In beeld

Hevige bosbranden woeden in Turkije

Natuurbrand Sinds afgelopen week staan in Turkije grote stukken bos en andere natuur in brand. Bewoners en toeristen zijn geëvacueerd, terwijl vele huizen door de branden worden verzwolgen.
Het vuur heeft een mediterraan toeristisch gebied bij Marmaris bereikt, dat ten zuiden van de stad Izmir ligt. Hierbij vielen vorige week zeker drie doden.
Foto Yasin Akgul / AFP
Mensen proberen met takken het vuur te doven. Turkije wordt bij de bluswerkzaamheden geholpen met blusvliegtuigen uit onder andere Kroatië, Spanje en Rusland.
Foto Ilyas Akengin / AFP
Volgens het ministerie van Bos- en Landbouw zijn branden uitgebroken in 32 verschillende provincies, waarbij al zeker acht mensen zijn omgekomen. Het grootste deel van de branden is intussen onder controle, maar op sommige plekken laait het vuur weer op door de wind en hitte.
Foto AFP
Autoriteiten proberen het vuur weg te houden van woonwijken, terwijl de bewoners hun huizen zijn uit gevlucht.
Foto Kaan Soyturk / REUTERS
Woonwijken en toeristische resorts zijn geëvacueerd vanwege de brand, hier zichtbaar bij kuststad Manavgat. Bij toeristische trekpleister Bodrum is een groep toeristen per boot in veiligheid gebracht.
Foto Ilyas Akengin / AFP
Om de branden onder controle te krijgen zijn 45 helikopters en 13 blusvliegtuigen ingezet. Daarnaast zijn honderden brandweerwagens actief, maar het vuur is niet overal gemakkelijk vanaf het land te bereiken.
Foto Umit Bektas/ REUTERS
Naast de acht dodelijke slachtoffers worden momenteel ook 27 mensen behandeld in ziekenhuizen in het land.
Foto AFP
De branden kosten ook aan talloze dieren het leven.
Foto Kaan Soyturk / REUTERS
Toeristen wachten op een boot om geëvacueerd te worden vanuit Bodrum.
Emre Tazegul / AP
Zeker honderd mensen zijn gewond geraakt bij de branden. De bosbranden zijn de zwaarste in Turkije sinds jaren.
Foto AFP
Dit jaar is al bijna 95.000 hectare bos door de branden getroffen. Gemiddeld genomen is dit 13.500 hectare per jaar.
Foto Umit Bektas / REUTERS
Op de Turkse overheid is kritiek omdat zij zelf geen blusvliegtuigen meer heeft om het vuur onder controle te krijgen. Meerdere landen helpen Turkije, maar een aanbod van Israël zou het hebben afgeslagen.
Foto Ismail Coskun /IHA via AP
De huidige branden woeden nu nog voornamelijk aan de zuidkust bij Bodrum, Marmaris en Manavgat.
Foto Yasin Akgul / AFP
Veel woningen zijn getroffen door de brand. De hittegolf die het zuiden van Europa treft, heeft ook gezorgd voor branden in Italië en Griekenland. Ook daar worden bewoners geëvacueerd.
Foto AFP
De Turkse overheid stelt dat sommige van de branden aangestoken zouden zijn door rebellen van de PKK, maar heeft daarvoor geen bewijs. Waarschijnlijker is dat het te maken heeft met de hittegolf in het zuiden van Europa. Door klimaatverandering ontstaan wereldwijd steeds meer extreme weersomstandigheden.
Foto Handout /REUTERS