Japan publiceert namen van burgers die coronamaatregelen overtreden

Japanners met een mondkapje in de hoofdstad Tokio.
Japanners met een mondkapje in de hoofdstad Tokio. Foto Charly Triballeu/AFP

De Japanse regering is begonnen de namen bekend te maken van burgers die zich niet hebben gehouden aan de coronamaatregelen. Internationale persbureaus melden dinsdag dat de namen zijn gepubliceerd van drie inwoners die zich na terugkeer uit het buitenland niet aan de regels hielden.

Met het publiekelijk te kijk zetten van het drietal wil Japan een voorbeeld stellen voor andere burgers. Persbureau Reuters meldt dat na de actie van de overheid burgers online privé-informatie over de overtreders zijn gaan delen, zoals hun woonadressen en werkgevers. Of Japan nu vaker namen gaat publiceren, is onduidelijk.

Reizigers die Japan inreizen moeten twee weken in zelfisolatie, terwijl ze via een gps-app op hun telefoon gevolgd kunnen worden. Ook moeten ze verplicht rapporteren over hun medische toestand.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft even hoog