Wit-Russische atlete onder dwang naar vliegveld Tokio, voorkomt uitzetting

Olympische Spelen De 24-jarige sprinter Kristina Tsimanoeskaja uitte zaterdag kritiek op haar coach. Hierop probeerde de Wit-Russische delegatie haar naar huis te sturen.
Kristina Tsimanoeskaja wordt begeleid door Japanse agenten op het vliegveld van Tokio.
Kristina Tsimanoeskaja wordt begeleid door Japanse agenten op het vliegveld van Tokio. Foto Issei Kato/Reuters

De Wit-Russische atlete Kristina Tsimanoeskaja is zondag onder dwang van de Wit-Russische delegatie op de Olympische Spelen afgevoerd naar het vliegveld van Tokio. De 24-jarige sprinter uitte zaterdag kritiek op haar coaches, volgens haar de aanleiding om haar terug te laten sturen naar Minsk. Op het vliegveld stapte ze naar de Japanse politie, waardoor ze wist te voorkomen op een vlucht naar Istanbul te worden gezet. De vlucht vertrok volgens de Wit-Russische journalist Tadeusz Giczan zonder Tsimanoeskaja.

Volgens de journalist is Tsimanoeskaja even na 01.00 uur Japanse tijd vervoerd naar een „ongespecificeerde ‘veilige plek’”. Ze zou van plan zijn politiek asiel aan te vragen in Europa. Tegen het Wit-Russische radiostation Euroradio zei Tsimanoeskaja aan het begin van de middag nog bang te zijn om terug te keren naar Minsk.

Op het vliegveld van Tokio zocht Tsimanoeskaja de Japanse politie op. In de onzekere uren die volgden vroeg ze in een videoboodschap het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om hulp. Die organisatie liet zondagavond weten met Tsimanoeskaja gepraat te hebben toen zij op het vliegveld was. „Ze heeft ons verteld dat ze zich veilig voelde”, aldus een verklaring van het IOC. De organisatie zegt „gesprekken met Kristina Tsimanoeskaja en de autoriteiten voort te zetten om de te nemen stappen te bepalen.”

Dopingtest

Tsimanoeskaja, die eerder in actie kwam op de 100 meter en op de startlijst staat voor de 200 meter-series van maandag, verweet de Wit-Russische sportbond zaterdag op Instagram dat ze tegen haar wil en zonder haar medeweten was ingeschreven voor de Wit-Russische 4×400 meter estafetteploeg. Ze zou enkele leden van de estafetteploeg hebben moeten vervangen, omdat ze niet vaak genoeg op doping zouden zijn getest voorafgaand aan de wedstrijd.

Het Wit-Russische Olympisch Comité stelde in een verklaring dat een doktersadvies over haar „emotionele, psychologische staat” aanleiding was voor het besluit om Tsimanoeskaja terug te trekken. Tsimanoeskaja zei tegen Euroradio dat twee leden van de Wit-Russische delegatie haar zondagochtend hadden opgezocht met het bevel haar spullen te pakken. Vervolgens brachten ze haar naar het vliegveld, waar ze met een vlucht van Turkish Airlines via Istanbul terug zou worden gevlogen naar Minsk.

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja dankte aan het eind van de middag het IOC op Twitter voor „de snelle reactie”. Medewerkers van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken zouden zondagavond naar het vliegveld om met Tsimanoeskaja in gesprek te gaan.