Baanwielrenners winnen goud op de teamsprint

Olympische Spelen De Nederlandse mannen pakten voor het eerst sinds 1936 goud op de wielerbaan. De teamsprinters maakten hun favorietenrol waar.

Goud op wielerbaan voor teamsprint.
Goud op wielerbaan voor teamsprint. Foto Christian Hartmann/Reuters

De Nederlandse baanwielrenners hebben dinsdag de olympische titel veroverd op het onderdeel teamsprint. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland versloegen in de finale met overmacht Groot-Brittannië. Het was bij de mannen de eerste gouden medaille op de wielerbaan sinds Arie van Vliet, die in 1936 in Berlijn goud won op de kilometer tijdrit.

„Dit moet even bezinken”, jubelde Van den Berg vlak na de finale bij de NOS. „Het is echt bizar wat we hier hebben laten zien. Door corona hebben we zo lang alleen maar voor onszelf kunnen trainen. Maar wat we hier nu weer als team presteren. Ik ben zo trots op iedereen. Dit is zo mooi.”

De Nederlandse ploeg gold vooraf als torenhoog favoriet en maakte die status volledig waar. Van den Berg, Lavreysen en Matthijs Büchli kwamen in de kwalificaties al tot de snelste tijd. Een ronde later was het team met Hoogland als vervanger van Büchli vier tienden sneller dan de Britten. De finale werd gewonnen in een tijd van 41,369 seconden, ruim drie seconden sneller dan tegenstander Groot-Brittannië. Frankrijk eindigde op de derde plaats.

Ook bij het zeilen was er Nederlands succes. In de baai van Enoshima pakten Annette Duetz en Annemiek Bekkering brons in de klasse 49erFX. Het Nederlandse duo, tweevoudig wereldkampioen, was de medalrace begonnen als leider in het klassement, samen met de Braziliaanse Martine Grael en Kahena Kunze. Die verdedigden hun titel van Rio 2016 met succes, Duitsland werd tweede.

Nicholas Heiner slaagde er net niet in een medaille te winnen in de Finn-klasse. Heiner werd tweede in de medalrace en eindigde daarmee als vierde in het eindklassement.