Aantal positieve tests afgelopen week bijna gehalveerd

Het aantal positieve coronatests dat het RIVM in de afgelopen zeven dagen geregistreerde, is bijna gehalveerd ten opzichte van de week daarvoor. Van 27 juli tot 3 augustus kwamen 21.005 meldingen van positieve uitslagen binnen, een afname van 44 procent. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde weekcijfers van het instituut.

Bij de testlocaties van de GGD’s was het de voorbije zeven dagen ook een stuk rustiger: ruim 166.000 mensen lieten zich testen, een daling van ruim een derde ten opzichte van een week eerder. Ook het percentage van de uitgevoerde tests dat positief bleek daalde licht, van 13,6 naar 12,4 procent. Het aantal positieve uitslagen daalde in alle leeftijdscategorieën en alle regio’s.

Het reproductiegetal R, dat staat voor de besmettelijkheid van het virus, ligt volgens de laatste berekening op 0,69. Dit cijfer beschrijft de situatie op 19 juli, en betekent dat 100 mensen die toen Covid-19 hadden 69 anderen besmetten. De vorige R, over 12 juli, lag op 0,8.

Dagcijfers
In de afgelopen 24 uur registreerde het RIVM 2.263 positieve coronatests, meldt het instituut verder. Maandag waren dat er 2.136. De afgelopen twee weken is het aantal besmettingen gemiddeld genomen gestaag aan het dalen. Het RIVM registreerde het afgelopen etmaal drie coronagerelateerde sterfgevallen. Dat wil niet zeggen dat deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden; deze informatie wordt soms met vertraging doorgegeven. Maandag werd geen enkel sterfgeval ten gevolge van het virus gemeld.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft even hoog