Ook VS en VK beschuldigen Iran van aanval op olietanker nabij Oman

Spanningen Twee mensen kwamen donderdag om het leven bij een aanval op een olietanker die werd geëxploiteerd door een Israëlische zakenman. Israël beschuldigde Iran van de aanval.
Donderdagavond werd een olietanker nabij Oman aangevallen. Het betreft niet hetzelfde schip als op de foto.
Donderdagavond werd een olietanker nabij Oman aangevallen. Het betreft niet hetzelfde schip als op de foto. Foto Rawad Madanat/AFP

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben Iran er zondag van beschuldigd eerder deze week een aanval op een olietanker nabij Oman te hebben uitgevoerd. Dat melden internationale persbureaus. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken beloofde dat de VS met een „gepaste reactie” zullen komen op de aanval, waarbij twee mensen om het leven kwamen.

Blinken stelde op basis van „beschikbare informatie” ervan overtuigd te zijn dat de aanval het werk van Iran was en door middel van drones werd uitgevoerd. Blinken voegde daaraan toe dat er „geen rechtvaardiging” zou zijn geweest voor de aanval. Eerder op de dag zei zijn Britse evenknie Dominic Raab te geloven dat het een „opzettelijke en gerichte schending van het internationaal recht door Iran” betrof. De Israëlische premier Naftali Bennett zei eerder al er zeker van te zijn dat Iran achter de aanval zat.

Ontkenning

Geen van de landen specificeerde op basis van welke informatie zij Iran verdenken van de aanval op de olietanker. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende tot nu toe dat Iran betrokken is bij het incident en noemt de beschuldigingen „nergens op gebaseerd”.

De olietanker in kwestie, de Mercer Street, wordt geëxploiteerd door de Israëlische miljardair Eyal Ofer en werd donderdagavond nabij de kust van Oman aangevallen. Afgezien van de twee overleden bemanningsleden, een Brit en een Roemeen, bleef de rest van de bemanning ongedeerd. Iran is volgens Israël vaker verantwoordelijk voor aanvallen op schepen in de Golf van Oman. Waar het schip nu ligt, is niet bekend. Het zou na de aanval door de Amerikaanse marine naar een veilige plek zijn geëscorteerd. De Britse marine kondigde al aan onderzoek te doen naar het incident.