Laatste nieuws Tokio 2020

Nederland tiende in medailleklassement

In dit blog houdt NRC de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws bij uit Tokio. Op het programma van de Olympische Spelen staan vandaag de finales 50 meter vrije slag (met Ranomi Kromowidjojo en Thom de Boer) en de hockeymannen spelen de kwartfinale tegen Australië.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog af. De redactie van NRC houdt elke dag de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen rondom de Olympische Spelen in Tokio.

Volg hier het volgende blog van maandag 2 augustus

Nederland tiende in medailleklassement

Met de bronzen medaille van Marit Bouwmeester heeft de Nederlandse equipe zondag één plak aan het totaal toegevoegd. Daarmee staat Nederland tiende in het medailleklassement. Net als nummer negen Italië behaalde TeamNL vier gouden medailles, maar de Italianen sleepten één zilveren plak meer in de wacht en staan daardoor een plek hoger.

Beachvolleybalduo Brouwer/Meeuwsen uitgeschakeld door Noren

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn er op de Olympische Spelen niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken. Het Nederlandse duo werd met 21-17 21-19 verslagen door de hoger ingeschaalde Noren Anders Mol en Christian Sørum.

Mol en Sørum, die in 2018 en 2019 Europees kampioen werden, staan eerste op de olympische ranglijst. Brouwer en Meeuwsen bezetten daarop de zesde plek.
Brouwer (31) en Meeuwsen (33) pakten vijf jaar geleden op de Spelen van Rio de Janeiro nog een bronzen plak. Ze hadden in de groepsfase twee zeges geboekt en verloren hun derde duel in de poule, waardoor ze bij de laatste zestien aan de sterke Scandinaviërs werden gekoppeld.

Het duo Brouwer/Meeuwsen was het enige overgebleven Nederlandse koppel in het olympische beachvolleybaltoernooi. Bij de vrouwen zijn de duo’s Stam/Schoon en Keizer/Meppelink al uitgeschakeld.

Robert Meeuwsen baalt nadat de Noren een punt hebben behaald. Foto Pilar Olivares/Reuters

Italiaan Jacobs volgt Bolt op als olympisch kampioen 100 meter

De Italiaanse sprinter Lamont Marcell Jacobs is de opvolger van Usain Bolt als olympisch kampioen op de 100 meter. Hij finishte zondag in de finale na 9,80 seconden en bleef daarmee de Amerikaan Fred Kerley (9,84) en de Canadees André de Grasse (9,89) voor. De Brit Zharnell Hughes maakte een valse start en werd meteen uit de strijd genomen.

De Italiaan Lamont Marcell Jacobs snelt naar goud op de 100 meter. Foto Peter Jebautzke/Reuters

‘Wit-Russische atlete onder dwang naar vliegveld na kritiek op Wit-Russische officials’

De Wit-Russische atlete Kristina Tsimanoeskaja is zondag onder dwang van de Wit-Russische delegatie op de Olympische Spelen afgevoerd naar het vliegveld van Tokio. De 24-jarige sprintster had zaterdag kritiek geuit op haar coaches, wat volgens haar de aanleiding was voor het besluit om haar terug te sturen naar Minsk. Op het vliegveld stapte ze naar de Japanse politie, waardoor ze wist te voorkomen op een vlucht naar Istanboel te worden gezet.

Kristina Tsimanoeskaja werd zondagochtend onder dwang naar het vliegveld in Tokio gebracht. Het Internationaal Olympisch Comité heeft de Wit-Russische delegatie opheldering gevraagd.

De Wit-Russische atlete Christina Tsimanoeskaja in gesprek met de Japanse politie op het vliegveld in Tokio. Foto Issei Kato/Reuters

Turnster Derwael pakt eerste goud voor België

Turnster Nina Derwael heeft de eerste gouden medaille voor België behaald op de Spelen in Tokio. In de finale aan de brug met ongelijke leggers was ze een klasse apart, ook omdat haar Amerikaanse concurrente Sunisa Lee, olympisch kampioen op de meerkamp, geen perfecte oefening turnde: 14.500 punten. Derwael, die na Lee aan de beurt was, kwam tot een score van 15.200. De Russin Anastastija Iljankova pakte zilver met een score van 14.833.

Op het onderdeel sprong was er een primeur: Rebecca Andrade, de nummer twee van de meerkamp, pakte de eerste gouden turnmedaille voor Brazilië bij de vrouwen. Met een score van 15.003 bleef zij de Amerikaanse MyKayla Skinner (14.916) en de Zuid-Koreaanse Yeo Seo-jeong (14.733) voor.

De Belgische turnster Nina Derwael tijdens de finale op het onderdeel brug met ongelijke leggers. Foto Jeff Roberson/AP

Nadine Visser naar finale 100 meter horden

Nadine Visser heeft op de Olympische Spelen de finale bereikt van de 100 meter horden. De 26-jarige atlete liep in haar halve finale naar de derde plaats in 12,63. Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico won die heat in een zeer snelle 12,26, de Jamaicaanse Megan Tapper zat met 12,62 net voor Visser, die zich als tijdsnelste plaatste voor de eindstrijd. De finale is maandag om 04.50 uur Nederlandse tijd.

Visser is tweevoudig Europees kampioene indoor op de 60 meter en is met 12,62 houdster van het Nederlands record op de 100 meter horden. Ze liep dat in 2019 in de halve finales bij de WK in Doha. Op dat toernooi eindigde ze als zesde in de finale in 12,66. Visser was er 5 jaar geleden ook bij op de Olympische Spelen van Rio, maar toen op de zevenkamp. Ze eindigde als negentiende.

Nadine Visser (midden) tijdens haar halve finale op de 100 meter horden. Foto Dylan Martinez/Reuters

Vijfde plaats voor schoonspringster Jansen

Schoonspringster Inge Jansen is bij de Spelen als vijfde geëindigd in de finale van de 3-meterplank. Zij kwam uit op een totaal van 311,05 punten. Het goud was voor de Chinese titelverdedigster Shi Tingmao met 383,50 punten. Haar landgenote Wang Han pakte het zilver (348,75), voor de Amerikaanse Krysta Palmer (343,75).

Jansen presteerde goed in de finale. Ze begon met twee sprongen van 63,00 punten, daarna volgende één sprong van 58,50. Vervolgens ging haar score weer omhoog naar 63,55 en 63,00. De Europees kampioene van 2019 was de eerste Nederlandse schoonspringster in de olympische finale sinds Daphne Jongejans in 1988. Jongejans, zus van de huidige bondscoach Edwin Jongejans, eindigde bij de Spelen van Seoul op de achtste plaats.

De Nederlandse schoonspringster Inge Jansen in actie op de 3-meterplank. Foto Patrick B. Kraemer/EPA

Zverev pakt olympische tennistitel

Alexander Zverev is de opvolger van Andy Murray als olympisch tenniskampioen. In de finale van het mannentoernooi versloeg de 24-jarige Duitser Karen Chatsjanov uit Rusland met 6-3 en 6-1.

Voor Zverev, de nummer 5 van de wereld, is het zijn zesde grote titel uit zijn loopbaan. Hij won al vier masterstoernooien en was in 2018 de beste op de ATP Finals, het eindejaarstoernooi.

In zowel 2012 als 2016 ging de olympische titel naar de Schot Andy Murray, die zich in Tokio op het laatste moment terugtrok. Novak Djokovic, de favoriet voor de titel, werd in de halve finales door Zverev uitgeschakeld en werd uiteindelijk vierde.

Alexander Zverev viert zijn overwinning tegen de Rus Karen Chatsjanov. Foto Vincenzo Pinto/AFP

Franse bokser boos om diskwalificatie, doet ‘protestzit’

De Fransman Mourad Aliev heeft met een sit-in gedemonstreerd tegen zijn diskwalificatie in de kwartfinale van het bokstoernooi. De bokser werd door de jury bestraft vanwege een vermeende kopstoot. Uit onvrede met het besluit bleef Aliev na zijn wedstrijd een uur lang aan de rand van de boksring zitten.

De scheidsrechter besloot aan het einde van de tweede ronde de overwinning toe te kennen aan zijn Britse tegenstander Frazer Clarke vanwege de overtreding. Zwaargewicht Aliev spuugde na de beslissing zijn gebitsbeschermer uit en duwde een tv-camera weg.

Na zijn woede-uitbarsting nam hij plaats aan de rand van de boksring, waar hij in eerste instantie een halfuur bleef zitten. Enkele officials overtuigden hem zijn sit-in te beëindigen, maar na een kwartier keerde Aliev weer terug. Na afloop zei hij dat het besluit „volledig onterecht” was en dat hij aan de winnende hand was: „Ik heb mijn hele leven toegewerkt naar dit toernooi, dus het is logisch dat ik om zoiets boos word.”

De Fransman Mourad Aliev protesteert met een sit-in tegen zijn diskwalificatie. Foto Rungroj Yongrit/EPA

Zwitsers eventingpaard geëuthanaseerd na val

De Zwitserse ruiter Robin Godel heeft zijn paard Jet Set bij de Olympische Spelen in Tokio moeten laten inslapen. Het dier kwam tijdens de cross van het onderdeel eventing ten val en liep een zware beenblessure op.

„Vanwege de ernst van de verwonding en de veroorzaakte pijn moest het paard kort daarna worden geëuthanaseerd”, schreef het Zwitserse Olympische Comité in een verklaring.

Godel (22) raakte niet gewond. Volgens de Zwitserse teamleiding was het ongeval niet te wijten aan een fout van de ruiter of de staat van het terrein van de Seaforest Cross Country Course.

De Nederlandse amazones Merel Blom en Janneke Boonzaaijer werden allebei gediskwalificeerd op de crosscountry en mogen maandag niet meer in actie komen op het laatste onderdeel springen. Blom vergat met haar paard The Quizmaster over een element te springen. Boonzaaijer werd uit de wedstrijd gehaald nadat was gebleken dat zij een hindernis niet goed had genomen.

De Zwitserse ruiter Robin Godel met zijn paard Jet Set. Foto Alessandra Tarantino/AP

Weer een matige dag voor zeilduo Berkhout/Zegers

Zeilsters Lobke Berkhout en Afrodite Zegers kenden zondag bij de Olympische Spelen een wisselende dag in de 470-klasse. Het Nederlandse duo eindigde in de zevende race op de zeventiende plaats. In de tweede race van de dag herstelden ze zich en zeilden naar de zesde plaats.

In de tussenstand staan Berkhout en Zegers, eerder dit jaar tweede op het WK, op de elfde plaats met 67 punten. De Britse Hannah Mills en Eilidh McIntyre gaan aan de leiding met 18 punten. Er staan nog twee races en de medalrace op het programma.

Derde zege voor Nederlandse waterpolosters

De Nederlandse waterpolosters hebben de groepsfase van het olympisch toernooi afgesloten met de derde overwinning op rij. De ploeg van bondscoach Arno Havenga, die al zeker was van een plaats in de kwartfinale, versloeg Canada met 16-12 (4-4, 4-3, 3-2, 5-3). Nederland eindigt naar alle waarschijnlijkheid als derde plek in groep A en moet het dan dinsdag opnemen tegen Hongarije, de nummer twee van poule B.

Hongarije was begin dit jaar in de finale van het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst de tegenstander van Nederland. Beide landen hadden toen al een olympisch ticket te pakken. De Hongaarsen wonnen de finale met 13-11. Op het EK van vorig jaar verloor de Nederlandse ook al van Hongaarse ploeg: 8-10.

De Nederlandse Sabrina van der Sloot schiet op het Canadese doel. Foto Mark Humphrey/AP

Goud voor Amerikaanse golfer Schauffele

Xander Schauffele heeft in Tokio het olympisch golftoernooi gewonnen. De Amerikaan noteerde 266 slagen, een score van achttien onder par. De 27-jarige Schauffele had na vier ronden één slag voorsprong op Rory Sabbatini, een geboren Zuid-Afrikaan die voor Slowakije uitkomt. Hij kwam na een slotronde van tien onder par nog dicht bij de overwinning.

Zeven spelers eindigden met een totaal van 269 slagen op de gedeelde derde plaats. In de noodzakelijke play-off om het brons liet de Taiwanees CT Pan major-winnaars als de Noord-Ier Rory McIlroy, de Japanner Hideki Matsuyama en de Amerikaan Collin Morikawa achter zich.

De Amerikaan Xander Schauffele zondag tijdens de slotronde van het olympisch golftoernooi. Foto Michael Reynolds/EPA

Hittegolf in Sapporo, stad van de marathons

In de regio waar volgend weekend de olympische marathons plaatsvinden, is sprake van een hittegolf. De organisatie had vanwege de verwachte hoge temperaturen in Tokio de marathonwedstrijden juist verplaatst naar Sapporo, waar het klimaat doorgaans iets milder is. Ook het snelwandelen staat in deze stad op het programma.

In Sapporo worden momenteel temperaturen van 34 graden Celsius gemeten, vergelijkbaar met die in Tokio. De verwachting is dat de omstandigheden de komende week niet veranderen. De organisatie heeft zich nog niet over eventuele consequenties hiervan uitgelaten.

Brons voor zeilster Marit Bouwmeester op Olympische Spelen

Zeilster Marit Bouwmeester heeft haar olympische titel van Rio 2016 niet kunnen prolongeren. De 33-jarige Friezin stond als de nummer 2 van het klassement aan de start van de medalrace, maar verloor in de slotfase het zilver aan de Zweedse Josefin Olsson, die als eerste de finish bereikte.

De olympische titel was voor Anne-Marie Rindom. De Deense was als leidster van het klassement aan de medalrace begonnen en verdedigde die positie met succes. Ze was eerder al twee keer wereldkampioene.

Bouwmeester tijdens de voorronde op zaterdag. Foto Olivier Hoslet/EPA

Atlete Sifan Hassan loopt ook de 1.500 meter op Spelen

Atlete Sifan Hassan heeft besloten om de 1.500 meter toe te voegen aan haar programma voor de Olympische Spelen in Tokio. „Voor mij is het cruciaal om mijn hart te volgen”, laat ze via haar management weten. „Dat is veel belangrijker dan gouden medailles. Dat houdt me gemotiveerd en het zorgt ervoor dat ik blijf genieten van deze mooie sport.”

De 1500 meter is de favoriete afstand van Hassan. Ze liet in aanloop naar Tokio al doorschemeren dat ze het lopen van drie afstanden niet uitsloot. Nooit eerder heeft een atleet zich gewaagd aan de combinatie van 1.500, 5.000 en 10.000 meter op één toernooi.

Hassan is regerend wereldkampioene op de 1.500 meter en 10.000 meter.

Sifan Hassan tijdens de voorronde 5000 meter op de Spelen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Nederlandse hockeyers uitgeschakeld in kwartfinale

De Nederlandse hockeyers zijn op de Olympische Spelen in de kwartfinale uitgeschakeld. Oranje verloor in het Oi Hockey Stadium in Tokio van Australië na shoot-outs. Na de reguliere speeltijd was het 2-2. Het betekende het laatste duel van Max Caldas als bondscoach.

Tom Wickham zette Australië na een klein kwartier op voorsprong. Hij tikte na een klutssituatie van dichtbij raak nadat Pirmin Blaak, de Nederlandse keeper, de bal nog van de lijn had gehaald. Mink van der Weerden maakte direct in de tweede helft gelijk uit een strafcorner, maar vijf minuten later leidde Australië opnieuw; Wickham werd helemaal vrijgelaten en mocht van dichtbij raak pushen. Tien minuten voor tijd maakte Jeroen Hertzberger uit een strafbal gelijk, waarna schoot-outs de beslissing moesten brengen. Oranje miste alle drie de schoot-outs, Australië bleef foutloos.

Het is de eerste keer in 37 jaar dat de Nederlandse ploeg op de Spelen al voor de halve finales is uitgeschakeld. In 1984 gebeurde dat in Los Angeles voor het laatst. De laatste olympische medaille voor de hockeyers dateert van 2012; Oranje werd toen tweede in Londen.

De Nederlandse hockeyers beleefden een teleurstellend toernooi. Van de vijf groepswedstrijden werden er slechts twee gewonnen. Alleen Zuid-Afrika en Canada werden verslagen. Van Duitsland en België werd verloren en tegen Groot-Brittannië werd gelijkgespeeld.

Lees ook: Zeven jaar Caldas brengt Nederlandse hockeyers alleen Europees succes

Hockeyer Robbert Kemperman na zijn gemiste shout-out. Foto Koen Suyk/ANP

Turnster Simone Biles doet ook niet mee aan vloerfinale

De Amerikaanse turnster Simone Biles heeft zich afgemeld voor de eindstrijd op het onderdeel vloer. De individuele meerkamp, sprong en brug had ze al laten schieten, nadat ze ook uit de teamfinale was gestapt. Ze neemt later deze week een beslissing over de finale op balk. De grootste ster van het internationale turnen kampt met mentale problemen.

Atleten Bonevacia en Dobber naar halve finales 400 meter

De Nederlandse atleten Liemarvin Bonevacia en Jochem Dobber hebben zich allebei geplaatst voor halve finales van de 400 meter bij de Olympische Spelen in Tokio.

De 32-jarige Bonevacia deed dat heel overtuigend door de zesde en laatste serie te winnen in een tijd van 44,95. De 24-jarige Dobber eindigde in zijn serie als derde in een tijd van 45,54 en plaatste zich met die positie rechtstreeks. De halve finales zijn maandagavond.

Bonevacia bleek voldoende hersteld van de inspanning die hij zaterdagavond had geleverd. De atleet van Curaçao was de startloper van de estafetteploeg op de 4×400 meter gemengd, die in de finale als vierde eindigde en nipt een medaille miste.

Dobber was ook op zaterdag in actie gekomen in het Olympisch Stadion van Tokio. Hij was de startloper in het estafetteteam van de 4×400 meter gemengd dat zich in de series wist te plaatsen voor de finale. In de finale nam Bonevacia zijn plek over.

Zwemster Kromowidjojo vierde in finale 50 vrij

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft net geen medaille overgehouden aan haar derde olympische finale op de 50 meter vrije slag. De olympisch kampioene van Londen 2012 tikte als vierde aan in 24,30 seconden. Het goud ging naar Emma McKeon uit Australië in 23,81, die eerder al goud won op de 100 vrij.

Kromowidjojo had zich als zevende geplaatst voor de finale op de slotdag van het olympische zwemtoernooi. Na haar ‘gouden’ race op de Spelen van Londen kwam ze vier jaar later in Rio de Janeiro als titelverdedigster niet verder dan de zesde plek, al was het verschil met goud slechts 0,12 seconde.

Bij de mannen werd Thom de Boer achtste op het kortste crawlnummer nummer. De zwemmer van De Dolfijn kwam tot 21,79. De Amerikaan Caeleb Dressel won de finale en verbeterde het olympisch record met 21,07.

Ranomi Kromowidjojo in de finale 50 meter vrije slag in het Tokyo Aquatics Centre op het olympisch zwemtoernooi. Foto Koen van Weel/ANP

Welkom in dit blog

De redactie van NRC houdt elke dag de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen bij (ook die buiten de sportvelden) rondom de Olympische Spelen in Tokio. Op zaterdag 31 juli werd Kiran Badloe olympisch kampioen windsurfen, de sport die voor het laatst op het olympisch podium te zien was. Hij won daarmee de vierde gouden plak voor Nederland. De vrouwenhandbalploeg speelde de laatste wedstrijd van de groepsfase in het toernooi; een echte kraker die Nederland met 27-29 nipt verloor van Noorwegen. In de 4×400 meter gemengde estafette grepen Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Femke Bol en Ramsey Angela net naast een podiumplaats.

Lees hier het hele blog van 31 juli terug

Vandaag komen Ranomi Kromowidjojo en Thom de Boer uit in de finales van de 50 meter vrije slag. De hockeymannen wacht een zware kwartfinale, tegen de ploeg van Australië, die over het algemeen gezien wordt als kanshebber voor het goud. In de ochtend is de medalrace bij de Laser Radial. Marit Bouwmeester kan haar tweede plaats in het klassement verdedigen; als ze minstens vier plaatsen boven de huidige Deense klassementsleidster Anne-Marie Rindom eindigt, kan ze zelfs nog het goud pakken. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn zondagmiddag de laatste Nederlanders die in actie komen, in de achtste finales van het beachvolleybal.

Hieronder het hele toernooiprogramma van Nederland: