Lewis Hamilton pakt de leiding terug na nieuwe tegenvaller Max Verstappen

Formule 1 In een tegenvallende race in Hongarije verloor Max Verstappen zijn koppositie aan Lewis Hamilton. Esteban Ocon won de race.

Esteban Ocon op weg naar de zege in Hongarije.
Esteban Ocon op weg naar de zege in Hongarije. Foto Florion Goga/Reuters

Max Verstappen is na een nieuwe tegenvaller de leiding kwijtgeraakt in de strijd om het wereldkampioenschap. In een incidentrijke Grand Prix van Hongarije nam de Brit Lewis Hamilton de leiding over. In de race, verrassend gewonnen door de Fransman Esteban Ocon vlak voor Sebastian Vettel, finishte Verstappen als tiende. Hamilton werd derde, en staat nu zeven punten voor op Verstappen in het klassement om de wereldtitel.

Verstappen had net als bij de vorige race, op Silverstone, geen geluk bij de start. Op de natte baan waren veel botsingen in de eerste bocht. Verstappen was goed weg en had de voor hem gestarte Valtteri Bottas al ingehaald toen Bottas bij Lando Norris achterop botste. Norris ramde op zijn beurt de auto van Verstappen. Bottas, Sergio Perez, Charles Leclerc en Lance Stroll vielen uit. Ook Lando Norris kon bij de herstart niet verder.

De schade aan de auto van Verstappen was aanzienlijk. Hij moest een extra pitstop maken. De race werd tijdelijk stilgelegd omdat er veel wrakstukken op de baan lagen. Verstappen moest de race op de 13de plaats hervatten. Hamilton, die vanaf pole vertrok, lag aan de leiding. Hij stond echter als enige op de grid bij de herstart, omdat alle andere coureurs in de opwarmronde voor de herstart van banden gingen wisselen vanwege de bijna droge baan. Dat bleek de juiste keuze. Door de blunder belandde Hamilton even op de laatste plaats na zijn bandenwissel en ging Esteban Ocon verrassend aan de leiding voor Sebastian Vettel.

Verstappen kon de race hervatten, maar de schade aan zijn auto was te groot om zich nog in de strijd voor het podium te mengen.