80 uur werkstraf voor Urker die inreed op verslaggever

Bij het incident belandde de verslaggever half op de motorkap.
Bij het incident belandde de verslaggever half op de motorkap. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De 35-jarige Jacob B. is dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur omdat hij in maart inreed op PowNed-verslaggever Mark Baanders. Het incident gebeurde in B.’s woonplaats Urk. De verslaggever was samen met een cameraman ter plaatse om een reportage te maken over de kerkgangers die richting de Sionkerk gingen. Ondanks de coronamaatregelen opende de kerk de deuren voor bezoekers.

De kerkleiding van Urk verklaarde coronaregels te negeren, omdat de „geestelijke nood” binnen de geloofsgemeenschap te hoog zou zijn. Het besluit kwam de kerk op veel kritiek te staan. Baanders probeerde een van de aanwezige kerkgangers te interviewen, waarna hij werd aangereden en half op de motorkap van B. terechtkwam. Nadat B. was uitgestapt, sloeg hij de microfoon uit de handen van de verslaggever. Naar eigen zeggen had de veroordeelde de journalist niet gezien toen hij zijn auto wilde parkeren.

Op de bewuste dag werd Baanders ook een aantal keer geschopt door twee andere Urkers. De politierechter legde de twee mannen van 28 en 26 jaar taakstraffen van 120 en 150 uur op. Ook moest de 26-jarige Urker de cameraman - die hij ook had geschopt - een schadevergoeding van 250 euro betalen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 80 uur werkstraf voor Urker die inreed op verslaggever