Laatste nieuws coronacrisis

Marokko voert avondklok in vanwege oplopend aantal coronabesmettingen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC de ontwikkelingen rondom de wereldwijde coronacrisis bij. Dit was het belangrijkste nieuws van maandag 2 augustus:

 • In de ziekenhuizen lagen maandagmiddag 719 coronapatiënten, 36 meer dan een dag eerder. Van hen lagen 197 op de intensive care. Het RIVM meldde 2.136 positieve coronatests.
 • Wie geprikt is met het coronavaccin van Janssen moet vanaf 14 augustus vier weken wachten met het opvragen van een bewijs van volledige vaccinatie in de CoronaCheck-app. Eerder werd hiervoor twee weken aangehouden. Uit onderzoek is echter gebleken dat de hoeveelheid aangemaakte antistoffen na vier weken groter was dan na twee weken.
 • Eendaagse festivals kunnen na 14 augustus slechts onder strenge voorwaarden georganiseerd worden. Zo mogen er maximaal 750 mensen komen. Ook moeten bezoekers volledig gevaccineerd zijn, een negatieve testuitslag kunnen tonen of het virus hebben doorgemaakt, zo kondigde het kabinet maandag aan.
 • Volwassen Nederlanders die een afspraak voor een tweede coronavaccinatie hebben na 16 augustus, kunnen deze met een week vervroegen. Het ministerie van Volksgezondheid zei maandag dat de GGD’s hiervoor voldoende vaccins en ‘prikcapaciteit’ beschikbaar hebben.

Lees hier het nieuwe blog van dinsdag 3 augustus

Marokko verlengt avondklok vanwege oplopend aantal coronabesmettingen

Vanaf dinsdag gelden in heel Marokko verscherpte coronamaatregelen om het sinds een week scherp stijgende aantal besmettingen het hoofd te bieden. Dat hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt. Zo geldt in het hele land vanaf dinsdag een avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur, voorheen ging de maatregel om 23.00 uur in. Daarnaast zijn de steden en toeristentrekpleisters Casablanca, Agadir and Marrakech uitsluitend toegankelijk voor reizigers die volledig zijn gevaccineerd of in het geval van een medische noodzaak.

Sinds eind juli neemt het aantal coronagevallen in Marokko sterk toe. Maandag zijn ruim zesduizend nieuwe besmettingen geregistreerd, na een weekend waarin dat aantal rond de negenduizend schommelde. De cijfers verontrusten de autoriteiten, aangezien het dagelijkse aantal coronagevallen in het Noord-Afrikaanse land sinds eind januari niet meer boven de duizend was uitgekomen. Sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn in Marokko in totaal ruim zeshonderdduizend coronagevallen en bijna tienduizend doden vastgesteld. Zo’n 28 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.

De oorzaak van de verslechterde coronasituatie in Marokko is onduidelijk, evenals of het opgelaaide virus mogelijk mede is veroorzaakt door het toerisme dat recentelijk weer op gang is gekomen. In juni maakten de autoriteiten van het Noord-Afrikaanse land bekend de grenzen te heropenen voor buitenlandse reizigers. Vervolgens ontstond in onder meer Nederland een run op tickets naar Marokko.

Een vrouw met kinderwagen wandelt langs het strand in de Zuid-Marokkaanse stad Agadir. Foto Olivier Hoslet/EPA

Advies over derde coronaprik binnen enkele weken verwacht

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over het nut van een derde coronaprik. Dat advies wordt binnen enkele weken verwacht. Ondertussen stelt het RIVM dat momenteel nog onvoldoende duidelijk is of een zogeheten booster shot extra bescherming biedt. Het instituut zegt onderzoeken hierover af te wachten.

Inmiddels stellen steeds meer rijke landen een derde prik beschikbaar aan hun bevolking: de Israëliërs en de Britten nemen hierin het voortouw door deze extra injecties beschikbaar te stellen voor kwetsbaren en ouderen. Ook Duitsland biedt vanaf september een derde prik aan.

Lees hier het hele artikel: De vaccinfabrikanten zien een booster wel zitten, en nu ook steeds meer rijke landen

ID&T wil OMT-advies inzien, komt dan met besluit over kort geding

Evenementenorganisator ID&T, dat een groep van veertig andere branchegenoten aanvoert in een kort geding dat op 9 juli werd aangespannen, heeft maandag teleurgesteld gereageerd op het kabinetsbesluit. De organisator wil eerst het onderliggende OMT-advies en de onderbouwing daarvan inzien. Daarna wordt besloten of het kort geding wordt voorgezet of niet.

Na het persmoment maandagmiddag bleef de organisator „met veel vragen zitten”, aldus operationeel directeur Rosanne Janmaat in een verklaring. „Waarop is de capaciteit van 750 gebaseerd en op basis van welke parameters kunnen we wel open? Waarom is het sinds kort ineens mogelijk massaal op vakantie te gaan in Europa, en kun je in Nederland niet een wat groter festival bezoeken?”

Volgens Janmaat ontbreekt het aan een duurzaam beleid ten aanzien van evenementen. „Er is de afgelopen anderhalf jaar door de overheid gecommuniceerd dat als iedereen die dat wil gevaccineerd is, we weer open gaan.” Op 1 september zou iedereen die dat wil gevaccineerd kunnen zijn, aldus Janmaat.

Lees de analyse: Kabinet staat kleine evenementen toe, maar geen summer of love

Afname aantal positieve tests zet door, 2.136 meldingen

Het aantal nieuwe meldingen van positieve coronatests bij het RIVM is voor de vierde dag op rij afgenomen. Tussen zondag- en maandagochtend zijn 2.136 nieuwe positieve tests gemeld. Dat is het laagste aantal positieve coronatests dat sinds begin juli werd gemeld.

De piek in het aantal besmettingen is hiermee op zijn retour: vorige week werden er op maandag 3.845 meldingen van positieve coronatests gedaan, een week eerder 8.878. In de afgelopen 24 uur is er geen enkel nieuw sterfgeval als gevolg van het coronavirus gemeld.

Studentenbond: introductieweken dupe van te vroege versoepelingen

De nieuwe beperkingen die het kabinet heeft afgekondigd voor ééndaagse festivals, maken veel activiteiten in de introductieweken voor studenten moeilijk of zelfs onmogelijk te organiseren. Dat stelt vicevoorzitter Joshua de Roos van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) tegenover NRC. Hierdoor zijn de studenten volgens de vicevoorzitter de dupe van „de inschattingsfouten van het kabinet”.

Volgens de nieuwe maatregelen mogen bij buitenevenementen maximaal 750 mensen worden ontvangen, die daarbij een toegangsbewijs nodig hebben om te tonen dat zij zijn gevaccineerd, getest of recent van een besmetting zijn hersteld. Binnen moet 1,5 meter afstand worden gehouden. De Roos stelt dat studenten met aangepaste introductieweken veel zullen mislopen. „[Dit is] een belangrijke tijd voor studenten om kennis te maken met hun stad, onderwijsinstelling en medestudenten.”

De maatregelen zijn het gevolg van de versoepeling van de coronamaatregelen, waardoor in juli een piek in coronabesmettingen ontstond.

Ruim 700 ziekenhuisbedden bezet door coronapatiënten

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur toegenomen. Er waren maandagmiddag 719 mensen opgenomen - een toename van 36 patiënten ten opzichte van een dag eerder. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Van alle opgenomen coronapatiënten liggen er maandag 197 op de intensive care. Dat zijn er tien meer dan zondag. 522 patiënten met Covid-19 bevinden zich op de reguliere verpleegafdelingen. Zondag waren dat er nog 496. De ziekenhuisbezetting door coronapatiënten is de laatste weken aan het oplopen, als gevolg van de besmettingspiek na het loslaten van veel coronamaatregelen op 26 juni.

‘Wachttijd’ Janssen-vaccin gaat van twee naar vier weken

Wie is gevaccineerd met het Janssen-vaccin, moet vanaf 14 augustus niet twee maar vier weken wachten tot hij of zij een QR-code kan opvragen. Voor wie al met het vaccin is ingeënt, geldt vanaf nu het dringende advies om de vier weken aan te houden. Dat heeft demissionair premier Rutte maandagmiddag bekendgemaakt op een persmoment.

Van het Janssen-vaccin is in principe één prik voldoende om beschermd te zijn tegen het coronavirus. Wel bleek uit onderzoek dat de hoeveelheid antistoffen na vier weken groter is dan na twee, waardoor het volgens Rutte beter is om langer te wachten zodat het vaccin volledig werkzaam is.

Een eerder besluit van het kabinet om iedereen die een Janssen-prik had gehad, meteen een QR-code te geven, leidde tot een run op de vaccins door met name jongeren die weer het uitgaanscircuit in wilden. Hierop ontstond een flinke piek in het aantal besmettingen, mogelijk doordat de vaccins nog niet volledig waren ingewerkt. Wat ook meespeelde, was de geldigheidsduur van 40 uur voor PCR-tests voor toegang in plaats van de geadviseerde 24 uur die uit de Fieldlabs-proeven naar voren kwam.

Eendaagse festivals vanaf 14 augustus toegestaan, maximaal 750 bezoekers

Eendaagse festivals kunnen vanaf 14 augustus doorgaan, maar alleen onder strenge voorwaarden. Zo geldt een maximum bezoekersaantal van 750 en moeten bezoekers volledig gevaccineerd zijn, het virus hebben doorgemaakt of beschikken over een negatieve testuitslag. Dat zei demissionair premier Mark Rutte (VVD) maandagmiddag tijdens een persconferentie.

Optredens op festivals mogen alleen plaatsvinden in de open lucht, of in een tent die van alle kanten open is. Eendaagse festivals die door het kabinetsbesluit geen mogelijkheid zien om door te kunnen gaan, bijvoorbeeld omdat zij veel meer bezoekers zouden ontvangen, kunnen een beroep doen op een van de garantieregelingen voor evenementorganisatoren.

Bezoekers van festivals wordt geadviseerd om zich vijf dagen na een festivalbezoek te laten testen. Voor personeel, vrijwilligers en artiesten op festivals kan juridisch geen testplicht worden opgelegd en geldt een testadvies.

Vorige week besloot het demissionair kabinet al dat meerdaagse festivals zonder vaste zitplaats en met overnachting tot 1 september niet door kunnen gaan. Festivals als Lowlands en Mysteryland kunnen hierdoor een beroep doen op het garantiefonds.

Afbouw van het festival 7th Sunday: Live Again!, dat op het laatste moment werd afgelast. Foto Sem van der Wal/ANP

Criminaliteit stijgt weer richting niveau van voor coronapandemie

Het aantal misdrijven in Nederland was in de maand juni weer bijna op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Dat blijkt uit openbare gegevens van de politie, waar Trouw maandag over bericht. Er werden 63.302 misdrijven gepleegd, bijna evenveel als in juni 2019. Op het laagste punt registreerde de politie tijdens de coronapandemie in één maand 51.439 misdrijven.

Doordat mensen vaker thuiswerkten sinds het begin van de coronapandemie, daalde vooral het aantal woninginbraken. Noteerde de politie in december 2019 nog 4.714 woninginbraken, in mei 2020 daalde dit cijfer naar 1.360. Na een kleine opleving in de winter bleef in juni 2021 het aantal inbraken laag, met 1.681. Ook winkeldiefstal en inbraken bij bedrijven kwamen minder vaak voor, omdat deze (deels) gesloten bleven.

Het aantal meldingen van (huiselijke) mishandeling is ongeveer gelijk gebleven, net als het aantal misdrijven waarbij sprake is van moord of doodslag. Het aantal zedenmisdrijven dat in juni werd genoteerd was voor het eerst hoger dan in de junimaand van 2019: 785 om 737.

De politie registreerde 63.302 misdrijven in juni 2021. Foto Lex van Lieshout/ANP

Omzet Heineken sterk toegenomen na versoepelen coronamaatregelen

In het eerste halfjaar heeft bierbrouwer Heineken de omzet fiks zien toenemen. Doordat in veel landen de horeca weer open kon vanwege versoepelde coronamaatregelen, is er stukken meer bier verkocht wereldwijd in vergelijking met het eerste halfjaar van 2020. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

De verkoop nam met 9,6 procent toe ten opzichte van hetzelfde halfjaar in 2020, met een omzet van ongeveer 10 miljard euro. Maar dat ging niet overal gelijkmatig: voornamelijk in Afrika en Azië ziet Heineken een lagere toename vanwege nieuwe coronamaatregelen die het gevolg zijn van de verspreiding van de Deltavariant. Daarnaast waarschuwt topman Dolf van den Brink voor de toename van grondstofkosten, waardoor hij verwacht dat de totale verkoop van 2021 onder die van prepandemiejaar 2019 zal liggen.

Heineken zag ook een toename in de verkoop van alcoholvrij bier, waarvan steeds meer varianten op de markt worden gebracht. In totaal werd daarvan 750 miljoen liter verkocht. Vooral in Europa en in de Amerika’s nam de verkoop hiervan toe. Wel schrapt de bierbrouwer wereldwijd achtduizend banen, onder andere met het versimpelen van de productielijn door minder verschillend verpakkingsmateriaal te gebruiken.

Lees ook: Alle cafés moeten ineens bier hebben

Heineken probeert onder andere meer klanten naar zijn duurdere biersoorten te bewegen om de omzet op te krikken. Foto Arnd Wiegmann/Reuters

Ook 18-plussers kunnen tweede prik vervroegen

Nederlanders van achttien jaar en ouder die na 16 augustus een tweede prikafspraak hebben gepland, kunnen deze met een week vervroegen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn hiervoor voldoende vaccins op voorraad en is bij de GGD voldoende ‘prikcapaciteit’ beschikbaar. Zij ontvangen een sms van de GGD, waarna via het landelijk afsprakennummer telefonisch de afspraak naar voren kan worden gehaald.

Sinds vorige week konden jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar al hun afspraak vervroegen. Dat was volgens het ministerie „relatief eenvoudig”, omdat zij uitsluitend met het vaccin van BioNTech/Pfizer worden geprikt.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Na de jongeren kunnen nu ook 18+’ers hun 2e prik vervroegen. Staat die gepland op of na 16 augustus? Dan nodigt de GGD je uit met een sms. Haal die prik naar voren als je de kans krijgt! Zo gaan we nog sneller naar een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. 👉 https://t.co/VU4mTLsjVI https://t.co/Xct9lw9ZyS

Spuiten met het Janssen-vaccin. Foto Sander Koning/ANP

‘Verenigd Koninkrijk gaat in september derde prik toedienen’

Hoe verloopt de coronacrisis in de rest van de wereld? Een rondje langs het buitenland.

 • Het Verenigd Koninkrijk begint in september met het aanbieden van boostershots van het coronavaccin. Dat meldde de Britse krant The Telegraph zondag. 32 miljoen Britten krijgen de optie om een extra prik te halen, die ervoor moet zorgen dat de immuniteit tegen Covid-19 wordt versterkt. Welke vaccins hiervoor worden gebruikt, is nog niet bekend. De nieuwe vaccinatieronde zou op 6 september moeten beginnen en begin december voltooid zijn.
 • De harde lockdown in de Australische stad Brisbane zou dinsdag aflopen, maar is verlengd tot aankomende zondag. De autoriteiten constateren dat de genomen maatregelen tot nu toe niet afdoende zijn om de opkomst van de Deltavariant van het virus te beteugelen. In Sydney zijn militairen begonnen met patrouilleren om de quarantaineverplichting te handhaven, meldt persbureau Reuters.
 • De regering van Nieuw-Zeeland is van plan om seizoenarbeiders afkomstig van de Pacifische eilanden Tonga, Samoa en Vanuatu zonder quarantaineverplichting toe te laten tot het land. Zij zijn nodig om het tekort aan arbeidskrachten in de landbouw tegen te gaan. Minister-president Jacinda Ardern zei maandag dat zo’n drieduizend mensen nodig zijn. Op de Pacifische eilanden zijn op dit moment geen coronauitbraken, in totaal noteerden Samoa, Tonga en Vanuatu sinds het begin van de coronapandemie zeven besmettingen.
 • Een medewerker van de NHS opent de gordijnen van een pop-up vaccinatielocatie in Oost-Londen. Foto Kirsty O’Connor/PA via AP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen in binnen- en buitenland bij rondom het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus:

 • Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben hun coronavaccins in de jongste contracten met de Europese Unie duurder gemaakt, zo meldde de Financial Times. Pfizer heeft de prijzen met een kwart verhoogd, Moderna met een tiende.
 • In de ziekenhuizen lagen zondagmiddag 683 coronapatiënten. Dat waren er zestien meer dan een dag eerder. Daarnaast kreeg het RIVM tussen zaterdag- en zondagmiddag 2.350 meldingen van positieve coronatests en twee meldingen van sterfgevallen als gevolg van het coronavirus.
 • In verschillende steden werd afgelopen weekend gedemonstreerd tegen landelijke coronapassen, waarmee inwoners met een vaccinatie- of testbewijs meer vrijheden krijgen. In Parijs gingen zo’n vijftienduizend mensen de straat op, in heel Frankrijk zo’n tweehonderdduizend. Ook in Duitsland werd gedemonstreerd; de politie pakte zeker vijfhonderd demonstranten op.
 • De Rotterdamse haven begint met een vaccinatieproef voor zeelieden. De komende twee maanden zullen 10.000 doses beschikbaar worden gesteld voor zeelieden die via schepen in de haven komen, aldus branchevereniging KVNR. Het programma moet toegankelijk zijn voor opvarenden van buitenlandse rederijen.

Lees hier het hele blog van zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus terug