GGD Utrecht zet mondspoelkit in voor alternatieve coronatest

Medewerkers van de GGD Utrecht nemen coronatesten af in een teststraat in Houten.
Medewerkers van de GGD Utrecht nemen coronatesten af in een teststraat in Houten. Foto Koen van Weel/ANP

De GGD Utrecht zet vanaf dinsdag op al haar coronatestlocaties mondspoelkits in als alternatieve afneemmethode. Hierbij wordt gedestilleerd water door de mond gespoeld en uitgespuugd, waarna met deze vloeistof een PCR-test wordt gedaan.

De methode is alleen beschikbaar voor volwassenen en kinderen bij wie het vanwege medische redenen niet mogelijk is een reguliere neus-keelafname uit te voeren. Zij kunnen via de gebruikelijke wijze online of telefonisch een afspraak maken en bij de testlocatie zeggen dat ze gebruik willen maken van de mondspoelkit.

De afgelopen tijd is nieuwe afneemmethode getest door het UMC Utrecht, in samenwerking met TNO en de Hogeschool Utrecht. De onderzoekers hebben volgens de GGD Utrecht aangetoond dat het gebruik van de mondspoelkit in combinatie met een PCR-test bij meer dan 95 procent van de mensen een betrouwbare uitslag oplevert.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 80 uur werkstraf voor Urker die inreed op verslaggever