benjamin (zilver).
De drie medaillewinnaars van de 400 meter horden: Alison dos Santos (brons), Karsten Warholm (goud) en Rai Benjamin (zilver). Foto Nic Bothma

De Noor Karsten Warholm is de nieuwe olympisch kampioen op de 400 meter horden. De 25-jarige atleet liep in een onvoorstelbare tijd naar het goud: 45,94 seconden. Warholm was daarmee bijna acht tienden sneller dan zijn eigen wereldrecord (46,70). De Amerikaan Rai Benjamin werd tweede in 46,17, het brons ging naar de Braziliaan Alison dos Santos met een tijd van 46,72.

„Tijdens trainingen zei mijn coach soms dat dit mogelijk zou zijn met een perfecte race”, zei Warholm over het breken van de 46-secondengrens. „Ik kon het me nauwelijks voorstellen omdat het zo’n grote barrière was. Ik durfde er niet eens van te dromen.”

De Amerikaan Benjamin wist na afloop niet wat hem was overkomen. „Als je mij van tevoren had verteld dat ik hier 46,1 zou lopen en tweede zou worden, had ik je waarschijnlijk een klap verkocht en mijn kamer uitgezet. Maar ik ben blij onderdeel te zijn geweest van een historische race.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Teamsprinters in finale tegen Groot-Brittannië