IMF presenteert steunpakket van 650 miljard dollar

Een vrouw met mondkapje loopt langs het hoofdgebouw van het IMF in Washington DC.
Een vrouw met mondkapje loopt langs het hoofdgebouw van het IMF in Washington DC. Foto Mandal Ngan/AFP

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft maandag een steunpakket van 650 miljard dollar (547 miljard euro) goedgekeurd om de financiële gevolgen van de coronapandemie in de hele wereld te beperken. Het is het grootste bedrag sinds de oprichting van het IMF in 1944.

IMF-directrice Kristalina Georgieva spreekt in een verklaring van „een prik in de arm voor de wereld”. Volgens haar gaat het alle landen in de wereld helpen in hun herstel op de lange termijn. Ze noemt in het bijzonder kwetsbare landen, die zwaar te lijden hebben onder de coronacrisis. Van het bedrag gaat 275 miljard dollar naar opkomende economieën en armere landen.

Tijdens de economische crisis in 2009 kwam het IMF met een bedrag van 250 miljard dollar aan steun om de wereldwijde economie te herstellen. Het bedrag dat nu beschikbaar wordt gesteld, is meer dan twee keer zo hoog.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: IMF presenteert steunpakket van 650 miljard dollar