Laatste nieuws coronacrisis

New York City voert vaccinatieplicht in voor alle publieke binnenruimten

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

New York City voert vaccinatieplicht in voor alle publieke binnenruimten

New York City voert later deze maand een vaccinatieplicht in voor alle openbare binnenactiviteiten in de stad, zoals het bezoeken van de horeca, een sportschool of een museum. Dat heeft burgemeester Bill de Blasio dinsdag bekendgemaakt. De plicht zal niet gelden voor het bezoeken van terrassen of andere activiteiten in de buitenlucht en is niet te omzeilen met een negatieve coronatest. Ook werknemers van deze locaties moeten zich laten vaccineren. „Het wordt tijd dat mensen vaccinaties gaan zien als noodzakelijk om een goed, vol en gezond leven te leiden”, aldus burgemeester De Blasio.

De maatregel moet de nog niet-gevaccineerde inwoners overhalen alsnog een prik tegen het virus te nemen, nu de besmettelijkere Deltavariant van het virus zich ook door New York verspreidt. Momenteel is ongeveer 66 procent van de volwassen bevolking van de stad volledig ingeënt, al blijft de vaccinatiegraad in sommige delen achter. Zo is in het relatief arme stadsdeel The Bronx 46 procent van de volwassenen geprikt. „Niet iedereen zal het hiermee eens zijn, dat begrijp ik”, zei De Blasio over de nieuwe regel. Volgens hem zal de „levensreddende” vaccinatieplicht een „veel hoger vaccinatieniveau in de stad garanderen”.

De vaccinatieplicht, waarvan de precieze ingangsdatum nog moet worden bepaald, gaat verder dan vergelijkbare maatregelen die verschillende Europese landen tot nu toe invoerden. Zo heeft onder meer Frankrijk een coronapas ingevoerd, al kunnen inwoners deze zowel bij volledige vaccinatie als een recent verkregen negatieve coronatest ontvangen. Deze pas is nodig om bijvoorbeeld grote evenementen, horecazaken, winkelcentra en culturele instellingen te bezoeken.

In de Verenigde Staten is de vaccinatieplicht al langer onderwerp van debat. Verschillende grote bedrijven, zoals Facebook, Google en Netflix, voerden afgelopen week een vaccinatieplicht in voor hun werknemers. Ook stelde president Joe Biden eenzelfde maatregel te overwegen voor federale ambtenaren. In New York geldt voor overheidspersoneel van de gehele staat al een vaccinatie- of wekelijkse testverplichting.

Lees ook: Europa ontkomt niet aan debat over vaccinatieplicht door maatregelen in de VS

Een vol restaurant in het stadsdeel Brooklyn in New York. Foto Justin Lane/EPA

Aantal positieve tests afgelopen week bijna gehalveerd

Het aantal positieve coronatests dat het RIVM in de afgelopen zeven dagen geregistreerde, is bijna gehalveerd ten opzichte van de week daarvoor. Van 27 juli tot 3 augustus kwamen 21.005 meldingen van positieve uitslagen binnen, een afname van 44 procent. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde weekcijfers van het instituut.

Bij de testlocaties van de GGD’s was het de voorbije zeven dagen ook een stuk rustiger: ruim 166.000 mensen lieten zich testen, een daling van ruim een derde ten opzichte van een week eerder. Ook het percentage van de uitgevoerde tests dat positief bleek daalde licht, van 13,6 naar 12,4 procent. Het aantal positieve uitslagen daalde in alle leeftijdscategorieën en alle regio’s.

Het reproductiegetal R, dat staat voor de besmettelijkheid van het virus, ligt volgens de laatste berekening op 0,69. Dit cijfer beschrijft de situatie op 19 juli, en betekent dat 100 mensen die toen Covid-19 hadden 69 anderen besmetten. De vorige R, over 12 juli, lag op 0,8.

Dagcijfers
In de afgelopen 24 uur registreerde het RIVM 2.263 positieve coronatests, meldt het instituut verder. Maandag waren dat er 2.136. De afgelopen twee weken is het aantal besmettingen gemiddeld genomen gestaag aan het dalen. Het RIVM registreerde het afgelopen etmaal drie coronagerelateerde sterfgevallen. Dat wil niet zeggen dat deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden; deze informatie wordt soms met vertraging doorgegeven. Maandag werd geen enkel sterfgeval ten gevolge van het virus gemeld.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft even hoog

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal gelijk gebleven. Net als gisteren zijn er dinsdagmiddag in totaal 719 mensen met Covid-19 opgenomen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de huidige coronapatiënten liggen er 199 op een IC-afdeling, twee meer dan een dag eerder.

Het is de eerste dag in drie weken dat het aantal opgenomen coronapatiënten niet toeneemt. Begin juli lagen minder dan tweehonderd patiënten met het virus in het ziekenhuis. Sindsdien, in de nasleep van de versoepelingen van de maatregelen op 26 juni, is dat aantal geleidelijk toegenomen.

Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers sprak eerder de verwachting uit dat de huidige stijgende trend zou doorzetten tot circa achthonderd opnames, al sloot hij een verdere stijging niet uit. Volgens persbureau ANP voorspelde demissionair premier Mark Rutte eerder dat de druk op de ziekenhuizen deze week zou stagneren.

GGD Utrecht zet mondspoelkit in voor alternatieve coronatest

De GGD Utrecht zet vanaf dinsdag op al haar coronatestlocaties mondspoelkits in als alternatieve afneemmethode. Hierbij wordt gedestilleerd water door de mond gespoeld en uitgespuugd, waarna met deze vloeistof een PCR-test wordt gedaan.

De methode is alleen beschikbaar voor volwassenen en kinderen bij wie het vanwege medische redenen niet mogelijk is een reguliere neus-keelafname uit te voeren. Zij kunnen via de gebruikelijke wijze online of telefonisch een afspraak maken en bij de testlocatie zeggen dat ze gebruik willen maken van de mondspoelkit.

De afgelopen tijd is nieuwe afneemmethode getest door het UMC Utrecht, in samenwerking met TNO en de Hogeschool Utrecht. De onderzoekers hebben volgens de GGD Utrecht aangetoond dat het gebruik van de mondspoelkit in combinatie met een PCR-test bij meer dan 95 procent van de mensen een betrouwbare uitslag oplevert.

Medewerkers van de GGD Utrecht nemen coronatesten af in een teststraat in Houten. Foto Koen van Weel/ANP

80 uur werkstraf voor Urker die inreed op verslaggever

De 35-jarige Jacob B. is dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur omdat hij in maart inreed op PowNed-verslaggever Mark Baanders. Het incident gebeurde in B.’s woonplaats Urk. De verslaggever was samen met een cameraman ter plaatse om een reportage te maken over de kerkgangers die richting de Sionkerk gingen. Ondanks de coronamaatregelen opende de kerk de deuren voor bezoekers.

De kerkleiding van Urk verklaarde coronaregels te negeren, omdat de „geestelijke nood” binnen de geloofsgemeenschap te hoog zou zijn. Het besluit kwam de kerk op veel kritiek te staan. Baanders probeerde een van de aanwezige kerkgangers te interviewen, waarna hij werd aangereden en half op de motorkap van B. terechtkwam. Nadat B. was uitgestapt, sloeg hij de microfoon uit de handen van de verslaggever. Naar eigen zeggen had de veroordeelde de journalist niet gezien toen hij zijn auto wilde parkeren.

Op de bewuste dag werd Baanders ook een aantal keer geschopt door twee andere Urkers. De politierechter legde de twee mannen van 28 en 26 jaar taakstraffen van 120 en 150 uur op. Ook moest de 26-jarige Urker de cameraman - die hij ook had geschopt - een schadevergoeding van 250 euro betalen.

Bij het incident belandde de verslaggever half op de motorkap. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Japan publiceert namen van burgers die coronamaatregelen overtreden

De Japanse regering is begonnen de namen bekend te maken van burgers die zich niet hebben gehouden aan de coronamaatregelen. Internationale persbureaus melden dinsdag dat de namen zijn gepubliceerd van drie inwoners die zich na terugkeer uit het buitenland niet aan de regels hielden.

Met het publiekelijk te kijk zetten van het drietal wil Japan een voorbeeld stellen voor andere burgers. Persbureau Reuters meldt dat na de actie van de overheid burgers online privé-informatie over de overtreders zijn gaan delen, zoals hun woonadressen en werkgevers. Of Japan nu vaker namen gaat publiceren, is onduidelijk.

Reizigers die Japan inreizen moeten twee weken in zelfisolatie, terwijl ze via een gps-app op hun telefoon gevolgd kunnen worden. Ook moeten ze verplicht rapporteren over hun medische toestand.

Japanners met een mondkapje in de hoofdstad Tokio. Foto Charly Triballeu/AFP

Chinese stad Wuhan gaat alle 12 miljoen inwoners testen

De Chinese stad Wuhan gaat alle 12 miljoen inwoners testen op het coronavirus. Dat heeft locoburgemeester Li Qiang dinsdag bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters. Het stadsbestuur wil een uitbraak van de Deltavariant voorkomen, nadat er maandag drie besmettingen geregistreerd zijn van de meer besmettelijke virusvariant.

De besmettingen zijn gelieerd aan gevallen die zijn getraceerd in de stad Huaian in de Oost-Chinese provincie Jiangsu. In het gebied is de Deltavariant geïntroduceerd na een vlucht uit Rusland. Sindsdien hebben verschillende steden in de regio besmettingen gemeld.

Sinds mei vorig jaar waren er geen lokale besmettingen vastgesteld in Wuhan. In de Chinese miljoenenstad werd in december 2019 de eerste grote uitbraak van het coronavirus geregistreerd.

Ruim vier keer zoveel mensen namen het vliegtuig als in voorjaar 2020

Het aantal passagiers dat het vliegtuig neemt, krabbelt de laatste maanden weer op. 3,9 miljoen mensen gingen in het tweede kwartaal van 2021 met het vliegtuig vanaf en naar een van de vijf luchthavens in Nederland. Dat zijn er ruim vier keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal ligt nog steeds ver onder het niveau van voor de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lees hier het volledige nieuwsbericht

IMF presenteert steunpakket van 650 miljard dollar

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft maandag een steunpakket van 650 miljard dollar (547 miljard euro) goedgekeurd om de financiële gevolgen van de coronapandemie in de hele wereld te beperken. Het is het grootste bedrag sinds de oprichting van het IMF in 1944.

IMF-directrice Kristalina Georgieva spreekt in een verklaring van „een prik in de arm voor de wereld”. Volgens haar gaat het alle landen in de wereld helpen in hun herstel op de lange termijn. Ze noemt in het bijzonder kwetsbare landen, die zwaar te lijden hebben onder de coronacrisis. Van het bedrag gaat 275 miljard dollar naar opkomende economieën en armere landen.

Tijdens de economische crisis in 2009 kwam het IMF met een bedrag van 250 miljard dollar aan steun om de wereldwijde economie te herstellen. Het bedrag dat nu beschikbaar wordt gesteld, is meer dan twee keer zo hoog.

Een vrouw met mondkapje loopt langs het hoofdgebouw van het IMF in Washington DC. Foto Mandal Ngan/AFP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen rondom de wereldwijde coronacrisis bij. Dit was het belangrijkste nieuws van maandag 2 augustus:

  • In de ziekenhuizen lagen maandagmiddag 719 coronapatiënten, 36 meer dan een dag eerder. Van hen lagen 197 op de intensive care. Het RIVM meldde 2.136 positieve coronatests.
  • Wie geprikt is met het coronavaccin van Janssen moet vanaf 14 augustus vier weken wachten met het opvragen van een bewijs van volledige vaccinatie in de CoronaCheck-app. Eerder werd hiervoor twee weken aangehouden. Uit onderzoek is echter gebleken dat de hoeveelheid aangemaakte antistoffen na vier weken groter was dan na twee weken.
  • Eendaagse festivals kunnen na 14 augustus slechts onder strenge voorwaarden georganiseerd worden. Zo mogen er maximaal 750 mensen komen. Ook moeten bezoekers volledig gevaccineerd zijn, een negatieve testuitslag kunnen tonen of het virus hebben doorgemaakt, zo kondigde het kabinet maandag aan.
  • Volwassen Nederlanders die een afspraak voor een tweede coronavaccinatie hebben na 16 augustus, kunnen deze met een week vervroegen. Het ministerie van Volksgezondheid zei maandag dat de GGD’s hiervoor voldoende vaccins en ‘prikcapaciteit’ beschikbaar hebben.

Lees hier het hele blog van maandag 2 augustus terug