New York City voert vaccinatieplicht in voor alle publieke binnenruimten

Een vol restaurant in het stadsdeel Brooklyn in New York.
Een vol restaurant in het stadsdeel Brooklyn in New York. Foto Justin Lane/EPA

New York City voert later deze maand een vaccinatieplicht in voor alle openbare binnenactiviteiten in de stad, zoals het bezoeken van de horeca, een sportschool of een museum. Dat heeft burgemeester Bill de Blasio dinsdag bekendgemaakt. De plicht zal niet gelden voor het bezoeken van terrassen of andere activiteiten in de buitenlucht en is niet te omzeilen met een negatieve coronatest. Ook werknemers van deze locaties moeten zich laten vaccineren. „Het wordt tijd dat mensen vaccinaties gaan zien als noodzakelijk om een goed, vol en gezond leven te leiden”, aldus burgemeester De Blasio.

De maatregel moet de nog niet-gevaccineerde inwoners overhalen alsnog een prik tegen het virus te nemen, nu de besmettelijkere Deltavariant van het virus zich ook door New York verspreidt. Momenteel is ongeveer 66 procent van de volwassen bevolking van de stad volledig ingeënt, al blijft de vaccinatiegraad in sommige delen achter. Zo is in het relatief arme stadsdeel The Bronx 46 procent van de volwassenen geprikt. „Niet iedereen zal het hiermee eens zijn, dat begrijp ik”, zei De Blasio over de nieuwe regel. Volgens hem zal de „levensreddende” vaccinatieplicht een „veel hoger vaccinatieniveau in de stad garanderen”.

De vaccinatieplicht, waarvan de precieze ingangsdatum nog moet worden bepaald, gaat verder dan vergelijkbare maatregelen die verschillende Europese landen tot nu toe invoerden. Zo heeft onder meer Frankrijk een coronapas ingevoerd, al kunnen inwoners deze zowel bij volledige vaccinatie als een recent verkregen negatieve coronatest ontvangen. Deze pas is nodig om bijvoorbeeld grote evenementen, horecazaken, winkelcentra en culturele instellingen te bezoeken.

In de Verenigde Staten is de vaccinatieplicht al langer onderwerp van debat. Verschillende grote bedrijven, zoals Facebook, Google en Netflix, voerden afgelopen week een vaccinatieplicht in voor hun werknemers. Ook stelde president Joe Biden eenzelfde maatregel te overwegen voor federale ambtenaren. In New York geldt voor overheidspersoneel van de gehele staat al een vaccinatie- of wekelijkse testverplichting.

Lees ook: Europa ontkomt niet aan debat over vaccinatieplicht door maatregelen in de VS Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: New York City voert vaccinatieplicht in voor alle publieke binnenruimten