Taliban vallen luchthaven grote stad Afghanistan aan

Kandahar De Taliban voerden zeker drie raketaanvallen uit op de luchthaven van de tweede stad van Afghanistan. Vooralsnog zijn geen gewonden gemeld.
Een konvooi van het Afghaanse leger in de provincie Kandahar, vlak buiten de gelijknamige stad.
Een konvooi van het Afghaanse leger in de provincie Kandahar, vlak buiten de gelijknamige stad. Foto Danish Siddiqui/Reuters

De Taliban in Afghanistan hebben in de nacht van zaterdag op zondag de luchthaven aangevallen van het zuidelijke Kandahar, de tweede stad van het land. Volgens internationale persbureaus ging het om zeker drie raketaanvallen. De luchthaven is voorlopig gesloten, onder meer vanwege een beschadigde landingsbaan.

Lees ook: China vraagt Taliban om hulp tegen moslim-extremisme

Volgens de Afghaanse autoriteiten zijn er vooralsnog geen doden of gewonden gemeld. Een woordvoerder van de Taliban zegt tegen persbureau Reuters de luchthaven te hebben aangevallen omdat deze werd gebruikt voor vijandelijke luchtaanvallen op hen. De Taliban rukten de afgelopen weken op naar Kandahar. Er kwamen al eerder berichten van geweld in en rond de stad.

Hoewel de meeste recente confrontaties tussen de Taliban en het Afghaanse leger plaatsvinden in gebieden met een relatief lage bevolkingsgraad, dreigt het geweld zich te verplaatsen naar grotere steden en andere dichtbevolkte gebieden. Zo vonden naast in Kandahar de afgelopen dagen opnieuw gevechten plaats in Herat, de derde stad van het land, en Lashkar Gah, hoofdstad van de zuidelijke provincie Helmand.

Vertrek buitenlandse troepen

De Taliban wint de afgelopen maanden aan terrein in Afghanistan nadat het grootste deel van de westerse mogendheden is vertrokken uit het land. Dat leidt tot gewelddadige confrontaties met Afghaanse regeringstroepen, die zich nu zonder buitenlandse steun staande proberen te houden tegenover de extremistische groepering.

Bij het Afghaanse oorlogsgeweld zijn in mei en juni 2.392 burgerslachtoffers gevallen, volgens cijfers die de Verenigde Naties afgelopen week publiceerde. Dat is evenveel als in de eerste vier maanden van 2021 samen, en het hoogste aantal dat in deze maanden werd geteld sinds de VN de cijfers begon bij te houden in 2009.

Lees dit artikel over Afghaanse tolken die wachten op evacuatie naar Nederland

Evacuaties Afghaans personeel

Nu de Taliban steeds verder oprukt in Afghanistan, is de Amerikaanse strijdmacht begonnen met een operatie om Afghaans personeel over te brengen naar de VS. Het gaat om bijvoorbeeld tolken en chauffeurs, die door hun assistentie aan de VS nu als vijand worden gezien door de Taliban en daardoor risico lopen slachtoffer te worden van wraakacties. Een eerste groep van tweehonderd Afghanen is vrijdag overgebracht naar de VS. Dat is pas een begin; in totaal wachten naar schatting momenteel 2.500 Afghanen op een Amerikaanse evacuatievlucht.

Afghaans personeel komt meestal in aanmerking voor asiel in de landen waarvoor zij tijdens de oorlog werkzaamheden verrichtten. Daar gaan echter dikwijls langzame, bureaucratische processen aan vooraf. Dat geldt ook voor tientallen tolken die voor het Nederlandse leger werkten tijdens de missie in Afghanistan. Onder meer vanuit de Tweede Kamer klinkt de roep om meer haast te maken in het beoordelen van hun aanvragen voor evacuatie.