ZZ TopBassist Dusty Hill van ZZ Top overleden

Dusty Hill in 2009.
Dusty Hill in 2009. Foto Joan Leong/AP

Dusty Hill, bassist van de Amerikaanse rockband ZZ Top, is dinsdag 27 juli op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de band op zijn socialemediakanalen laten weten. Volgens die berichten is Hill in zijn huis in Houston in zijn slaap overleden. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

ZZ Top werd in 1969 opgericht door Hill, zanger Billy Gibbons en drummer Frank Beard. In de jaren 70 en 80 groeide de band uit tot een bekende popgroep, mede vanwege de karakteristieke verschijning van de muzikanten, die lange baarden, zonnebrillen en hoeden droegen. In 2004 werd de band opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

De stijl van ZZ Top kenmerkte zich als een mix van blues en rock, met hits als ‘Gimme All Your Lovin’ (1983) en ‘Sharp Dressed Man’ (1983). Begin jaren 80 werd geëxperimenteerd met muziekstijlen, zoals vervormde zangstemmen en gitaarloops. Dat was terug te horen op het album Eliminator uit 1983.

ZZ Top trad nog steeds op. In 2019 speelde de band op het Holland International Blues Festival in Grolloo. (NRC)