Verstappen is leiding in klassement kwijt aan Hamilton, Ocon wint in Hongarije

Formule 1 Max Verstappen finishte op de Hungaroring op de tiende plaats. De Brit Lewis Hamilton werd derde en staat nu zeven punten voor op de Nederlandse coureur.
Max Verstappen voor aanvang van de Grand Prix in Hongarije zondag.
Max Verstappen voor aanvang van de Grand Prix in Hongarije zondag. Foto Florion Goga/Reuters

Max Verstappen is na een Grand Prix van Hongarije op de Hungaroring de leiding in de WK-stand kwijtgeraakt aan de Brit Lewis Hamilton in een race vol incidenten. In de race, die verrassend werd gewonnen door de Fransman Esteban Ocon, finishte de Nederlander op een tiende plaats. Hamilton werd derde en staat nu zeven punten voor op Verstappen in het klassement. Sebastian Vettel werd tweede op de Hungaroring.

Verstappen had net als tijdens de vorige race, op het Britse Silverstone, geen geluk bij de start van de race. Op een natte baan waren veel botsingen in de eerste bocht. Verstappen had de voor hem gestarte Valtteri Bottas al ingehaald toen Bottas bij Lando Norris achterop botste. Norris ramde op zijn beurt de zijkant van Verstappen. Bottas knalde ook Verstappens teamgenoot Sergio Perez van de baan. Bottas en Perez vielen allebei uit. Veel andere auto’s liepen schade op. Ook Lando Norris kon bij de herstart niet verder.

De schade aan de auto van Verstappen was aanzienlijk. Hij moest een extra pitstop maken. De race werd tijdelijk stilgelegd omdat er veel wrakstukken op de baan lagen. Verstappen moest de race op de dertiende plaats hervatten. Lewis Hamilton, die vanaf pole position vertrok, lag aan kop.

Bandenwissel

Hamilton stond echter als enige op de grid bij de herstart, omdat alle andere coureurs in de opwarmronde voor de herstart van banden wisselden vanwege de bijna droge baan. Dat bleek de juiste keuze: door de blunder belandde Hamilton even op de laatste plaats na zijn bandenwissel en ging Esteban Ocon verrassend aan de leiding voor Sebastian Vettel.

Hoewel Verstappen de race kon hervatten, was er zichtbare schade aan zijn auto die hem verhinderde om zich nog in de strijd om voor de podiumplaatsen te mengen. Hij reed lange tijd buiten de punten maar wist uiteindelijk nog één punt te winnen. Hij startte zondag met een nieuwe motor in zijn Red Bull. Na de kwalificatie van zaterdag werd alsnog een probleem ontdekt: volgens Honda was dat mogelijk een gevolg van de crash van twee weken eerder op Silverstone.

De mechanische ingreep had geen consequenties voor de startpositie van de Nederlander. Hij noteerde in de kwalificatie de derde tijd. De Formule 1 gaat na een zomerstop van vier weken verder op 29 augustus met de Grote Prijs van België op het circuit van Spa-Francorchamps. Twee weken later is de GP van Nederland op het circuit van Zandvoort. (ANP)